|

Karadeniz’de bulunan Osmanlı gemisi tarihi değiştirebilir

Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi isimli ekip tarafından Ekim ayının sonlarına doğru Karadeniz’in derinliklerinde battıkları gün kadar sağlam bir şekilde bulunan 44 gemi hakkında araştırmalar devam ediyor. Ekibin başındaki isim Profesör Jon Adams, tarihi değiştirebilecek bir buluşa imza attıklarını söyledi.

Yeni Şafak
09:47 - 14/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:52 - 14/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ekim ayı sonunda Karadeniz'in dibinde bulunan Osmanlı ve Bizans İmparatorluklarına ait 44 geminin, denizcilik tarihini değiştirebilecek kadar önemli buluşlar olduğu belirtiliyor.





İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışan ekip, denizin bin ila bin 800 metre derinliklerinde bulunan gemilerin 800 ila 400 senelik olduğu ve söz konusu bölgelerde oksijen olmaması nedeniyle bozulmadığı açıklamıştı. Amerikan New York Times gazetesine konuşan araştırma ekibinin başındaki Profesör

Jon Adams

“Gemileri bulduğumuzda gözlerimize inanamadık. Bütün gemiler muhteşem şekilde korunmuştu. Güverte, dümen hatta gemilerin ipleri bile tamamen ilk günkü gibiydi. Deniz ticareti tarihi yeniden yazılabilir” ifadelerini kullanırken, buluşlarının tarihi değiştirebileceğinin altını çizdi.






17 ve 18. Yüzyıldan kalma 44 gemiden bir tanesine “Karadeniz'in Çiçeği” adını verdiklerini söyleyen Profesör Adams şöyle devam etti: “Bu gemi keşfimizin yıldızı olabilir. İstanbul'dan Karadeniz'e açıldığını düşünüyoruz. Güverte süslemelerindeki çiçekler çok net belli oluyor. İlk günkü gibi hiç bozulmamış” açıklamasında bulundu. Araştırma ekibinden Doktor P. Foley ise, Karadeniz'de on bine yakın batık gemi olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, “Bu gemilerin hepsi oralarda bir yerlerde. Bir yere gittikleri yok, bulmamızı bekliyorlar” diye konuştu.



#Karadeniz
#Osmanlı Gemisi Jon Adams
#P. Foley
#Karadeniz'in Çiçeği
#Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi
7 yıl önce