|

Japon kültürünü kesiyor

Japon çağdaş sanat dünyasında usta olarak kabul edilen Kirie sanatçısı Shu Kubo, geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. Japonya’nın doğasını, evlerini, yemeklerini ve insanlarını kesilmiş kağıt ile özgün bir şekilde canlandıran Kubo, diğer sanatçılardan farklı olarak eserlerinde şekilden çok manaya yöneldiğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2015 Pazar
Güncelleme: 20:49 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kirie, Japonya'nın kesilmiş kağıttan yapılan kolaj sanatı. Kağıtların kesilerek farklı şekillerin elde edilmesiyle ortaya çıkan bu sanatı Japon çağdaş sanat dünyasında büyük bir usta olarak kabul edilen sanatçı Shu Kubo, farklı bir bakış açısıyla ele alıp, kendi felsefesini işin içine katıyor. “Kağıttan Japonizm-Kirie Sergisi” ile ilk kez İstanbul'a gelen Kubo, eserlerinde Japonya'yı tanıtmayı hedefliyor. Japonya'nın doğasını, evlerini, yemeklerini ve insanlarını kesilmiş kağıt, ile özgün bir şekilde canlandıran ve her göreni hayran bırakan bir özelliğe sahip olan eserler, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu.



İLHAM İSPANYA SOKAKLARINDA GELİYOR


Mimarlık Fakültesi'nde okuduğu dönemde Kirie ile tanışan 64 yaşındaki sanatçı Shu Kubo, İspanya'yı dolaşırken kendine özgü bir stil keşfediyor ve bu sanatı geliştiriyor. İlk sergisini 1977 yılında Osaka'da bir galeride açan Kubo, şu ana kadar Japonya'nın bütün bölgelerinde açtığı çok sayıdaki sergiyle büyük bir beğeni toplamış. Yurt dışında da çok sayıda sergi açarak 2009 yılında, Japonya Kültür Müşavirliği tarafından Kültür Değişim Elçisi olarak seçilen Kubo, son yıllarda İspanya, Portekiz, Filipinler, Malezya, Ukrayna, Rusya, İran, Küba gibi ülkelerde, Kirie vasıtasıyla Japon kültürünü aktarmaya devam ediyor.







BİNALARDAN ÇİÇEKLERE GEÇİŞ


Kubo, öğrenciyken kara kalemle çizdiği bina kağıtlarını keserken bu konuya ilgisini fark ediyor. Kağıtlarla haşır neşir olmaya başlayıp şekiller oluşturmaya başlayan Kubo, zamanla bunu resimlere de dönüştürüyor. Kağıtları kesmenin ilginç olduğunu belirten Kubo, Japonya'nın eski başkenti Kyoto'ya gidip kağıt kesme sanatı ile tanışmış. Japonyo'daki farklı şehirlere de giderek geleneksel olan bu el sanatının farklı tekniklerini öğrenmiş. Ilk başlarda binaların resimlerini çıkarttığı japon kağıdına artık Japon kültürünü işleyen Kubo, Japonya'daki meyve- sebze, çiçekler ve birçok unsuru ele alarak tüm dünyada Japon kültürünün öğrenilmesi için sergiler gerçekleştiriyor.



ONLAR ŞEKİLCİ BEN MANACI






Kirie sanatını icra eden tek sanatçı olmadığını ancak diğerlerinden mana yönünden farklı olduğunu söylüyor Kubo. Bu sanatı yapan sanatçılar geleneksel bir sanat olduğu için kağıttan şekiller oluştururken, Kubo kağıtlara kendi düşüncesini, hissini ve felsefesini katarak sadece şekiller çıkartmıyor, resimler ortaya koyuyor. Ayrıca eserlerinde sadece gördüklerini oluşturmanın yanı sıra ele aldığı konunun tarihi özelliğinin de resimlerde hissedilmesini sağlıyor. Yine diğer sanatçıların aksine renkleri kullanan Kubo, kendi yorumuyla geleneksel sanatı modern bir hale uyarlıyor.



TASARIMDAN SON ŞEKLE UZUN BİR İŞÇİLİK






Keçeli kalemle ilk olarak kafasında tasarladığı resmi çizen Kubo, siyah beyaz hatları birbirinden ayırarak her şeyin netleşmesini sağlıyor. Yakınlık ve uzaklık hissiyatını vererek resme 3 boyutluluk kazandıran Kubo, bunu taslak olarak kullanıp Japon kağıdının üzerinde sabitliyor. Daha sonra tek tek kağıtları keserek katmanlarını vermeye başlayan Kubo, son olarak boyama işlemini yapıyor. Sergi sürecinde farklı okullarda workshoplar gerçekleştirecek Kubo, Japonya'nın geleneksel el sanatlarını Türk öğrencilerine de öğretiyor.



Japon kağıdı olmazsa olmaz






Eserlerinin tamamında japon kağıdı kullanan Kubo, "Ağaçların dış yüzeyleri sıyrılır ve kalan parçalarla japon kağıdı yapılır. Bu da kağıdın sağlam olmasını sağlar. Kesince, kağıdın damarları şekil verilmesini kolaylaştırır." diyor. Katmanlı bir kağıtta çalışmanın normal kağıtta çalışmaktan daha iyi olduğunu anlatan Kubo, İspnaya'da kaldığı zamanlarda japon kağıdı bulamadığı için normal kağıtlarla çalıştığında çok zorlandığını anlatıyor.



#Shu Kubo
#Kirie
#Japon çağdaş
8 yıl önce