|

Nükleer müzakerelere siber saldırı

Avusturya, İran ile nükleer müzakerelerin yürütüldüğü otellere siber saldırı iddialarını araştırıyor

Yeni Şafak
18:03 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:36 - 11/06/2015 Perşembe
AA

Avusturyalı yetkililer, İran ile 5 1 ülkeleri arasında nükleer müzakerelerin yürütüldüğü otellere yönelik siber saldırı yoluyla casusluk yapıldığı iddialarını araştırmak üzere inceleme başlattı.



İçişleri Bakanlığı'na bağlı Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Federal Ofisi, iddialarla ilgili inceleme kararı alarak harekete geçti. İnceleme kapsamında nükleer müzakerelerin yürütüldüğü Palais Coburg Otel'in bilgi sistemleri gözden geçirilecek.



İran ile 5 1 ülkeleri arasındaki müzakerelerin yürütüldüğü otellerin internet siteleri üzerinden virüs kullanılarak casusluk yapıldığı iddia ediliyor.



İran'ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Temsilcisi Büyükelçi Rıza Necefi, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'i ima ederek, "Biliyorsunuz nükleer müzakerelerde düşmanlarımız var. Bu bizim için sürpriz olmadı" dedi.



İran ile müzakerelere İsrail ve ABD'deki Cumhuriyetçi senatörlerin karşı çıktığı biliniyor.



Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky'nin, İran ile nükleer müzakerelerin yapıldığı otelleri hedef alan siber casusluk saldırılarını ortaya çıkardığı bildirilmişti.



İran ile 5 1 ülkeleri arasında nihai anlaşma metninin yazımı amacıyla yürütülen müzakerelerin altıncı turu, 4-6 Haziran tarihlerinde Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Palais Coburg Otel'de gerçekleştirilmişti. İran ile 5 1 ülkeleri, 2 Nisan'da İsviçre'nin Lozan kentinde uzlaşmaya varmış ve nihai anlaşma metninin 30 Haziran'a kadar tamamlanması konusunda mutabık kalmıştı.



Avusturya'dan sonra İsviçre'de de casusluk soruşturması


Avusturya'nın ardından İsviçre Federal Başsavcılığı da İran ile nükleer müzakerelerin yapıldığı Cenevre'deki otellere görüşmeler sırasında siber saldırı yapıldığı ve bu sayede casusluk faaliyeti yürütüldüğü iddialarına ilişkin soruşturma açtı.



İsviçre Federal Başsavcılığı, görüşmelerin yapıldığı otelleri hedef alan siber saldırı iddialarına yönelik soruşturma başlattı.



Geçen mayıs ayında görüşmelerin devam ettiği otellerden birisinde arama yapıldığı ve bilgisayarlara el koyulduğu ifade edildi.



İsviçre medyasında yer alan habere göre ise siber saldırıları yabancı bir istihbarat servisinin yapmış olabileceğinden şüphe duyulduğu bilgisi yer aldı.



Amerikan gazetesi Wall Street Journal mart ayında İsrail'in casusluk yaparak İran ile 5 1 ülkeleri arasındaki yapılan nükleer müzakereleri dinlediğini iddia etmiş, İsrail bunu reddetmişti.



Avusturya Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Federal Ofisi'nin de bugün iddialarla ilgili soruşturma başlattığı açıklanmıştı.




#Viyana
#İran
#nükleer
#müzakere
#casusluk
#siber saldırı
#virüs
#otel
9 yıl önce