|

İshalde ölüm riski

Yaz mevsiminde artış gösteren ishal, çocukların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olarak gösteriliyor. İshalin çocuklarda ölüme bile varan ciddi sorunlara neden olduğunu ifade eden uzmanlar ailelerin çocuklarının şikayetlerine dikkat etmesi konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor.

Yeni Şafak
10:55 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 07:56 - 24/07/2015 Cuma
IHA

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Taşbaş, yaz aylarında çocuklarda ishal hastalığının diğer mevsimlere oranla daha sık görüldüğünü ifade ederek, “Besinler aracılığıyla geçen enfeksiyonlar genellikle gastroenterit olarak bilinir ve ishal ve kusma şikayetlerine yol açar. Bu nedenle yazın diğer mevsimlere oranla ishal sorunları daha sık görülür. Üç aydan büyük bebekler için bir günde 3-5 defadan daha fazla, sulu ve miktarca daha bol dışkılama ishaldir. Üç aydan küçük bebekler için günde 10-12'den fazla, miktarca bol, bezden taşacak gibi sulu kakaya ishal olarak tanımlanır. Bez kullanan bebeklerde, bez kakanın suyunu çekebilmektedir. Bu nedenle aileler kakanın ne kadar sulu olduğunu öngöremeyebilir. Böyle bir durumda çocuk her zamankinden daha sık, peş peşe kaka yapıyorsa, bezi her zamankine göre daha ağır bu ishal olarak kabul edilebilir. Kakada kan ve sümük olması, çocuğun ateşli olması, kusmanın eşlik etmesi durumun aciliyetinin göstergesidir" dedi.



“AİLELERİN, ÇOCUKLARINDAKİ İSHAL VE KUSMANIN ŞİDDETİNE DİKKAT ETMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR"

Yaz aylarında ortaya çıkan bakteriyel enfeksiyonlar genelde ateş, kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle ortaya çıktığını ifade eden Taşbaş, “Vücuttaki ateş bazen 39 derecenin üzerine çıkabilir. Bu dönemde çocuklar için asıl tehlikeli olan ishal ve kusmadır. İshal ile birlikte kusma vücutta ciddi oranda sıvı kaybına yol açmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklarındaki ishal ve kusmanın şiddetine dikkat etmesi çok önemlidir" diye konuştu.



“İSHALİN ÇOCUKLARDA ÖLÜME BİLE VARAN CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLMASI ANİ SU VE TUZ KAYBINA BAĞLIDIR"

Doktor Zeynel Abidin Taşbaş, ishalin çocuklarda ölüme bile varan ciddi sorunlara neden olmasının ani su ve tuz kaybına bağlı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Çocukların bünyesi, su kaybını yetişkinlere göre daha az tolere edebilir ve suya karşı yetişkinlere göre daha hassastır. Bu nedenle çocuklar su kaybından yetişkinlere oranla çok daha fazla etkilenmekte ve susuzluğun karşılanmadığı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir."



“KÜÇÜK ÇOCUKLARDA İSHAL ÖZELLİKLE KUSMA VARLIĞINDA BÜYÜK SU KAYIPLARINA YOL AÇAR, YETERLİ SU VERİLMEDİĞİ TAKDİRDE ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR"

Küçük çocuklarda ishalin öldürücü olabildiğinin altını çizen Taşbaş, sözlerine şöyle devam etti: “Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar, yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir. Ayrıca, ek olarak yağsız çorba, pirinç suyu ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek, aynı zamanda kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir. Mümkün olduğunca bebeklere anne sütü verilmelidir. Anne sütü ishalden koruyan önemli bir besin kaynağıdır. Hasta olduğu zaman anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşir. Altı aylıktan küçük ve henüz ek gıdaya başlanmamış bebeklerde emzirme sıklaştırılır. Bebek aldığı takdirde aralıklı kaynatılmış ılık su verilebilir."



“İSHALİN DİYETİ YOKTUR"

İshal olan çocuğa yağlı ve şekerli besinler verilmesi gerektiğini aktaran Zeynel Abidin Taşbaş, “İshalin diyeti yoktur. İshal olan çocuğun canı ne istiyorsa o verilmelidir. Zaten iştahsız olacağı için yağlı ve şekerli besinlerin verilmemesi gerekir. Genel olarak halk arasında bilinen patates püresi, yoğurt, peynir, pirinç lapası doğru besinlerdir ama bunların yanında vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi alabilmesi için istediği besinler de verilmelidir" açıklamasında bulundu.

#ishal
#kusma ve ishal
#Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Ab
9 yıl önce