|

Meteoroloji'den zehirlenme uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli rüzgar sebebiyle soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Yarın ve Cuma günü beklenen kuvvetli lodos nedeniyle uyarı yapıldı.

Yeni Şafak
14:52 - 3/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 15:15 - 3/02/2016 Çarşamba
Diğer

Rüzgarın; yarın Marmara ve Ege bölgelerinde, Cuma günü İç Ege, İç Anadolu, Akdeniz'in iç kesimleri ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güney ve güneybatı (Kıble - Lodos) yönlerden kuvvetli esmesi bekleniyor. Meydana gelebilecek soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.



Lodos süresince dikkat edilmesi gereken hususlar


Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır. Yanmakta olan soba yatmadan önce mutlaka söndürülmelidir.



Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve bu gibi durumlar 186 no'lu telefondan Elektrik Arıza Servisi'ne bildirilmelidir.



Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan İtfaiye Servisi' aranmalıdır. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında ise derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi'ne ulaşılmalıdır.



Doğalgaz Şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no'lu telefondan Doğalgaz Arıza Servisi aranmalıdır.



Alınması gereken önlemler


Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir.



Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır.



Lodos, fırtına gibi hava sirkülâsyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır.



İtfaiye Müdürlüğü'nden soba yakma usulü öğrenilmeli ve sobalar buna göre yakılmalıdır.



Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalı, kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır.



Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.



Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.



Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.



Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli, kazanlar Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uygun olmalıdır.



Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir.



Zehirlenmelere karşı yapılması gerekenler


Karbonmonoksit gazından etkilenmiş şahsın temiz havaya çıkarılması gerekir. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı verilir ve gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağı ile iletişime geçilir.



Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulanır.



Karbonmonoksit gazının bulunduğu mekan havalandırılır. Pencere ve kapılar açılarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesi sağlanır.








#Meteoroloji Genel Müdürlüğü
#soba
#baca gazı
#karbonmonoksit
#zehirlenme
#uyarı
#lodos
8 yıl önce