|

İnternet oyunlarıyla çocuk istismarına dikkat

9 yaşındaki yeğeninin Facebook üzerinden “Avataria” adlı oyunu oynadığını görüp içeriği merak eden bir kullanıcı oyun adı altında çocukların ne derece tehlike ve tehditlere maruz kaldıklarını gözler önüne serdi. Kullanıcı, aileleri sanal ortamlardaki tehlikenin farkında olarak çocukların ruh ve beyinlerinin iğdiş edilmeden tedbir almaya çağırıyor.

Yeni Şafak
15:44 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:26 - 18/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

9 yaşındaki yeğeninin Facebook üzerinden “Avataria" adlı oyunu oynadığını gören ve birçok çocuk gibi kontrolsüz şekilde sanal ortamda tam olarak ne yaptığını öğrenmek oyunu incelemek istemiş ve kendisini de iletişime geçtiği kişiye 9 yaşında olarak tanıtıyor.



Bu yolla çocukların oynadığı oyunlarda ne denli korkunç sohbetlerin döndüğüne tanıklık eden kullanıcı, konuyu da “

Facebook Avataria Tehlikesi

" başlığıyla Ekşi Sözlük'e taşıdı.



Her yaştan insanın sahibi olduğu facebook profillerinden bir sürü uygulamaya tek tıkla giriş yapılabiliyor. Daha ergenliğe dahi ulaşmamış çocuklar bu sayede hiç tanımadığı kişilerle sohbet edebiliyor. Hatta bazı uygulamalar var ki; cinsellik gibi özellikleri çizgi karakterlere büründürerek çocuklara daha cazip hale getirerek hayal dünyalarına iğdiş edilebiliyor.



Kötü niyetli kişiler, internette kendilerini farklı kişiler olarak tanıtabiliyor. Hal böyle olunca, çocuklar sadece dış dünyadan korumamız yetmiyor. İnternetin kötülüklerinden ve kötü niyetli insanlardan da korumak gerekiyor.



Yanıbaşımızdaki bu tehlikeyi erken fark eden Ekşi Sözlük yazarı 'soguk ulke'nin anlattıkları ise tehlikenin boyutunu daha net şekilde ortaya koyuyor. İşte her bir satırı kan donduracak olan o olay:



"9 yaşında bir yeğenim var. genelde gün içinde minimum 1 saat internete girme hakkı vermiş ebeveynleri. İnternette geçirdiği vakit içerisinde neler yaptığına bakmak için yanına oturdum. Ekranda "avataria" diye bir oyun açık, bir sürü avatar oradan oraya yürüyerek "sew olmak isteyen", "benim evde parti var hadi aşkım gel" yaza yaza dolaşıyor. Yeğenime bana oyunu anlatmasını, beğenirsem oynayabileceğimi ve ona ihtiyacı olan can, hamle konusunda yardımcı olabileceğimi söyledim. "Burada" dedi, güzel giyiniyorsun. görevler var onları yapıyorsun, sonra klube gidip kendine bir sevgili buluyorsun." tam o sırada yanına bir avatar gelip, onunla evlenmek istediğini söyledi. Allah'ım bizimki bir panik, bir mutlu! dedim "tanıyor musun?" "hayır, dedi. tanışacağız."Karşıdaki şahıs, yeğenime sorular soruyor. nerede okuyosun, kaç yaşındasın vs. bizimki de cevap veriyor. bizimki yazıyor "9 yaşındayım" karşıdan cevap geliyor: "demek 9 yaşındasın. ben de 11 yaşındayım"



"Hemen pc başından kaldırdım yeğenimi. kendi facebook hesabımı açtım, oyunu buldum ve oynamaya başladım. Benim avatarı gayet hanım hanım giyimli, gözlüklü bir tip yaptım. yeğenim atıldı hemen: "ah ya! çok çirkin bir kız oldu bu. kimse bakmayacak sana!"



Oyun içinde başlangıç görevlerini bitirince, hemen parka gidip bir "arkadaş" edinme görevi geldi. Parka gittik. Gireli iki dakika olmadı ki, biri yanıma geldi. "selam" yazdı. "selam" dedim. "Arkadaş olalım" dedi. "Hadi bana gel" dedi. O gitti, ben yeğenimin yardımıyla onu takip etmeyi öğrendim. evi olarak dekore ettiği bir odaya girdik.

K

aç yaşındasın" diye sordu" " 9 dedim. "tamam, ben de 11, hadi oynayalım." dedi. "Ne oynayacağız ben daha yeniyim. bilmiyorum oynamayı" dedim. "Tamam ben sana öğreteceğim." dedi. ekranın üst köşesinde "*** seni öpmek istiyor" diye bir pencere açıldı. kabul ettim.



Bundan sonraki diyalogları aynen yazıyorum:




*** - hadi üstümüzü çıkaralım.



ben - neden



*** -böyle oynayalım



ben - ama ben bilmiyorum.



***-tamam. okuyor musun



ben-evet



***-nerde



ben -(salladım bi okul adı)



***-tamam ben de okuyorum. daha önce hiç külodunu çıkarmadın mı



ben-anlamadım



***-külodun ne olduğunu biliyorsun di mi



ben-evet



***-tamam. şimdi onun içinde bişey var ya. o nasıl görünüyor



ben-anlamadım.bilmiyorum



***- tamam. evde yalnız mısın



ben-hayır annem var



***-tamam yanında mı



ben-hayır



***-tamam.gelirse haberver



ben-tmm



***- bundan sonra burda sadece beni bul tamammı başkasını kabul etme



ben-tamam



***-ben sana gold vericem.gelinlik alıcam. puan da kazanırsın. seviye atlarsın



ben- tamam



***-facebook hesabın var mı



ben-annemin var



***-tamam telefonun var mı



ben-yok annem doğum günümde alcak



***-tamam ne zaman doğum günün



ben- temmuzdaa



*** tamam eğer annen almazsa ben sana alırım



ben-telfon mu



***-evet ama burda sadece benimle konuş bir de bana sana gönderebileceğim bi adres lazım



ben- tamam



***-tamam ... oynayalım mı



ben- nasıl oynucaz



***- sen şimdi külodunu çıkar onun içindeki .......



Gerisini yazmayacağını belirten kullanıcı, 9 yaşındaki yeğeni ile birlikte sanal ortamda kontrolsüzce gezinen tüm çocukların bu ve benzeri durumlara maruz kaldığını belirterek aileleri daha fazla ilgili olmaya davet ediyor. Aileler tehlikenin farkında olmaya davet ediliyor.














#çocuk istismarı
#facebook
#oyun
#Avataria
8 yıl önce