|

Mazlumun sesine sanatçılar ses verdi

Grafiti ve fotoğraf sanatçısı Bilal Halit, İsrail’in Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarda Er-Rimal Mahallesine düşen ve patlamayan bir füze üzerine çizimler yaptı. Fransa’da, Blacklines kolektifi sanatçıları, başkent Paris’te grafiti çalışmalarının sergilendiği bir duvara Filistin’i destekleyen çalışmalar yaptı.

Halime Kirazlı
04:00 - 6/06/2021 الأحد
Güncelleme: 02:36 - 6/06/2021 الأحد
Yeni Şafak
Grafiti ve fotoğraf sanatçısı Bilal Halit, İsrail’in Gazze Şeridine düzenlediği saldırıda attığı ve patlamayan bir füzenin üzerine çizim yaptı.
Grafiti ve fotoğraf sanatçısı Bilal Halit, İsrail’in Gazze Şeridine düzenlediği saldırıda attığı ve patlamayan bir füzenin üzerine çizim yaptı.

Zulüm altında olan milletlerin zulme direnebilmek için en çok ihtiyacı olan şeydir umut. Umut nasıl da ayakta tutar insanı... Bir gün her şeyin güzel olacağı fikri ne kadar da cezbeder insanı... İşte sanat bunun en güzel yardımcısıdır. Umudun... İşte acılara karşı direnen insanlara umut olan sanatçıların eserlerinden örnekler...

  • Eserlerden ilki Filistin’den. Grafiti ve fotoğraf sanatçısı olan Bilal Halit, İsrail’in Gazze Şeridine düzenlediği saldırılarda Er-Rimal Mahallesine düşen ve patlamayan bir füzenin üzerine çizimler yaptı. Grafiti ve hat sanatını (kaligrafi) birleştirerek çalışmalarını üreten Gazzeli gencin eserleri büyük ilgi görüyor. Halit, 2019 yılında yine bu sayfalarda yayınlanan röportajında Gazze’de yaptığı en büyük grafitinin İsrail işgal güçlerince yıkılmasını şu sözlerle aktarmıştı, “Filistin halkına, sanatın ve mutluluğun kapıları tamamen kapalı.”

GÜLÜMSEYEN AKSA

Bir diğer örnekse Türkiye’den. Ahmet Demir, “Kudüs: Gülümseyen Aksa” başlığıyla başlattığı projeyle, Aksa’nın gülümseyen yüzünü bizlere aktarıyor. Demir, İsrail’in Filistin’i işgalinde gençlerin gülümseyerek verdiği fotoğrafların kendisini etkilediğini ve katkı sağlamak istediğini belirtiyor.



  • “#Kudüsüterketmiyoruz” etiketiyle sosyal medyada paylaştığı mesajla başlattıkları projeyle hedeflerini şu sözle aktarıyor Demir, “Duruşumuzla işgalcilere güçlü olduğumuzu hissettirmek istiyorum.” Sanal bir sergiye dönüşen projeye, farklı birçok isim de katkı sağlıyor. Çocukların Aksa’ya sarılmış ve kuşlarla olan resimleri bu sanal sergide yer alıyor. Sergiye, “www.salt10.com/article/kudus-mescidi-aksa” adresinden erişilebiliyor.

ENKAZDAN SICAK YUVAYA

İsrail’in Gazze’de bombaladığı apartmanın enkazında elinde bebeğiyle oturan bir kızın fotoğrafı, saldırıların sembolü olmuştu. Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Hüsna Kar da çizimiyle o kızın yaşadığı acılara tercüman oldu. Kar, fotoğrafı görünce yaşanan acıyı anlatmak için çalışmaya başladığını söylüyor. Genç öğrenci, küçük kızın enkazdaki görüntüsünü kullanarak, manzarası Aksa olan sıcak bir ev penceresine kızı yerleştirerek onun aslında olması gereken yeri, dünyaya duyurmuş oldu.

FİLİSTİN ÇİZİMİNE GÖZALTI

  • Fransa’da, 26 Mayıs günü Blacklines kolektifi sanatçıları, başkent Paris’te grafiti çalışmalarının sergilendiği bir duvara Filistin’i destekleyen çalışmalar yaptı. Sanatçılar, yaptıkları çizim nedeniyle, polis tarafından gözaltına alındı. Sanatçılardan biri, karakolda kendilerine, “çizimi kimin yaptırdığı”, “neden İsrail üzerine değil de Filistin üzerine çizim yapıldığı” şeklinde sorularla muhatap olduklarını söyledi. Sanatçılar, sorgulamanın ardından serbest bırakıldı.

