|

Dünyanın iyiliği için bizi görmezden gelmeyin

Filistin’de Ramallah’a yakın Nabi Salih köyünde annesiyle beraber yaşayan 10 yaşındaki Janna Jihad, 3 yıldır bir çocuk olarak halkının yaşadığı zulmü ve baskıyı duyurmaya çalışıyor. Elindeki küçük kamerası ile çektiği görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Jihad, “Evlerimizin basılmadığı, tutuklamaların olmadığı, kanların dökülmediği bir Filistin istiyorum. Dünyanın iyiliği için bizi görmezden gelmeyin” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 00:12 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Janna Jihad
Janna Jihad

Janna Jihad, işgal altındaki Filistin'den bildiriyorum” diye biten ya da “İşgal altındaki Kudüs'ten, Janna Jihad” diye başlayan cümlelerle gazetecilik yapıyor. Batı Şeria'daki hemen her eylemi görüntülüyor. Amacı işgal altındaki Filistin'in sesini dünyaya duyurmak. Ramallah'a yakın Nabi Salih köyünde annesiyle yaşayan 10 yaşındaki Janna Jihad, Filistinli bir çocuk olarak halkının yaşadığı zulmü ve baskıyı duyurmak için en tehlikeli ortamlarda dahi kamerasıyla çatışmaları kayıt altına alıyor. Haberlerini sosyal medyaki hesaplarından yayınlayan Jihad ile geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da bir araya gelmiştik. Türkiye Diyanet Vakfı'nın 'Uluslararası İyilik Ödülleri'nin süpriz ismi olan Jihad, gerçekleri görmek için insanları Filistin'e davet ediyor. Çocukların öldürülmediği ve hapse atılmadığı bir dünyayı hayal eden Jihad, bizlere o küçük yüreğiyle Türkiye'den bildiriyor: “Geceleri geç saatleri evlerimizin basılmadığı, tutuklamaların olmadığı, kanların dökülmediği bir Filistin ve kimseye ait olmayan ama herkese ait olan bir dünya istiyorum. Bunu hep beraber yapacağımıza inanıyorum. Dünyanın iyiliği için bizi görmezden gelmeyin, yanımızda olun” diyor.



FİLİSTİN HABERLERİ AZ VE YANLIŞ


Beşinci sınıf öğrencisi olan Jihad, ayrı olan bir anne babanın tek çocuğu. Filisitin'de Sosyal Kalkınma Bakanlığı'nda memur olarak çalışan annesinin yanında kalan Jihad, gazetecilik yapmaya başladığında 7 yaşındaydı. Birgün annesiyle evinde otururken köylerine ateş açılan Jihad, annesinin telefonuyla hemen görüntüleri çekerek bir yandan da yaşadıkları anı anlatmış. Annesi Jihad'ın çektiği videoyu fark edince internette yayınlamış. Jihad'ın amatör olarak gazeteciliği de böylece başlamış. Dayısıda gazeteci olan Jihad'ın en büyük hayaliymiş gazeteci olmak. Dünyada Filistin haberlerinin çok az ve yanlış yer bulmasından rahatsız olunca 'Neden şimdi yapmıyorum' diyerek kolları sıvamış. O gün bugündür de ağırlıklı olarak Batı Şeria'da yaşanan eylemleri, köyüne yapılan baskınları dünyaya duyurmaya çalışıyor. Bunun içinde genellikle Snapchat, Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarını kullanan Jihad'ın çektiği görüntüler çoğu zaman haber kanalları tarafından da kullanıyor. Ailesinin kendisi için endişelenmelerine rağmen destek olmaktan da vazgeçmediklerini belirten Jihad'ın sosyal medya hesaplarının takibini annesini yapıyor..







HABER YAPMAMIZ ENGELLENİYOR


İsrail askerlerinin gazetecilere çok sert davrandıklarını ifade eden Jihad, “Filistinli gazetecilerin ise kameraları ellerinden alıyorlar, hatta kırıyorlar. Onları yaralamaya çalışıyorlar. Pek çok haber bu engellemeler yüzünden yayınlanamıyor. Filistinlilerin zor bir yaşayışı var ama Filistinli gazetecilerinki daha da zor. Benim elimden hiçbir zaman kameramı almadılar ama bir keresinde yine köyümüze gelmişlerdi. Ben de arkadaşlarımla bahçede oynuyordum. O sırada ateş açmaya başladılar. Ben de telefonla kayıt aldım. Bunu farkedince vurdular, dalga geçtiler, güldüler, telefonumu düşürdüler. 'Çekmeyin yoksa tutuklarız' diye tehdit ettiler” şeklinde konuşuyor.



Ülkesinin sesi oluyor


Halkı için göstermiş olduğu cesur davranışlarından dolayı TDV tarafından ödüllendirilen Janna Jihad, ilk kez Türkiye'ye gelmiş ama bu ilk defa yurtdışına çıkışı değil. Filistin ile alakalı etkinlikler için Ürdün, Fransa, ABD ve Suudi Arabistan'a da giden Jihad, ülkesinin geleceği için çabalamaktan bir an olsun geri durmuyor. İsrail'in sadece Müslümanlara karşı değil Filistinli Hristiyanlara da milliyetçilik yaptığını söyleyen Jihad, “Kendilerinden başka olan renklere, dinlere, dillere karşı çok benciller ama bizim onlarla olan mücadelemizde amelimiz de ümidimiz de var. Allah bizimle inşallah” diyor.



Yanlışları düzeltmek için çalışacağım


İlk günden beri gazeteciliği Filistinli çocuklar adına yaptığını belirten Janna Jihad, ileride Fox News ve CNN'de çalışmak istediğini söylerek ekliyor: “Bunlar hem büyük kanallar hem de Filistin'in haberlerini yanlış yansıtıyor. Bunlar çok büyük, meşhur ve dünyada yayın yapıyorlar. Ben burada çalışarak Filistinlilerin hayatlarını, hayallerini, mücadelelerini doğru şekilde dünyaya duyurmak istiyorum.”


#Filistin
#Ramallah
7 yıl önce