|

''Obezite her geçen gün artıyor''

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Obezite her geçen gün artıyor. Kötü alışkanlıklar dediğimiz sigara, tütün ürünleri, alkol tüketimi ve uyuşturucu, bu anlamda dünyayı ve insanlığı tehdit ediyor. Özellikle gençlerimizi daha yoğun bir şekilde tehdit ediyor" dedi.

Yeni Şafak
14:12 - 3/10/2015 samedi
Güncelleme: 14:19 - 3/10/2015 samedi
AA

İl Sağlık Müdürlüğünün "Dünya Yürüyüş Günü" kapsamında Hüdavendigar Parkı'nda düzenlediği etkinliğe katılan Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, yaşamın en önemli unsurunun sağlık olduğunu söyledi.



Dünyanın değişik ülkelerinde yapılan istatistiklerde "Mutlu olmak için en çok neyi arzu edersiniz?" sorusuna verilen cevapların ortalama yüzde 85'inin "sağlıklı olmak" şeklinde ifade edildiğini belirten Müezzinoğlu, "Yani dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun en çok "sağlıklı olmak" arzu ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.



Müezzinoğlu, sağlıklı olmayı bu kadar çok önemseyen insanların sağlıksız olabilmek için de dünya kadar yanlış yaptığını vurgulayarak, "Bu sorunun cevabını da biz hekimlerin bulması lazım. Çünkü obezite her geçen gün artıyor. 'Kötü alışkanlıklar' dediğimiz sigara, tütün ürünleri, alkol tüketimi ve uyuşturucu, bu anlamda dünyayı ve insanlığı tehdit ediyor. Özellikle gençlerimizi daha yoğun bir şekilde tehdit ediyor" diye konuştu.



"Çözümü kendi elinde esasında"


İnsanların en çok hasta olmaktan korktuğunun istatistiki bir gerçek olduğunu anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:



"İnsanlar özellikle kanser, kalp krizi, beyin kanaması, böbrek ve akciğer solunum yetmezliği gibi hastalıklara yakalanmaktan korkuyor. Mutlu olmak ile ilgili sağlığı arzu ediyor. Korktuğu hastalıklar belli. Çözümü de kendi elinde esasında. Bu korktuğumuz hastalıkların başında kötü alışkanlıklar geliyor. Yani tütün, tütün ürünlerini kullanmak, alkol tüketimi ve uyuşturucu. İkincisi sağlıksız beslenme. Yani obeziteye altyapı oluşturan ayaküstü beslenme tuz ve şeker oranı yüksek gıdaları alma. Üçüncüsü ise hareketsiz yaşam. Yani kötü alışkanlıklardan uzak durmayı, sağlıklı beslenmeyi başarmak, hareketli yaşamı hayatımızın bir parçası haline getirmek elimizde."



Müezzinoğlu, bakanlık olarak sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmek amacıyla 4 yıllık süreçle ilgili bir eylem planı hazırladıklarını, hareketli yaşam konusunda algı oluşturmak adına 4 yılda 1 milyon bisiklet dağıtımı gerçekleştireceklerini kaydetti.



Bisiklet dağıtımının ilk startını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiğini anlatan Müezzinoğlu, "Burada yerel yönetimlerin bu projeye öncülük etmelerini istiyoruz. Bu anlamda bir metre bisiklet yolu yapan yerel yönetime bir bisiklet hibe edilecek. Yani 10 kilometre bisiklet yolu yapan herhangi belediyeye 10 bin bisiklet hibe edeceğiz" diye konuştu.



Müezzinoğlu, belediyelere hibe edilecek bisikletlerle ilgili, "parkur projelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının standardına uygun yapılması" şartının bulunduğunu hatırlattı.



Türkiye'nin sigara ve tütünle mücadelede dünyaya örnek bir başarı gösterdiğini vurgulayan Müezzinoğlu, bu başarının hareketli yaşam konusunda da elde edileceğine inandığını dile getirdi.



Müezzinoğlu, 2016 yılında 23 Nisan'da ilkokul öğrencilerine 50 ila 100 bin, 19 Mayıs'ta ortaokul ve lise öğrencilerine 100 bin, haziran ayında yerel yönetimlere 100 bin, eylül sonu ekim başında da üniversite öğrencilerine 100 bin bisiklet dağıtmayı planladıklarını sözlerine ekledi.



Törenin ardından öğrencilere bisiklet dağıtan Müezzinoğlu, daha sonra park çevresinde bir süre bisikletle dolaştı.



Bakan Müezzinoğlu'na, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın ve bazı vatandaşlar da eşlik etti.

#Sağlık Bakanı Müezzinoğlu
#'Dünya Yürüyüş Günü'
#Bursa
il y a 9 ans