|

Meraklı minikler için doğa kitaplığı

Çevre ve doğa sevgisini çocuklara küçük yaşlarda kazandırmak mümkün. Bu farkındalığı kazandırmaya yönelik, üstelik okuma keyfi de yüksek olan çocuk kitapları var. Bu ay birbirinden güzel çevre ve doğa kitaplarını meraklı minikler için bir araya getirdik.

Yeni Şafak
04:00 - 15/03/2019 Cuma
Güncelleme: 12:31 - 14/03/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Börtü Böcek Güncesi
Börtü Böcek Güncesi
SEVİNÇ ŞAHİN

Kışı yavaş yavaş geride bırakıyoruz artık. Baharın ayak sesleri her yerden duyuluyor. Her bahar, yeniden doğan tabiatla birlikte, yüreklerde yeni umutlar filiz verir her zaman. Bana da bu bahar “her mevsimi bahar güzelliğinde hissetmek için ne yapmalı” diye bir düşünce getirdi. Beynimin ve kalbimin her köşesinde cirit atıp duruyor bu düşünce. Çocuklar ve çocukluk da insanlığın baharıdır bir yerde. “Ne yapmalı” sorusunun cevabını ararken konuyu aynı kategoride olan bu güzel insancıklara yani çocuklara taşıyayım dedim ve çocuklar için yazılmış çevre ve doğa konulu kitaplardan bir seçki hazırladım. Çocuklar dedim ama bu seçkim çocuk yanlarını hep hatırlayanlar için de pek tabii ki.

PÜLÜM AİLESİNİN MACERALARI

Başlayalım o zaman; ilk kitabımız Erdem Yayınları’ndan geliyor. Birinci kitabımız beş kitaptan oluşan bir set. Setin ismi “Benim Gezegenim.” Seri çift yazarlı. Sylvie Baussier ve Pascale-Perrier iki Fransız yazar. Bu setin çevirisi Nedret Doğan’a ait. Setteki tüm kitapların kahramanları bir ailenin üyeleri: Pülüm ailesi. Kitapların hepsinin başında aileyi bizimle tanıştıran bir tanışma sayfası var. Anne Polin, baba Filip ve üç çocuk: Yaş sırasıyla Alis, Luis ve Norman. Bir de ailenin köpeği Patara var tabii. Set içindeki kitapların isimleri ve konuları da kısaca şöyle: İlk kitabın adı “Pis Kokan Gezegen”. Anne Polin iş seyahati sebebiyle Pis Kokan Gezegene Gitmek zorundadır. Normalde iş yolculuklarına ailesini götürmez ama bu sefer durum farklıdır ve tüm aile bu kokulu gezene doğru yola çıkarlar. Gördükleri ve hatta kokusunu aldıkları her şey bu aileyi çok şaşırtır. Bakalım okuyunca siz de şaşıracak mısınız? İkinci kitabın adı ise “Arabalar Gezegeni”. Pülüm ailesinin annesi önceki kitabın sonunda çocukları başka bir gezegene daha götüreceğine söz verdiği için bu yolculukta da tüm aile beraberdi. Arabalar Gezegeni Evlerin ve otellerin bile araba şeklinde hareketli olduğu, insanların neredeyse hiç dışarı çıkmadan hemen her işlerini hallettikleri bir gezegen. Ama her yer egzoz gazı yüzünden felaket bir halde, varın ötesini siz düşünün. Üçüncü kitabımız “Su Gezegeni”. Size sadece şunu söyleyeyim: “Hiçbir şey göründüğü kadar masum değildir.” Dördüncü kitaba gelince o son zamanların en hassas konusunu içeriyor: “GDO Gezegeni”. Nasıl olur demeyin olmuş işte. GDO Gezegeni’nde olanları görünce kafanızda bir “acaba?” sorusu belirecek. Bizim sevimli Pülüm Ailesi’nin son uğrak yeri “Turistik Gezegen”. Adından dolayı insanın hayalinde harika bir yer canlanıyor. Evet sadece turist olarak tatil yerinde kalıp evinize dönerseniz her şey size mükemmel gelebilir. Ama gezegenin gerçek sakinleri nasıl ve ne şartlarda yaşıyor? İşte bu can alıcı soru! Setteki tüm kitapların arkasında ve setin içinde ayrı bir kitapçıkta etkinliler de var. Bu set insanoğlunun kendi eliyle kendi başına nasıl çorap örebileceğini anlatıyor. Neyse ki bunlar sadece bir hayal; şimdilik...


