|

Seçmen sandıkta unfollow etti

Seçim sürecinde sosyal medya aracı Twitter'ı etkin bir şekilde kullanarak kişisel hesaplarından seçmenlere özel kampanyalar ve etiket çalışması yapan adayların takipçi sayısı, aldığı oydan daha yüksek olması dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
14:07 - 11/06/2015 Thursday
Güncelleme: 15:13 - 11/06/2015 Thursday
Diğer
Haydar Baş, Emine Ülker Tarhan, Hakan Şükür ve Abdurrahim Karslı.
Haydar Baş, Emine Ülker Tarhan, Hakan Şükür ve Abdurrahim Karslı.

Haydar Baş, Emine Ülker Tarhan ve Abdurrahim Karslı gibi büyük vaatlerde bulunan fakat 7 Haziran seçimlerinde partileri yüzde 1 dahi oy alamayan siyasi liderlerin milyonları bulan twitter takipçilerinin de tercih etmediği görüldü.



Takipçi sayısının yüzde 2'si oy verdi

Twitter'da, 1 milyon 209 bin takipçisi olan Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker Tarhan, tüm Türkiye genelinde 27 bin 654 oy alabildi. CHP'den ayrılarak parti kuran Tarhan'ın “binde 1" oranında oy alması, “Twitter takipçileri oy verseydi barajı geçebilirdi" yorumları yapıldı.



Haydar Baş'a 200 bin takipçisi bile inanmadı

Asgari ücreti 5 bin TL, ev hanımlarına bin 500 TL vereceğini vaat eden Haydar Baş twitter'daki takipçileri kadar oy toplayamayan liderlerden. Vaatleri ile sosyal medyanın en çok konuşulan liderleri arasında yer alan BTP Genel Başkanı Baş, 200 bin takipçisi olmasına rağmen ancak 96 bin 478 oy alabildi. Baş'ın oy oranı ise “binde 2" civarında.





Seçim twitter'da yapılsa seçilecekti

Paralel yapının siyasi temsilcilerinden, İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Hakan Şükür de sandıktan çıkamayan isimler arasında yer alıyor. Twitter'da 930 bin takipçisi olan Hakan Şükür İstanbul 3. Bölge'de toplam 50 bin oy aldı ve seçilemedi. Şükür'ün seçilmesi için 90 bine yakın oy alması gerekiyordu. Bu rakam Şükür'ün Twitter takipçilerinin yüzde 10'una denk geliyor.




Merkez sağın twitter'da da yeri yok

Seçim sürecinde merkez sağın yeni partisi olarak lanse edilen ve gazetelere tam sayfa reklamlar veren Merkez Parti, sandıkta adeta silindi. Özellikle Paralel Yapı'ya yakın medyanın desteklediği Abdurrahim Karslı'nın başkanlığındaki Merkez Parti tüm yurt genelinde 21 bin oy alabildi. Karslı'nın Twitter takipçisi ise 29 bin ve bu rakam bir siyasi parti liderine göre çok düşük.



Oy sayısı Twitter takipçisini geçemeyen bir diğer lider ise Cem Toker. Partisi LDP toplamda 27 bin oy alan Toker'in Twitter'daki takipçisi sayısı ise 33 bin 600. 7 Haziran'da 27 bin oy alan Türk Parti Genel Başkanı Ahmet Eyüp Özgüç'ün Twitter'da 108 bin takipçisi var.



Milli İttifak Twitter'ı beşe katladı

Milli İttifak adı ile Saadet Partisi çatısında seçimlere giren Mustafa Kamalak ve Mustafa Destici'nin oy sayıları ile Twitter takipçileri tam tersi durumda. Toplamda 200 bin takipçisi olan Kamalak ve Destici'nin seçimlerde aldıkları oy ise 930 bin.



Türker'i takip eden de yok

Bülent Ecevit'in bir dönem ülke yöneten DSP'si de 7 Haziran'da sandığın dibinde kalan partilerden. Seçimlerde 87 bin 435 oy alan DSP'nin lideri Masum Türker, Twitter'da takipçisi sayısı en düşük lider olarak dikkat çekiyor. Türker'in 4 bin 859 takipçisi var.



Barajı geçen liderler twitter'da da zirvede

Barajı geçen 4 partinin liderlerinin Twitter takipçileri oy sayılarından düşük olsa da genel kullanım oranına göre bir hayli yüksek. Başbakan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun 3 milyon 70 bin 851, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2 milyon 969 bin 737, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 milyon 739 bin 690 ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş'ın 799 bin 954 , Figen Yüksekdağ'ın ise 109 bin 261 takipçisi var.






#seçim
#seçim 2015
#genel seçim 2015
9 years ago