BU ŞARKILARIMIZ SİZİN İÇİN ÇALIYOR

ABD’nin Los Angeles şehrinde yaşayan Suriye asıllı Michael Heart isimli müzisyen, Gazze’de yaşanan dram üzerine 2009 yılında bir şarkı yazmıştı. We Will Not Go Down “Asla Teslim Olmayacağız” isimli şarkı, o dönem sosyal medyada rağbet gören parçaların başında geliyordu.

  • Şarkı, The Beatles grubu üyelerinden Paul McCartney’in bir dönem gitaristliğini yapan Rusty Anderson’un İsraille alakalı bir paylaşımı sonrası yeniden gündeme geldi. Anderson’un tweetinin altına şarkısını gönderen Heart, “Gazze için yazılan bu şarkı bilmiyorsanız, lütfen dinleyin” dedi. Heart’ün eseri böylelikle yeniden sosyal mecralarda dolaşıma girmiş oldu.

13 yaşındaki Abdurrahman eş-Şanti de söylediği rap şarkıyla Filistinlilerin sesi olmaya çalışıyor. Şarkısını sosyal medya hesabından paylaşan eş-Şanti, amacının Filistinlilerin sesini duyurmak olduğunu söyledi.

Küçük Abdurrahman’ın klip manzarasında bulunan yıkılmış evler ve bu evlerin enkazında yakınlarını arayan Filistinliler yaşanan acıyı bir kez daha tüm dünya karşısında gözler önüne serdi.

YERLİ SESLER

Şarkılarıyla Filistin’e destek veren sanatçılar arasında Türk isimler de bulunuyor. Bu isimlerden ilki Murat Kekilli. Daha önce Necip Fazıl Kısakürek’in şiirinden bestelediği Yıkılasın İsrail şarkısını söylediği bir videosunu yayınladı. Video binlerce beğeni ve yorum aldı.

  • Yücel Arzen ise İntifa eseriyle İsrail zulmüne meydan okuyan bir diğer isim. Arzen, hazırladığı eseri, ünlü rock grubu Pink Floyd’un solisti Roger Waters’in “Another Brick In The Wall” adlı eserinden uyarladı. Meşhur şarkıya İstanbul’dan ses verdiğini söyleyen Arzen, “Şimdi Filistin için beraber şarkı söylemenin tam vakti. Meydan okuyalım İsrail’e, zulme. Dünyanın bütün mazlumları birleşsin” dedi.

EMEL’LE YÜRÜYORUZ

  • 9 yaşındaki Suriyeli sığınmacı bir kız çocuğunu temsil eden, Küçük Emel (Little Amal) isimli dev bir kukla, bir sanat çalışması kapsamında Türkiye’den yürütülecek. “The Walk (Yürüyüş)” adı verilen sanat çalışması kapsamında yürütülen 3,5 metrelik dev kukla, Gaziantep’ten başlayarak İngiltere’nin Manchester kentine yolculuğa çıkacak. Kuklanın 8 bin kilometrelik yolculuğunu 12 haftada tamamlanması planlanıyor. Good Chance tiyatro grubu bu projeyle, göçmen ve yerel toplulukların etkileşime girmesine ve mülteci çocukların ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. The Walk’un sanat yönetmeni Amir Nizar Zuabi,
    “Yürüyüş projesi, mültecilerin geleceğine dikkat çekmek için gerçekleştirilecek. Bu bir sefalet yürüyüşü değil, bir gurur yürüyüşü olarak anılacak. Oluşturulacak dostluk koridorunun ise 12 haftadan daha uzun süreceğini ümit ediyoruz”
    dedi. Yolculuk güzergahı Türkiye, Yunanistan, İtalya, İsviçre, Almanya, Belçika ve Fransa üzerinden ilerleyip, İngiltere’de son bulacak. Yürüyüş kapsamında 250 organizasyon düzenlenecek ve birçok sanatçı katkıda bulunacak. Yolculuk, 27 Temmuz-3 Kasım tarihleri arasında sürecek.
#Grafiti
#Bilal Halit
#İsrail
#Gazze
#Er-Rimal
#Paris
٪d سنوات قبل