|

"Netekim Karakolu” filminin galası yapıldı

Mersin’in Erdemli ilçesinde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yaşanan gerçek olayları konu alan “Netekim Karakolu” filminin galası yapıldı.

Yeni Şafak
11:48 - 11/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:51 - 11/02/2015 Çarşamba
IHA
Netekim Karakolu'nun galası yapıldı...
Netekim Karakolu'nun galası yapıldı...
1970 yılında çekmeye çalıştıkları amatör film dolayısıyla 10 yıl sonra 12 Eylül darbesiyle başları derde giren köylülerin trajikomik serüvenleri anlatılan film 13 Şubat’ta vizyona girecek. 12 Eylül 2013 tarihinde çekimine başlanan Netekim Karakolu, filme konu olan gerçek mekanlarda çekildi. Filmde 12 Eylül de sorgulanan köylülerden bir kısmı da rol aldı. Diğer oyuncular üç defa yapılan oyuncu seçimleri ile 500 civarında talibin arasından seçildi. 200 kişinin rol aldığı filmin çekimi Eylül 2014 tarihinde tamamlandı.

90 dakika süren filmin galası Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Cep Sineması’nda yapıldı. Galaya ünlü oyuncular Yılmaz Köksal, Suna Yıldızoğlu ve Yusuf Sezgin, ünlü yönetmen Yılmaz Atadeniz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, filmin oyuncuları ve sinema severler katıldı. Galada konuşan yönetmen Yasin Korkmaz, Netekim Karakolu filminin çekimlerine bundan 2 yıl önce başladık. 2 yıl boyunca gece, gündüz bu proje için uğraştık. Saha çalışmaları yaptık, senaryo çalışmaları yaptık ve bütün Mersinlilerin desteği ile bu iş ortaya çıktı. Netekim Karakolu Yörük gençlerin yaşadığı gerçekleri anlatıyor. 44 yıllık bir film. 1970 yılın bir grup Yörük genci film çekmek istiyorlar. Bunun için çalışmalar başlıyorlar. Film aksiyon filmi ve birçok sebepten dolayı film yarım kalıyor. Bunlar 15-16 yaşlarında gençler. Aradan uzun bir zaman geçiyor. 1980 askeri darbesi ile birlikte rutin ev baskınlarında gençlerin birinin evinde film ve fotoğrafla bulunuyor. Ondan sonra bütün filmde yer alanlar suç örgütü kurmaktan, gerilla eğitimi vermekten, adam öldürme suçlarından karakolda sorgulanıyor. Biz filmimizde bunu anlatıyoruz. Netekim Karakolu 12 Eylül filmidir, kara mizahtır. 200 oyuncu yer aldı. 100 tanesi bölge halkı oluşturdu. Tamamen Mersin filmi oldu. Güzel bir çalışma oldu, inşallah seyirci beğenir" diye konuştu.

"OLAYIN BİRÇOĞU BENİM BAŞIMDAN GEÇEN BİR OLAY"

Oyuncu ve senarist Zeynel Korkmaz ise filmin gerçek bir hikaye olduğunu ifade ederek, "O dönemde başımızdan geçen ilginç bir hikaye. Bunu sinemalaştırdık. Konu itibarıyla da ilginç geldi. Çok farklı bir şey ortaya çıktı. 12 Eylül darbeden çok olmasa da biraz gülünebilecek nitelikte bir film oldu. Olayın birçoğu benim başımdan geçen bir olay. Çocukken film çekmeye çalıştık. Darbede bu filmin fotoğrafları ve parçaları bulunan ve daha sonra o filmdeki görüntüler ile örgüt kurmaktan ve gerilla eğitimi vermekten sorgulandık. Filmde kullanılan silahların bulunması istendi. Benim bizzat kendimden" şeklinde konuştu.

"NETEKİM KARAKOLU BİZİM İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Filmin başrol oyuncusu Deniz Sandalcı da Netekim Karakolu’nun kendileri için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Şöyle bir dönüm noktası. Daha doğrusu alışılmışın kırıldığı bir nokta oldu. Biliriz ki hep sinema filmi İstanbul’da çekilir ve İstanbul kaynaklıdır. Ancak biz bu filmi tamamen yerel kaynaklarla çektik. Mersin’in tamamen amatör ve profesyonel oyuncularıyla, doğal oyuncularıyla çektik. Bu anlamda Anadolu’da sinema yapmak isteyen gençlere de bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Sinema filmi sadece İstanbul’da çekilir yargısı kırılmış oldu. Eğer sinema ile ilgili bir şey yapmak istiyorsunuz illaki İstanbul’a gitmenize gerek yok. Yeter ki kaynaklarınızı bulabilin" ifadelerini kullandı.

Galanın ardından sinema severler hep birlikte filmi izlediler.
#12 Eylül darbesi
#Netekim karakolu
#Zeynel Korkmaz
9 yıl önce
default-profile-img