|

Osmanlı dâhisi Nasuh İstanbul'da

3 kıta, 9 ülke ve 10 şehir gezmekte olan '16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh' sergisi​ 15 Ocak'ta İstanbul'da.

Yeni Şafak
14:49 - 14/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:51 - 14/01/2016 Perşembe
Diğer

Ünlü Türk minyatür sanatçısı, tarihçi, matematikçi ve silahşor'ü olan Matrakçı Nasuh'ın sergisi, 15-30 Ocak arasında Beste Gürsu'nun küratörlüğünde düzenlenerek Saraybosna ve Belgrad'dan sonra İstanbul'da sergilenecek.



Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak sergide, çini sanatçısı Sevim Ersoy'un liderliğinde, çini panolara aktarılan 30 adet güzergâh minyatürleri ile nakkaş Matrakçı Nasuh; eserlerinde yer alan beyitleri ile şair Matrakçı Nasuh; beyitlerden seçkiler ile yazılan 10 divani levhada hattat Matrakçı Nasuh'u tanıtan toplamda 41 eser yer alacak. Matrakçı Nasuh'un ölümünün 450. yılı münasebeti ile hazırlanan proje toplamda 3 kıta, 9 ülke, 10 şehir gezecek.



Matrakçı Nasuh kimdir?


Doğum tarihi kesin bilinmese de Osmanlı tarihinde iz bırakan Matrakçı Nasuh, II. Beyazıt döneminde yetişti; Yavuz Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşadı. Asıl adı Nasuh bin Abdullah el Bosnavi. Bosna kökenli olduğu anlaşılan Matrakçı Nasuh; matematikçi, tarihçi, sporcu ve silahşor, ressam, minyatür ve hattat olarak bilinir. İlk eseri 1517'de kaleme aldığı "Cemal el- Küttab ve Kemal al-Hüssab" adını taşıyan matematik kitabıdır. Matrakçı Nasuh, 1564'te izleri ve etkileri günümüze kadar uzanan sayısız eserini geride bırakarak hayata veda etti.


#Matrakçı Nasuh
#Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi
8 yıl önce