|

Kitap çok yerli az

Çocuk edebiyatı yazarlarından Melike Günyüz, kitap piyasasında çocuk kitaplarının sayısının hızla arttığını söyledi. Günyüz, bu kitaplar arasında kendi kültürümüzden yeterince yararlanarak eserler üretilemediğine dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 19/05/2015 Salı
Güncelleme: 22:29 - 18/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de ilk defa yapılan “Okuyan Eller” projesi için çocuk yazarı Melike Günyüz görme engelli çocuklara özel bir kitap hazırladı. “Mutsuz Martı Nasıl Mutlu Oldu?” adlı kitap Berrin Karakaş tarafından resimlendi ve çocuklar tarafından heyecanla karşılandı. Erdem Çocuk tarafından yayımlanan kitap Seslenen Kitap kapsamında Tamar Zeynep Aşkar tarafından seslendirildi. Aynı zamanda Sedir Yayın Grubu ve Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni de olan Melike Günyüz sadece çocuk kitapları yazmıyor, bu alanda hem akademik olarak çalışmalarını sürdürüyor hem de uluslararası fuarlarda Türk masallarını dünyaya tanıtıyor. Dünya dillerine çevrilen Keloğlan kitabı bu çabanın bir sonucu. “Son yıllarda Türkiye'de basılıp yurt dışına satılan kitapların sayısı hızla artıyor” diyen Günyüz, çocuk kitaplarında kendi kültürümüzden yeterince yararlanamadığımıza dikkat çekti.



YÜZDE 40'I ÇOCUK KİTABI


Ülkemizde üretilen çocuk kitaplarında her yıl artış olduğunu söyleyen Günyüz, bu alanda üretilen kitapların içeriğinin öncelikle çocukların dünyasına hitap etmesi gerektiğini söyledi ve şu bilgileri verdi: “2014 yılında edebiyat başlığı altında çıkan yayınların yüzde 40'ı çocuk kitabı. Üstelik çocuk kitaplarının baskı sayısı da artık daha fazla. Bu da ülkemizde bu anlamda dinamik, yenilikçi ve üretken bir yapının olduğunu gösteriyor.”



ÇOCUK EDEBİYATINI AYIRMALI


Çocuk kitabı ile çocuk edebiyatı kavramlarını biribirinde ayırmak gerektiğini dile getiren yazar Günyüz, “Boyama kitabından etkinlik kitabına, küçük masal kitaplarından ilk gençlik romanlarına kadar bütün yayınlanmış eserler çocuk kitabıdır. Fakat bunların içinde edebi ve estetik değeri olanları çocuk edebiyatı başlığı altında değerlendiririz” şeklinde konuştu. Çocuk kitabı basılı bir ürünken çocuk edebiyatının, edebiyat biliminin inceleme alanına giren sanatsal bir yapıt olduğunu vurgulayan Günyüz, “Bazen yayınlanmamış bir halk masalı, bir ninni de çocuk edebiyatına girer” dedi.



Kraliçe arı gibi


Sedir Yayın Grubu'nun yönetim kadrosunda Kraliçe Arı olarak adlandırılan Günyüz bunun sebebinin uzun yıllardır çalışması olduğunu belirtti. Günyüz, “Bütün hayatım çocuk kitabı üretmek, çocuk edebiyatı alanında akademik olarak çalışmak, düşünmek, araştırmak ve yorumlamakla geçti" dedi.



Edebi değeri yüksek kitaplar


Erdem Yayınları'nın 30 yıldır sadece çocuk kitabı yayınlayan bir yayınevi olarak hem üretim hem de pazar anlamında geniş bir tecrübeye sahip olduğunu belirten Günyüz, “Uluslararası ilişkilere ve eser üretme konusunda sağlam bir alt yapıya sahibiz. Bu da ister istemez sektörde sözü geçen bir yayınevi olmamızı sağladı. Tabii ki bunun bize yansıyan en büyük etkisi müşteri memnuniyeti” ifadesini kullandı.



Yayınevi olarak her yıl en az 100 yeni başlıkta çocuk kitabı ürettiklerinin altını çizen Günyüz, “Bu ürettiklerimizin bir kısmının da özellikle edebi değeri yüksek olan ürünler olmasına dikkat ediyoruz” şeklinde konuştu.


#Sedir Yayın Grubu
#Çocuk edebiyatı
#Melike Günyüz
9 yıl önce