|

Şarbon paniği: 23 restoran kapatıldı

Bulgaristan'ın doğusundaki turistik Varna şehrine bağlı bir köyde şarbon bakterisi taşıyan ineğin etinden yiyen bir kişinin hastalanıp ölmesinden sonra aynı etten kullanmış olabilecekleri gerekçesiyle bölgedeki 23 restoran kapatıldı.

Yeni Şafak
12:52 - 23/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:03 - 23/07/2015 Perşembe
AA

Şarbon hastalığının tespit edilmesi üzerine Bulgaristan Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu kriz masası, hastalığın yayılmasını engellemek üzere girişimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede binlerce turistin tatil yaptığı Varna bölgesinde, ürünlerinde şarbon bakterisi bulunan et kullanıldığından şüphelenilen 23 lokanta hizmete kapatıldı. Etlerin, çeşitli ürünlerin yapımında kullanılmasını sağlayan 4 kişi ise gözaltına alındı.



Varna Bölge Valisi Stoyan Pasev, basına yaptığı açıklamada, kapatılan restoranlardan alınan numunelerin laboratuvar tahlillerinin sürdüğünü, iki güne kadar sonuçların açıklanacağını söyledi.



Sağlık Bakanlığı Kriz Masası ise kapatılan restoranların listesini internette yayınladı ve buralarda yemek yemiş kişileri hastalık belirtileri konusunda uyardı.



Bu arada, hastalık taşıyan hayvanların etinden yedikleri belirlenen ve karantinaya alınan 26 kişinin sağlık gözetimi sürüyor. Bu kişilerden hiçbirinin hastalık belirtilerini göstermediği bildirildi.



Varna Belediye Başkanı İvan Portnih ise kapatılan restoranlarda ilaçlama işlemlerinin tamamlandığını belirterek, “Kimse panik olmasın. Hastalanma riski çok ama çok düşük" diye konuştu.



Şarbon hastalığından ölen 53 yaşındaki kişinin, ineğinin ağzından kanlı köpük çıktığını görünce veteriner çağırmak yerine hayvanı keserek etinden bir bölümünü ailesi ile yediği belirtilmişti. Bu kişinin kalan etleri ise Varna bölgesindeki “Dari" adlı bir et işletme tesisine sattığı ortaya çıkmıştı.



Yetkililerinin geç önlem alması nedeniyle 7 Temmuz'da kesilen hayvanın şarbon taşıyor olabileceği 10 gün gecikme ile anlaşılmış ve ilk önlemler o tarihten sonra alınmıştı. O zamana kadar şarbonlu et katkısı ile üretilen belirsiz miktardaki salam ve sucukların ülkenin doğusunda çok sayıda restorana dağıtıldığı belirlenmişti.



#şarbon
#panik
#bulgaristan
9 yıl önce