DOĞAYI SEVİYORUM

Seçkimizin ikinci eseri Yumurcak Yayınları’ndan bir kitap serisi: Doğayı Seviyorum Serisi. Serinin ilk kitabının adı “En Güçlü Kim?”. “Güçlü olmak nedir, ne değildir” sorusunun cevabı bu eserde. İkinci Kitap, “Suyun Önemi”. Kahramanımız suyun değerini nasıl anlayacak sizce? Ah Harun ah! Daha dikkatli olmalısın. “Dedemin Çiftliği” üçüncü kitabımızın adı. Küçük Hande çiftlikte geçirdiği günlerde neler öğrendi acaba? Bir çiftlikte nelerle karşılaşabilirsiniz? Dördüncü eserimiz “Güzel Bir Çiçek”. Adından da belli, bu güzel bir çiçeğin öyküsü. Beşinci eserimizin adı da diğer kitaplar gibi çok tatlı: “Kelebek Masalı”. Minik Efsun kelebek masalını çok seviyor, tabii kelebekleri de. Bir gün parkta bir kelebekle karşılaşır ve... Tabii ki hepsini anlatmayacağım. Ve son kitaba geçeceğim: “Şehrin Akciğeri”. Kahramanımız Ahmet yaşadığı şehri güzelleştiren, nefes aldıran güzelliklere nasıl davranılması gerektiğini öğretiyor. Bu set ilk okuma kitabı olarak kullanılabilecek nitelikte bir eser. Çocuklara çevreyle olan ilişkilerinde küçük bir yardımcı olarak ta düşünebiliriz.


REDHOUSE’DAN BÖRTÜ BÖCEK

Seçkimizin Üçüncü eseri Börtü Böcek Güncesi, Redhouse Kidz tarafından Şiirsel Taş imzasıyla yayınlanmış. Kahramanımız 12 yaşlarında böcek bilimci olmak isteyen bir çocuk. Biyoloji öğretmeni babası, doğayla haşır neşir annesi ve halası onun bu sevdasında en büyük destekçileri. Kahramanımızın tam kendine yakışır bir lakabı bile var: Çekirge! Çekirge, böcek bilimcisi olmanın yanında bir de yazar olmaya karar verince ortaya Börtü Böcek Güncesi çıkmış doğal olarak. Eee hikayenin devamını da doğal olarak okuyarak öğrenmek daha güzel olur öyle değil mi? Bilgi dolu ve keyifli bu eser, zaten merakla yoğrulmuş olarak dünyaya gelen çocuklarımız için bir basamak olabilir.


DAĞINIK VE ÇEVRECİ

Dördüncü kitabımız ailesinden utanan bir çocuğun eğlenceli öyküsü, çevre ve kentleşme üzerine güçlü bir eleştiriyle dolu bir eser: Çevreci Olmak Zorunda mıyım? Yazar Dyan Sheldon. Kitabın ana karakteri Elmo, “dağınık ve çevreci” annesinin neden başkaları gibi normal, düzenli bir anne olmadığını düşünmektedir. Komşuları aynen onun istediği gibi bir ailedir. Ama Bay Bamber, büyük yeşil bir alanı binalarla doldurmak istediği için Elmo’nun annesiyle çatışma halindedir. Elmo bu ailenin evlatlık edindiği Güney Amerikalı Kuba’yla tanışıp hayranı olduğu aileyle yakınlaşmak ister. Ama bu tanışıklık hiç te onun hayal ettiği gibi olmaz ve Elmo’nun hayatı hiç ummadığı şekilde değişir. Çevreci olmak zorunda mıdır bir karar vermelidir.


YEMYEŞİL BİR SAKLIKÖY

Seçkimizin son kitabı Günışığı Kitaplığı’ndan çıkan ödüllü bir kitap: Saklıköy’ün Kuşçusu. Yazarı Kadri Öztopçu. 2010 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü almış Saklıköy’ün Kuşçusu. Saklıköy yemyeşil bir köydür. Herkesin huzur ve mutlulukla yaşadığı bu köye gelip yerleşen bir kuşçu vardır. Bu kuşçunun bir de omuzundan hiç ayrılmayan bir kuşu. Kimsenin farkında olmayıp bu kuşçunun fark ettiği bir felaket yaklaşmaktadır. Şehirden Saklıköy’e doğru gelmekte olan bu gürültülü, tozlu dumanlı felaketi kim durduracak? Saklıköy’ü yutmaya niyetli bu yıkıma karşı yapılabilecek bir şey var mı? Peki bu yapılabilecek şeyi yapmaya cesareti olan var mı?


#kitap
5 yıl önce