|

Kanser tedavisinde saç dökülmesi

Kemoterapinin en sık görünen yan etkilerinden olup, hastada ciddi psiko-sosyal sıkıntılara yol açabilen saç dökülmesinin önlenebileceği belirtildi.

Yeni Şafak
16:03 - 10/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:07 - 10/12/2014 Çarşamba
IHA
Doç. Dr. Hakan Sakallı, kemoterapinin sebep olduğu saç dökülmelerinde, batı ülkelerinde 40 yıldan beri kullanılan “PaxmanScalpCoolingSystem”in bu konuda etkili tek yöntem olduğunu kaydetti. Sakallı, “Bu yöntem güvenle kullanılabilmektedir” dedi. Doç. Dr. Hakan Sakallı, saç dökülmesinin, kemoterapi alan hastalarda en sık görülen ancak, çözümü olmadığı düşünüldüğünden en az değerlendirilip, en az dikkate alınan yan etki olduğunu söyledi. Saç dökülmesinin, tedaviden sonraki 1-3 hafta arasında başlayıp, 1-2 ay içerisinde görünür hale geldiğini bildiren Doç. Dr. Sakallı, "Kemoterapiye bağlı saç dökülmesini engellemede batıda yaklaşık olarak 40 yıldan beri kullanılan 'scalpcooling' teknolojisi, bu konuda başarılı tek yöntem olmasına rağmen, kullanımı oldukça düşük kalmıştır" diye konuştu.


Doç. Dr. Hakan Sakallı, bunun sebeplerini ise “Kanser kemoterapisinde saç dökülmesinin bir kader olarak görülmesi, scalpcooling teknolojisinin kemoterapiyle uğraşan profesyoneller arasında bile son derece az bilinmesi, paxmanscalpcooling uygulaması için teknik ekipman gerekmesi ve bunun maliyeti gibi faktörler” olarak açıkladı.


SAÇ DÖKÜLMESİNİN ÖNEMİ

Doç. Dr. Hakan Sakallı, tedavi sonrası saç dökülmesinin önemini anlatırken de şöyle dedi: “Kişinin kendi vücut değerlendirmesi ciddi olarak bozulur, artık görüntüsü eskisi gibi değildir. Depresyon ve anksiyete gelişir. Hepsinden daha önemlisi kişinin sürekli hastalığını hatırlar hale gelmesidir. Aslında kanser görünür hale gelir. Bu durum bireyin günlük aktivitelerini ve yaşam kalitesini bozar. Bireyin çocukları ve sevdikleri ile ilgili olarak eğilimleri karşılıklı değişir. Hatta bilimsel bir çalışmada hastaların yüzde 8 kadarı saç döken bir kemoterapiyi almak istememişler ve saç dökmeyen ama daha az etkili tedaviyi seçmişlerdir. Çünkü saç kaybı sadece kafadaki saç tellerinin düşmesi değildir, saçların kaybı sembolik olarak -kadın hastalarda- kadınlığın kaybı olarak görülmektedir.”


CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK

Scalpcoolingsystem’in etkisini saçlı deride damarlarda kasılma yaparak ve saç hücrelerinin metabolizmasını azaltarak gösterdiğini, bu sistem ile yapılmış 60 kadar bilimsel çalışma olduğunu ve bu sistemin başarısının yüzde 67 ile 80 arasında olduğunu belirten Doç. Dr. Sakallı, "Soğuğa bağlı baş ağrısı ve soğukluk hissi dışında, işlemin ciddi bir yan etki görülmemektedir. 60 bilimsel çalışmanın sadece 4 tanesinde, yüzde 10 hasta scalpcoolingsystem kullanılmasını bırakmıştır" diye konuştu.


ETKİLİ VE GÜVENLİ YÖNTEM

Scalpcooling uygulaması sonrasında saçlı deride kanserin yayılma korkusunun doğru olmadığını kaydeden Medikal Onkolog Uzmanı Doç. Dr. Hakan Sakallı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilim bununda yanıtını vermiştir. 2005 yılında yapılan bir incelemede 56 bilimsel çalışma ile 2 bin 500 hasta değerlendirilmiştir. ‘Paxmanscalpcoolingsystem’ uygulanan ve uygulanmayan hastalar karşılaştırılmış ve kullanılan hastalarda saçlı deride metastaz (yayılma, sıçrama) değerlendirilmiştir. Arada herhangi bir fark görülmemiştir. Yani saçlı deride metastaz olmamaktadır. Sonuç olarak; kemoterapinin sebep olduğu saç dökülmelerinde ‘PaxmanScalpCoolingSystem’ bu konuda etkili tek yöntemdir. Bu yöntem herhangi bir metastaza yol açmadan güvenle kullanılabilmektedir."




 
#kanser
#saç dçkülmesi
#kemoterapi
9 yıl önce