|

Manevi yolculuk için oku

İnsanın kendi içine yaptığı yolculuk anlamına gelen tasavvuf, kalbi kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmak olarak biliniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 21:14 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Tasavvuf, imanın yerleşmesini, fıkıh ilmi ile bildirilen ibâdetlerin severek, kolaylıkla yapılmasını ve Allah Teâlâ'nın sevgisine kavuşmayı sağlıyor. Âlimler tasavvufu çeşitli şekillerde ta'rîf etmişler. İbni Osman Mekkî tasavvufu vakti değerlendirmek ve vaktin kıymetini bilmek olarak tanımlarken Cüneyd-i Bağdâdî ise Allahü teâlânın ahlâkı ile ahlâklanma şeklinde ifade ediyor. Bin yılı aşkın İslam geleneğinin içinde var olan tasavvuf ilk defa Üsküdar Üniversitesi bünyesinde enstitü olarak hizmet vermeye başladı. Önümüzdeki yıl açılacak olan lisansüstü eğitim proğramında farklı branşlardan mezun üniversite öğrencilerini kabul edecek. Tasavvuf ve enstitü hakkında merak ettiklerimizi Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan ile konuştuk.



HER BÖLÜMDEN ÖĞRENCİ KABUL EDİLECEK


Gelecek yıldan sonra öğrenci alımına başlayacak olan enstitünün fikir anası tasavvuf üzerine yazılar kaleme alan Cemalnur Sargut. Salgut'un önerisi ve Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın desteğiyle hayata geçirilen enstitünün başkanı Prof. Dr. Elif Erhan şunları söylüyor: “İlahiyat fakültelerinde tasavvuf üzerine yüksel lisans yapmak zor bu alanda eğitim şartı aranıyor. Oysa bütün mesleklerin, disiplinlerin maneviyatla yüzleşmesi gerekiyor. Bilimler arasındaki bu katı duvarları yıkmak için bu enstitüyü kurduk. Böyle bir istek hep vardı. Üsküdar Üniversitesi de bu fikre kucak açarak bir tohum ekti. Gayretimiz bu tohumu bu topraktan yeşererek meyve verecek hale gelmesi için çalışmalarda bulunmak.”



TASAVVUF'UN MERKEZİ İSTANBUL


Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü daha önce Selçuk Üniversitesi'nde kurulan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile benzerlikler taşıyor ancak İstanbul'da kurulmuş olması önemli. Günümüzde İslam ülkelerinin önemli bir kısmında büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Erhan “İstanbul, hem kütüphaneleri hem de sahip olduğu yazma eserler dolayısıyla önemli bir şehir. Örneğin, Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki el yazması birinci kaynaklar 80 bine yakın. Bunların da yüzde 70'i tasavvufla ilgili eserler. Biz bu alanda sistematik çalışmalar yürütüp bu eserleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz ve burayı bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz” diyor.



Yurtdışından öğrenciler gelecek


Enstitü, lisansüstü eğitime başlamasıyla birlikte yurtdışından da öğrenci kabulünde bulunacak. Duke Üniversitesi, Stony Brook Üniversitesi ve North Carolina Chapell Hill Üniversitesi ile ortak çalışmalar yapacaklarını söyleyen Elif Erhan “ Lisansüstü eğitimlerimize kabul edilip Arapça ve Farsça dillerinde yetersiz olan öğrencilerimiz için kurslar açacağız. 2016 yazında Farsça tasavvuf metinleri ve klasik İslam sanatları derslerinin okutulmasını sağlayacağız” diyor.



Her yaş grubu ilgi gösteriyor


Enstitünün halka açık düzenlediği eğitim programlarına özellikle başka bölümlerde okumuş öğrenciler ve tasavvufun önemini ilerleyen yaşlarda kavramış kişiler ilgi gösteriyor. Üst düzey yöneticiler, sanatçılar, yaşam koçları, öğretim üyelerinin yanı sıra ev hanımlarından da bu programlara yoğun talep ve katılım olmuş. İnsanların bu alandaki ihtiyacına cevap vermiş olmanın memnuniyetini yaşadıklarını belirten Erhan “ Düzenlemiş olduğumuz eğitim programları her yaştan ilgi görüyor. Örneğin üniversite öğrencileri daha çok tasavvuf musikisine meraklı” ifadelerinde bulunuyor.







#Selçuk Üniversitesi
#Duke Üniversitesi
#Stony Brook Üniversitesi
#North Carolina Chapell
#Tasavvuf
9 yıl önce