|

Öldükten 18 saat sonra kalbi çalıştı

Fransa’da 18 saat boyunca kalbi atmayan 53 yaşındaki bir kişi yeniden hayata döndürüldü. Doktorlar hastayı 22 dereceye kadar düşen vücut ısısının kurtardığını kaydettiler. Helikopterle Montpellier Hastanesi’ne sevkedilen adamın vücut ısısı suni kalp görevi gören bir makine sayesinde yükseltildi.

Yeni Şafak
11:31 - 9/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:31 - 9/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Öldü denilen 53 yaşındaki adamın kalbi sonradan çalışmaya başladı.
Öldü denilen 53 yaşındaki adamın kalbi sonradan çalışmaya başladı.

Fransa’nın güneyindeki Besiers’de meydana gelen olayda, kalp krizi geçiren 53 yaşındaki bir adam, 18 saat sonra yeniden hayata döndürüldü.

Mart ayında yaşanan olayda, yakınlarının bir ağacın altında bulduğu talihsiz adamın kalp krizi geçirdiği belirlendi. Çağrılan sağlık ekiplerinin olay yerinde duran kalbi yeniden çalıştırmak için yaptığı müdahale sonuçsuz kalırken, aynı kalp masajı ambülans ile hastaneye giderken de devam etti.

Doktorlar mücadele etti

Doktorlar düşük vücut ısısı nedeniyle mücadeleyi sürdürdü. Beziers HatanesiAcil Servisi’ne kaldırılan adama, doktorların 4 saat boyunca yaptıkları kalp masajından da bir sonuç alınamadı.

Ancak normalde 40 dakika içerisinde kalbi çalışmayan insanlar için ölüm kararı verilirken doktorlar, vücut ısısı 22’ye düştüğü için şiddetli hipotermi geçiren adamın vücudunun korunduğunu belirledi. Yeniden hayata döndürmek için mücadeleye devam etti.

18 saat sonra yeniden kalp atışları duyuldu

Doktorlar, kalbin yeniden çalışmasını sağlamak için hastanın vücut ısısını artırmaya karar verdiler. Helikopterle Montpellier Hastanesi’ne sevkedilen adamın vücut ısısı suni kalp görevi gören bir makine sayesinde yükseltildi.

18 saatlik bir mücadele sonrası adamın yeniden kalp atışları duyuldu. Doktorlar, ilk kez böyle bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını söylediler. Şanslı adamın tedavisinin çıkarıldığı serviste devam ettiği, yürümeye başladığı kaydedildi.

Hipotermi beyni korudu

Doktor Gérald Kierzek, hastanın geçirdiği hipoterminin kan dolaşımı olmasa dahi beyni koruduğunu söyledi. Onun için kalp krizi geçiren hastalarda vücut ısısını düşürerek hastalara daha fazla zaman kazanma sağladıklarını aktardı. Vücut ısısı artmadıkça ölüm ilanının olmadığını aktardı. Doktor Gerald Kierzek, ”Soğuk beyni korur, sonraki etkileri önler” dedi.

#Sağlık
#Kalp
#Ölüm
#Fransa
6 yıl önce