|

Omurgasız gövdesiyle "Piyasa"nın "ne"liği

Piyasa, hayatımızın merkezine oturdu; varlığını sorgulamak, niteliğini tartışmak, kısıtlanmasına dair imada bulunmak bile bağnazlık olarak algılanmaya başlandı.

Yeni Şafak
00:00 - 15/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 15:10 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

Piyasa ve piyasa-dışı alanların sınırları birbirine karıştı; toplumsal, bilimsel, kültürel boyutlarıyla hayatın kendisi de pazar yerine dönüştü. Bilim adamları piyasa şirketleri için çalışıyor; sanat piyasası diye bir rekabet ortamı var; akademik kuruluşlar bünyelerindeki öğrencilere (=müşterilere) bilimsel çalışmanın erdemi olarak çok para kazanmanın yollarını gösteriyor. Piyasa, omurgasız gövdesiyle hayatımıza her düzeyde nüfuz ediyor.



"Reel sosyalizm"in çöküşünden sonra Sol'da ve Sağ'da "Piyasa ekonomisi"nin erdemlerine dair tarihi bir uzlaşma gerçekleşti. John O'Neill, Piyasa: Etik, Bilgi ve Politika'da rehavete kapılmadan büyük bir cesaretle bu uzlaşmanın temellerini sorgulamaya girişiyor ve piyasacı tezleri mercek altına alıyor. Piyasanın toplumsal, kültürel ve etik açıdan insan yaşamını nasıl tehdit ettiğini de tüm vahametiyle ortaya koyuyor.

#"Reel sosyalizm"
#John O'Neill
#Piyasa
23 yıl önce