|

Kadınlardan Filistin'e zeytin dalı

İstanbul Valisi eşi Şeyma Şahin, Kudüs Platformu gönüllüsü olarak bir grup kadınla birlikte Kudüs’e barış gelmesi için iki yıl boyu pek çok etkinliğe imza attı. İstanbul’dan ayrılırken birlikte çalıştığı kadınlar veda hediyesi olarak Şeyma Şahin adına Filistin halkına zeytin ağaçları diktiler.

Ayşe Olgun
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 12:50 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İ​stanbul Valisi eşi Şeyma Şahin, Kudüs Platformu gönüllüsü olarak bir grup kadınla birlikte Kudüs’e gitti.
İ​stanbul Valisi eşi Şeyma Şahin, Kudüs Platformu gönüllüsü olarak bir grup kadınla birlikte Kudüs’e gitti.

Anlatacağım hikaye ilk kıblemiz, ikinci mescidimiz Kudüs’te başladı. Takvimler 2017 yılının Nisan ayını gösterirken Kudüs Platformu Başkanı Belkıs İbrahimhakkıoğlu, kurucularından Ayşe Tuba Oral ve Ayşegül Yıldırım Kara’nın organizasyonuyla bir grup kadın Kudüs’te üç gün geçirdiler. Filistinli gençlerle akşamları Mescid-i Aksa’nın çıkışında çay içip sohbet ettiler. Gündüzleri ise dünden bugüne üç büyük dinin izlerini sürdüler. Bu kadınlar bu geziden sonra bir daha birbirlerinden hiç ayrılmadılar ve Kudüs Platformu’nun gönüllü üyesi oldular. Konserden, sempozyuma, sergilerden tiyatroya birbirinden farklı alanlarda Kudüs’ü gündeme taşıdılar. “Kudüs için ne yapalım?” sorusuna her gün yeni bir etkinlikle cevap veren bu kadınlar, geçtiğimiz hafta platformun gönüllülerinden eski İstanbul Valisi Vasip Şahin’in eşi Şeyma hanımı Ankara’ya yolcu ederken de hediye olarak Filistin halkına zeytin ağaçları diktiler. Bu ağaçların her biri Filistin halkı için umut demekti, gelecek demekti. Sökülüp atılan yüzlerce ağacın yeniden yeşermesi demekti. Sevil Aygün’ün ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyona katılan Şeyma Şahin, bu güzel veda hediyesi karşısında duygularını “Şimdiye kadar aldığım en anlamlı hediyeydi bu zeytin ağaçlarını hiç unutmayacağım” sözleriyle dile getirdi. Gözler buğulandı…

KADIN DAYANIŞMASI

Şimdi bundan üç yıl öncesine dönersek hikayemizin aslında en başı şöyle: Bir grup medya mensubu kadın Kudüs’ü ziyaret etmek için bir sonbahar günü yola çıktı. Üç günlük bir geziydi bu. Kudüs topraklarındaki bu ziyaret esnasında oradaki kültür mirasımızın perişan halini, Filistin halkının yalnızlığını, Mescid-i Aksa’nın mahzunluğunu gördüler ve bundan çok etkilendiler. Gezi dönüşü bir araya gelip birbirlerine şunu sordular: “Filistin’e barış getirmek için ne yapmak gerekiyor?” Herkes kendince bu soruya cevap aradı. Sonunda Kudüs’e kültür, sanat ve akademinin diliyle bir zeytin dalı uzatmak gerektiğine karar verip kolları sıvadılar. Tiyatro, seminer, sempozyum, sergi ve konserlerle pek çok etkinlikte ana tema Kudüs oldu. Kudüs Platformu’nun en büyük destekçisi ise her zaman yine kadınlardı.

YENİ İSİMLER VAR

Geçtiğimiz hafta Reyhan Kalyoncu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Kudüs Platformu’na destek vermek isteyen yeni isimler arasında artık yeni İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya da vardı. Kudüs için yola çıkma gerekçelerini Kudüs Platformu Başkanı Belkıs İbrahimhakkıoğlu’ndan dinleyelim: “Kudüs Platformu 2015 yılının sonlarında Kudüs’e yapılan ziyaret neticesinde dünya barışının bu topraklardan neşet edeceğine inanan bir grup hanımların girişimiyle kuruldu. Filistin’in ve Kudüs’ün şu anda içinde bulunduğu durumun vicdan sahiplerini yaralamaması imkansız. Zulmün ve acının son bularak burada adil ve hakkaniyetli bir çözüme ulaşılabilmesi için herkesin çalışması gerekiyor. Bizlerde bu minvalde çabalayan hanımlarız. Dünyada kötülüğün sesinin çok çıkmasına bakmayın asıl olan iyiler ve iyiliklerdir. Bizler de bu açıdan şanslıyız ve etrafımız bu hayır sahibi iyi insanlarla dolu. Kudüs ve Filistin dendiğinde de yürekleri sızlayan insanlar bunlar.”

Her geçen gün halkamız büyüdü

Her geçen gün destek halkasının büyüdüğünü dile getiren Ayşegül Yıldırım Kara ise, “Bizi her fırsatta destekleyen ve bu hayırsever hanımlarla buluşmamıza vesile olan iki değerli isim var Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan Bayraktar “ diyor ve devam ediyor: “Onların samimiyetimize olan inançlarıyla başladık çalışmaya. Ayla Ağabegüm, Şeyma Şahin, Şehminur Aydın, Reyhan Kalyoncu, Zeliha Kavuncu, Songül Kalyoncu, Sevil Aygün, Gönül Çakır ve daha isimlerini sayamadığımız birçok değerli hanımın desteğini gördük, duasını işittik. Hep beraber, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde daha evvel dünyada gerçekleştirilmemiş farklı etkinliklerle Kudüs’ü şanına yaraşır biçimde Kudüs hikayesi anlatmaya çalıştık. Uluslararası ölçekte ilk programımızı, ‘Osmanlı döneminde Kudüs’ uluslararası sempozyumunu 50’den fazla yerli ve yabancı Kudüs uzmanının katılımıyla gerçekleştirdik. Piyanistimiz Tuluyhan Uğurlu Kudüs için özel bestelediği eserlerle Aya İrini’de konser verdi. Ortak Miras Kudüs sergisi ise 2017 yılında 5 haziran Nekse gününde Beyazıt Meydanında KADEM’in desteği ile açıldı. 5 bin kişinin katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde Türkiye’de Kudüs konusunda yapılmış en büyük sahne gösterisini gerçekleştirdik. 2018 Mayıs ayında ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Zeytindağı Uluslararası Barış ödülleri töreni düzenledik. Bu ödül iki yılda bir verilmeye devam edecek. Ayrıca bu törende Uluslararası ölçekte çok önemli isimleri bir araya topladığımız ‘Path to Empathy’ isimli belgeselimizin ön gösterimini de gerçekleştirdik. 2 Yine platform olarak alanlarında uzman isimlerle yaptığımız söyleşileri ve röportajları kitaplaştırarak bu alana da katkı sunmayı istiyoruz.“



#KUDÜS
#ŞEYMA ŞAHİN
5 yıl önce