|

Kalp hastası çocuklarda çürük hayati önem taşıyor!

Kalp rahatsızlığı olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı hayati bir önem taşıyor. Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, kalp hastası çocuklarda çürük ve dişeti enfeksiyonlarının dolaşımla birlikte kalbe iletilerek durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulunuyor.

Yeni Şafak
10:10 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:19 - 21/01/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Kalp hastası çocukların dişlerindeki bir çürüğün bile çok önemli risklere yol açabileceğini kaydeden  Pededonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, “Ağızda bulunan bakteriler sağlıklı insanda bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilir. Fakat kalp hastası çocuklarda çürük ve dişeti enfeksiyonları, dolaşımla birlikte kalbe iletilerek varolan durumu daha da kötüye taşıyabilir. Bu nedenle, ailelerin kalp hastası çocukların, erken yaşlardan itibaren, iyi bir ağız diş sağlığına sahip olmalarını sağlamaları gerekiyor. Aileler, koruyucu ağız diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmeli” şeklinde konuşuyor.


Tedavi süreci zaman geçtikçe daha zor hale geleceği için, ailelerin çocukta varolan kalp hastalığı yüzünden ağız ve diş tedavisini ertelememeleri gerektiğini anlatan Dr. Erdemci, “Tedavide gecikme problemlerin daha da büyümesine neden olur” diyor. Dr. Zeynep Erdemci, tedavide gecikmenin, diş hekimi tarafından yapılması gereken işlemlerin zorlaşmasına, enfektif endokardit denilen kalp kasının iltihaplanmaya maruz kalmasına veya kanama riskinin artmasına neden olabileceğini ifade ediyor.


Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci, “Çocuklarda çürük dişlere yapılacak olan müdahale sırasında bakterilerin kana karışması durumu, endokardit adını verdiğimiz kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna neden olabilir. Endokardit, uzun süreli hastanede yatarak antibiyotik tedavisi gerektiren ve yaşamsal risk taşıyan son derece ciddi bir klinik tablodur” şeklinde konuşuyor.


Dr.Zeynep Erdemci, özellikle infektif endokardit riski taşıyan çocuklarda, ağız ve diş sağlığı açısından nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şöyle sıralıyor: Dişler hem yemekten sonra, hem de şeker ve dondurma gibi tatlı şeyler yedikten sonra fırçalanmalıdır. Eğer fırça ile temizleyemiyorsak, ağız mutlaka su ile çalkalatılmalı ya da su içirilmelidir. Bu şekilde dişte çürük görülme sıklığı en aza indirgenmiş olur. 


Fissur örtücü ve fluor uygulamaları

Diş çürükleri önemli bir bakteri kaynağıdır. Diş çürükleri varsa tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Çocuklarda 4 ayda 1 kez diş hekimi kontrolü yapılmalıdır. Çocukta herhangi bir çürük olmasa bile, 1. basamak tedavi olan, fissur örtücü ve fluor uygulamalarından oluşan koruyucu uygulamalardan yararlanılmalıdır. Özellikle dişetinde kanama yaratabilecek durumları da içeren cerrahi işlemler öncesinde, infektif endokardit gelişme riski bulunmaktadır. Korunmak için bu tarz işlemler öncesinde kalp doktorunun tavsiye ettiği antibiyotiği kullanmak gereklidir.


Sık kontrol ve doğru bilgilendirmeyle infektif endokardit riski en aza indirgenmiş olur. 

#Kalp hastası
#diş çürüğü
#Pedodonti Uzmanı Dr. Zeynep Erdemci
9 yıl önce