|

İsmail Kara "Çağdaş İslam Düşüncesi"ni anlattı

Zeytinburnu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, "Çağdaş İslam Düşüncesi" seminer serisinin, dördüncü yılındaki ilk programı yapıldı.

Yeni Şafak
11:03 - 21/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:05 - 21/10/2015 Çarşamba
AA

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'ndeki etkinliğe katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, "Çağdaş Türk Düşüncesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi" konulu bir seminer verdi.



İsmail Kara, vefatının 40. yılı sebebiyle çağdaş İslam düşüncesi yazarlarından merhum Nurettin Topçu merkezli bir ders yapacağını belirterek, çağdaş İslam düşüncesi ile çağdaş Türk düşüncesini ele alırken, Topçu üzerine mutlaka konuşulması gerektiğini söyledi.



İsmail Kara, çağdaş İslam düşüncesinin Türkiye merkezli olduğunun akla gelmediğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:



"Çağdaş İslam düşüncesinin, Türkiye dışında merkezileşen bir düşünce olarak kurulması, aslında oryantalistlerin Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaptıkları akademik bir faaliyetin neticesidir. Yani Türkiye'nin İslam dünyasındaki ve hiç şüphesiz çağdaş İslam düşüncesindeki merkezi yerini devreden çıkarmak için, çağdaş İslam düşüncesinin merkezi Türkiye dışına kaydırılmıştır."



Çağdaş İslam düşüncesinin hem Türkiye'de, hem uluslararası alanda yeniden ele alınması bakımından, 1960'lı yılların önemli bir dönem olduğunun altını çizen Kara, "Çağdaş Türk düşüncesi için bütün büyük eserler bu yıllarda yazılmıştır. Albert Hourani'nin kitabı böyledir. Türkiye'de halen ders kitabı olarak okutulan Bernard Lewis'in kitabı, Tarık Zafer Tunaya'nın kitapları ve Şerif Mardin'in 'Yeni Osmanlılar Tarihi' kitabı böyledir" diye konuştu.



Kara, ihtilalin "sadece ihtilal" olmak bakımından önemli olmadığını vurgulayarak, 60 ihtilalinin çok önemli dalgalarının bulunduğunu, bu çerçevede önemli halelerden birisinin de çağdaş Türk düşüncesi tarihinin yazıcılığının yeniden belli bir çerçevede sabitlenmesi olduğunu kaydetti.



İhtilal döneminde yazılan eserlerin felsefi ve derin bir karşılığı olmadığına da dikkati çeken Kara, dönemde kayda değer neredeyse hiçbir metin olmadığını ifade ederek şunları söyledi:



"Halbuki büyük metinlerin yazılması lazım. Bu çağdaş Türk düşüncesi ve çağdaş İslam düşüncesi paradigmalarının değişmesi lazım. Türkiye'nin iddialı bir ülke olabilmesi için entelektüel bir iddiası olması lazım. Entelektüel bir iddiası olmayanın gerçek bir büyüklüğü olamaz."



İsmail Kara, yaklaşık bir saat süren seminerin ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.


#İsmail Kara
#Çağdaş İslam Düşüncesi
#Zeytinburnu Belediyesi
8 yıl önce