|

Şarbon paniği: 10 lokanta kapatıldı

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi, Varna ve Dobriç bölgesinde 10 lokantada daha şarbon bakterisine rastlandığını belirtildi. Şarbonun olduğu lokantaların sorun ortadan kaldırılıncaya kadar hizmete kapalı kalacaklarını SÖ

Yeni Şafak
14:09 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 11:10 - 28/07/2015 Salı
AA

Şarbon bakterisi taşıyan ineğin etinden yiyen bir kişinin hastalanıp ölmesinin ardından yetkililerin aldığı önlemler kapsamında 10 lokantada daha şarbona rastlandığı duyuruldu.



Varna Bölge Gıda Sağlık Müdürü Daniel Denev, laboratuvar denetiminin sürekli uygulanacağını ve şarbonun olduğu lokantaların sorun ortadan kaldırılıncaya kadar hizmete kapalı kalacaklarını belirtti.



Denev, sorunun ilaçlama çalışmalarının yetersizliği nedeniyle devam ettiğini dile getirdi.



Lokantalardaki tüm gıda ürünleri yakılarak imha edilecek.



Varna Bölge Sağlık Müfettişi Dr. Doçka Mihaylova ise yaptığı açıklamada, hizmete kapatılan lokantalarda yemek yemiş müşteriler için “hiçbir sağlık riskinin söz konusu olmadığını” öne sürdü.



Varna yakınlarındaki Mlada Gvardiya köyünde şarbon hastalığından ölen 53 yaşındaki çiftçinin, ineğinin ağzından kanlı köpük çıktığını görünce veteriner çağırmak yerine hayvanı keserek etinden bir bölümünü ailesi ile yediği belirtilmişti.



Bu kişinin kalan etleri ise Varna bölgesindeki et işleme tesisine sattığı ortaya çıkmıştı. Bölgede 27 lokantada şarbon bakterisine rastlanmıştı.



Yaz döneminde turizm sektöründe yüzde 25 düşüş kaydedilen Bulgaristan'da şarbon vakaları yerel turistlerin de yurt içinde tatil yapma kararını olumsuz etkiledi.



Tur operatörlerine göre, yerli turistlerin önemli bir bölümü hizmet kalitesi ve koşullarını daha iyi bulduğu komşu ülkeler Türkiye ve Yunanistan'ı tercih ettiklerini ifade ediyor.



#Şarbon paniği
#Bulgaristan
#şarbon vakaları
9 yıl önce