|

Hamidiye Saat Kulesi TİKA'ya emanet

Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'a hediye ettiği Trablus şehrindeki Hamidiye Saat Kulesi TİKA tarafından restore edilecek.

Yeni Şafak
12:11 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 14:54 - 24/07/2015 Cuma
AA

Lübnan'ın Trablus şehrindeki Hamidiye Saat Kulesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilecek.



TİKA açıklamasında, Lübnan'da "ecdat yadigarı" eserlerin restorasyonuna yönelik projelere devam edildiği belirtilerek, "Lübnan'da birçok projeye imza atan TİKA, Trablus Belediyesi Tarihi Eserler Komitesi ile işbirliği yaparak Lübnan'ın Trablus şehrinde bulunan Hamidiye Saat Kulesi'nin restorasyonunu gerçekleştirecek" denildi.



Hamidiye Saat Kulesi'nin Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'a hediye edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şehrin sembolü haline gelen saat kulesinin geçen zaman içinde yıprandığı ve Lübnan iç savaşında da isabet eden kurşunlar nedeniyle duvarlarının, kapılarının ve pencerelerinin büyük hasar gördüğü kaydedildi.



Açıklamada, saat kulesinin bakım ve restorasyona ihtiyaç duyduğuna değinilerek, bu çerçevede TİKA tarafından yapılan değerlendirme neticesinde söz konusu eserin restorasyonunun yapılmasına karar verildiği bildirildi.



"Saat kulesinin yenilenmesi Osmanlı ruhunu koruyacaktır"


TİKA Beyrut Koordinatörü Hacı İbrahim Erbir de yaptığı açıklamada, 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Saat Kulesi'nin hem Trablus şehrinin sembolü ve hem de Lübnan'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olduğu olduğunu belirterek, "Trablus şehrinin tam ortasında yer alan saat kulesi Lübnan'da hala ayakta kalmayı başarmış birkaç eserden biridir. Bu kapsamda TİKA olarak biz bu eserin gelecek nesillere taşınmasını sağlayacağız. Uygulayacağımız proje ile saat kulesi için gerekli olan bakım ve yenilemeleri yapacağız" dedi.



Lübnan'da Trablus dendiği zaman akla saat kulesinin geldiğini ifade eden Erbir, "Hamidiye Saat Kulesi, Trablus Meydanı'nda yer almaktadır. Kulenin bulunduğu meydanda hali hazırda Osmanlı dönemi ruhu devam etmektedir. Saat kulesinin yenilenmesi bu ruhu koruyacaktır. Bu kapsamda Lübnan'da ecdat yadigarı eserlerin geleceğe taşınmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.



#TİKA
#Lübnan
#Hamidiye Saat Kulesi
9 yıl önce