|

Günümüz şiiri daha çok konuşulmalı

Bâbıâli Sohbetleri’nde bu hafta günümüz Türk şiiri konuşuldu. Konuyu çok yönlü olarak ele alan şair yazar ve eleştirmen Bâki Asiltürk, 1980 yılı sonrasında biçimlenen şiirimizin üzerine daha çok konuşulması gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak
16:40 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:45 - 1/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin her hafta Timaş Kitapkahve’de düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nde “Günümüz Türk Şiirine Eleştirel Bakış” başlıklı bir program gerçekleşti. Programın takdimini edebiyatçı yazar İlyas Dirin yaparken konu üzerine akademik çalışmaları ve Türk Şiirinde 1980 Kuşağı isimli bir eseri bulunan Bâki Asiltürk, yaptığı konuşmada günümüz şiirini yakın dönem şiir akımları ile değerlendirdi ve günümüz şiirini anlamak adına yeni nesil akademik yaklaşımların önemli bir katkı sunduğunu kaydetti. Programda bulunan şair ve bestekâr Fırat Kızıltuğ ve ESKADER Kurucu Başkanı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, görüşlerini aktararak sohbete katkıda bulundular.


 


DEĞER VE ALGI DEĞİŞİMİ

 Açılışı ve takdimi yapan İlyas Dirin, Bâki Asiltürk’ün aktüel edebiyat alanında çalışmaları bulunduğunu belirterek Türk Şiirinde 1980 Kuşağı isimli kitabının günümüz şiirine ışık tuttuğunu, şairliğinin yanı sıra inceleme ve deneme kitapları bulunduğunu kaydetti. Bilhassa 80’li yıllarda şiir içerikli çok sayıda derginin çıkmaya başladığını ifade eden Dirin, şiirin de yoğun bir şekilde bu dönemde verimli tartışmalara sahne olduğunu belirtti.


DİVAN ŞİİRİNİ HATIRLAYIŞ
         

80 döneminde Sezai Karakoç üzerinden Şeyh Gâlib ve Fuzûlî gibi klasik şairlere bir giriş yapıldığını kaydeden Bâki Asiltürk, bunun neticesinde divan şiirine de bir giriş sağlandığını, 2000’ler şiirini oluşturan kuşağın bütün dönemlere ilgi duyduğunu ve bütün bu kaynakları değerlendirdiğini kaydetti.


TÜRK EDEBİYATI ŞİİR KAYNAKLIDIR

80’lerin sağ ve sol şiirini buluşturmak gibi verimli bir ortam sağladığını anlatan Bâki Asiltürk, “Dönemin şairleri hem birbirleriyle hem de geleneğin kaynaklarıyla barıştı. Bugün bu tutum neredeyse yok. O dönemde istisnasız bütün yayın organları her görüşten şaire yer veriyordu. Ciddi bir sinerji oluşmuştu. Bir vefa dönemiydi. Bugün bunu anlayamıyoruz. İnternetin varlığı da bu birleşimi zorlaştıran sebeplerden biri.” diyerek, şiir konuşulan mahfillerin azaldığına da dikkat çekti. Türkiye’deki edebiyat dergilerini mütemadiyen şairlerin çıkarıyor olmasını Türk edebiyatının şiir kaynaklı olmasına bağlayan Asiltürk, “80’deki şiir ve şair ağırlığı son derece önemlidir. Bugün romanın öne çıktığı bir edebiyat dünyası var. Roman alınıp satılan bir metaa dönüştü günümüzde. Bu da en olumsuz taraflarından biridir. Şiir ise alınıp satılabilen bir şey değildir. Türkiye’de en çok okunan kitaplardan biri Orhan Veli’nin Bütün Şiirleri’dir. Ama kapağında baskı sayısını göremezsiniz. Ancak romanlarda bu çok önemli görülür ve baskı sayısı bir reklam aracıdır.” dedi.

#Baki Asiltürk
#Türk Edebiyatı
#Türk Şiiri
#Eskader
9 yıl önce