|

Korkulan gerçek: Anestezi

Son yıllarda anesteziden kaynaklı riskli ameliyat oranı ilaç ve tekniklerin gelişmesiyle düştü. Bunda anestezi uzmanlarının da önemli payı bulunuyor. Bazı kaynaklara göre hastalar için gardiyan, yani koruyucu olarak tanımlanan anestezistler aynı zamanda ameliyathanelerin de gizli kahramanları….

Yeni Şafak ve
06:00 - 8/12/2015 Salı
Güncelleme: 05:14 - 8/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği 49. Ulusal Kongresi "Yaşamsal Teknoloji" temasıyla 2-6 Aralık 2015 tarihinde Antalya'da düzenlendi. Kongreye 1400'e yakın uzman katıldı.



Ameliyatın gizli kahramanları


Kongrede düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış, “Anestezi uzmanlarının ameliyat ve sonrasında hastanın ağrı duymasını engelleyerek hayati fonksiyonlarının sürdürülmesi için gerekli bakım ve tedavileri uyguladıklarını" söyledi. Prof. Dr. Alkış “duyusuzluk, ağrı duyusunun kaldırılması olan anestezi, uzmanın liderliğinde bir ekiple yapılır. Bu ekip, hastayı ameliyat öncesinde değerlendirerek hastanın ameliyat boyunca ağrısız olmasını ve süreci güvenle geçirmesinden sorumludur" şeklinde konuştu.



RİSKLER AZALDI


“Anestezinin tipi ne olursa olsun bu süreç içerisinde uygulanan cerrahi işlem ve çevresel faktörlerin hasta güvenliğini tehlikeye atan sonuçlar ortaya çıkarabileceğine" de dikkat çeken Prof. Dr. Alkış, "son yıllarda bu riskler büyük ölçüde ortadan kaldırıldı" dedi.



Anesteziyi artık kaldırabilir


Yaşı ilerlemiş bir ya da birden çok hastalığı olan bir yakınınızın olası ameliyat durumunda bundan yıllar önce hekimlerin söylediği şu sözleri hatırlayın: “Maalesef hastanız anesteziyi kaldıramayabilir. O nedenle ameliyat riskli.” Evet yaşın ilerlemesiyle gelişen bazı hastalıklar için gereken cerrahi müdehaleler hem cerrahideki hem de anestezinin riskinden dolayı yapılamayabiliyordu. Ama artık durum hem hasta hem de hekim lehine değişti ve gelişti. Artık risklerden dolayı yapılamayan birçok ameliyat yapılmaya başlandı. Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Zekeriyya Alanoğlu konu hakkında şunları söyledi: “Günümüzde cerrahideki gelişmeler anesteziyle, anestezideki gelişmeler de cerrahiyle birlikte at başı ilerliyor. Türk anestezi uzmanları sadece Türkiye'de değil, dünyanını her yerinde bu görevi layığıyla yerine getiriyorlar."



Narkoz fazla mı gelmiş?


İnsanlar başlarına ne geleceğini bilmedikleri bir ortama girdiklerinde korkmaya başlıyor. Anestezi hali de bu durumlardan biri. Prof.Dr. Neslihan Alkış bu korkunun giderilebilmesi ve aşılması için bir kitap hazırladıklarını açıkladı. Prof. Dr. Alkış kitapla ilgili şu bilgileri verdi: “'Anestezi sırasında başıma ne gelecek, ne zaman anestezi doktorumla konuşmalıyım, neler sormalıyım? ' gibi konular ve cerrahi aday olan her hastanın öğrenmesini istediğimiz her şey bu kitapta var. Bence ameliyathaneler, kişilerin hayatlarından kopmamaları için en güvenli yerler. Ameliyathanede hayatınızın en ciddi riske girdiği anda en iyi desteği alabileceğiniz hem ekipman hem de yetişmiş anestezi uzmanları var. Korkmayın. Narkoz fazla gelmiş ve uyanamamış gibi şeyler bilgi eksikliğinden kaynaklı. Hastalığın seviyesi, o ameliyatın o hasta için risk getirmesi durumuna göre ameliyatı engellemek söz konusu. Yoksa anestezi almamak gibi bir kavram doğru değil. 'Ben uyuyayım hiçbir şey hissetmeyeyim' diyen hastalar olabilir ama bu her zaman bizim insiyatifimizdedir. Hastanın hangi anesteziyi alacağı uzmanlar tarafından belirlenir.”




#Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği
#Anestezi
#Zekeriyya Alanoğlu
#Narkoz
8 yıl önce