|

Kadavradan organ nakli

Gaziantep'te özel bir hastanede iki hastaya kadavradan böbrek nakli gerçekleştirildi.

Yeni Şafak
11:21 - 14/07/2015 Salı
Güncelleme: 11:24 - 14/07/2015 Salı
IHA

Kahramanmaraş Elbistan'da şoförlük yaparak geçimini sağlayan Süleyman Harman (50), 8 yıl önce yüksek tansiyon ve ayaklarında oluşan şişlik nedeniyle doktora gittiğinde, yapılan tetkikler sonucu böbreklerinin iflas ettiğini öğrendi.


Bunun üzerine diyaliz tedavisi uygulanmaya başlanan Harman, “Haftada 3 gün diyaliz tedavisi görüyordum. Yorgun, halsiz bir şekilde vücut direncimi kaybetmiş oluyordum. Çok zor bir süreçti" diyerek, yaşadığı zorlukları paylaştı.


Kadavradan böbrek nakli için 3 yıl önce Kayseri'de, ardından Kahramanmaraş'ta farklı sağlık kuruluşlarına başvuru yaptığını anlatan Harman, “Diyalizde yaşadığım sıkıntıların ardından organ nakli benim için tek çözümdü. Kadavradan böbrek nakledileceği bildirilince çok mutlu oldum. Şükürler olsun çok iyiyim. Bağışta bulunanlardan Allah razı olsun, aileye Allah yardım etsin" dedi.


Organ bağışının çok önemli bir karar olduğuna vurgu yapan Harman, şu çağrıyı yaptı: “Bu durumu başına gelmeyen bilmiyor. Diyaliz dönemi çok zor bir dönem, bunu kimsenin yaşamasını istemiyorum. İnsanlar organ bağışı konusunda daha duyarlı olmalı. Bütün bu sıkıntıları yaşayan biri olarak, benden sonra başkaları sağlığına kavuşup yaşayabilsinler diye, ben de organlarımı bağışlamak istiyorum. Herkesin aynı duyarlılığı göstermesi gerekir."


Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nden çok memnun kaldığını ifade eden Harman, “İyi ki kaydımı bu hastaneye almışım. Burada ikinci kez yaşama şansı buldum. Hastane çalışanlarına gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ederim" diyerek, mutluluğunu dile getirdi.



9 YILDIR DİYALİZ TEDAVİSİ GÖRÜYORDU

Gaziantep'te yaşayan Filiz Topal (35) ise 13 yaşında rahatsızlığı nedeniyle gittiği doktordan, böbrek hastası olduğunu öğrendiğini bildirdi.


“Son 9 yıldır diyaliz tedavisi görüyordum. Bunun 8 yılında diyaliz ve periton, 11 ayında ise sadece diyaliz tedavisi gördüm" diyen Topal, şöyle devam etti:


“Diyalize girdiğim süreci anlatmam çok zor. Sıvı tüketimi ve yemek kısıtlıydı. Sürekli tansiyonum düşüyordu. Psikolojim bozulmuştu. Kadavradan nakil için kaydımı 4 yıl önce Sani Konukoğlu Hastanesi'ne aldırdım. Özel hastaneyi arayıp, uygun kadavra çıktığını söylediklerinde, anlatamayacağım kadar mutlu oldum. Daha önce de uygun kadavra çıkmıştı ancak önceliği olan başka bir nakil hastasında değerlendirilmişti. Bu haberi almak benim için çok önemliydi."


Herkesin organ bağışında bulunmasını isteyen Topal, nakil sonrası ilk olarak bozulan psikolojisinin düzeldiğini, yaşama sevincine tekrar kavuştuğunu söyledi.


“Çünkü insan yaşamak istiyor" diyen Topal, organ bağışı yapan aileye, operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. M. Fatih Yüzbaşıoğlu ve hastane çalışanlarına teşekkür etti.


Organ Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. M. Fatih Yüzbaşıoğlu da kadavradan organ bağışına gereken önem verilmediği için, her yıl organ bekleyenlerin sayısının arttığını hatırlattı ve bu konuda duyarlılık gösterilmesini istedi.

#organ nakli
#kadavradan nakil
#Gaziantep
9 yıl önce