|

Seni maskenden tanıdım!

Behiç Ak’ın yeni kitabı “Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor” her bireyin kendine özgü bir özelliğinin olduğunu, maskelerin arkasına saklansak bile yüzümüzü gizleyemeyeceğimizi çocuklara öğütlüyor.

Yeni Şafak
16:30 - 14/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:32 - 14/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

ASLI GÜL

Kendinizde sevmediğiniz, sizi çevrenizden kopardığına inandığınız özelliklerin varsa ne yaparsınız? Kendinizle barışarak topluma karışarak mı yoksa herkes gibi olmadığınızı düşünerek içinize kapanarak mı?

Behiç Ak’ın “Tombiş Kitaplar” dizi beşinci kitabına ulaştı. “Benim Bir Karışım”, “Bizim Tombiş Taştan Anlamıyor”, “Bizim Tombiş Fiyonk Makarna’yı Çok Seviyor”, “Ben Ne Zaman Doğdum” kitaplarından oluşan Tombiş Kitaplar serisinin yeni parçası olan “Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor”, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

BİZİ BİZ YAPAN
ÖZELLİKLERİMİZ

Öncelikle kitabın konusundan kısaca bahsedelim: Memo bir gün ağaçta bir ilan görür. İlanda akşam bir maskeli balonun düzenleneceği yazmaktadır. Sevinçten havalara uçan Memo, soluğu arkadaşı Tombiş’in yanında alır. Fakat Memo kendisi kadar mutlu değildir. Maskeli Balo haberine mutlu olmayan Tombiş’e niye üzgün olduğunu sorar. Çok uzun böyle olan Tombiş, Memo’ya kendi maskelerini gösterir. Fakat bir problemi vardır. O kadar uzun boyludur ki, hangi maskeyi takarsa taksın partideki herkes onu tanımaktadır. Memo, arkadaşına üzülmemesi gerektiğini, maske takan herkesin kolayca tanındığını söyler ve Tombiş’i baloya götürmek için plan yapar.

Kitap bizi biz yapan birçok özelliğimiz olduğunu, maskelerin ardına saklanarak bundan geri duramayacağımızı anlatıyor. Memo, maskeli baloya giden ve elma kılığına giren Salih’i tanıyor çünkü elmanın Salih’te bir yeri var. Gangster kılığındaki Zeki, kedi köpek maskeleri altındaki Çiğdem ve Ekrem ve diğer arkadaşlarını kolayca tanıyabiliyor. Yüzümüzü neyle gizlersek gizleyelim bizi biz yapan şeylerin üstünü örtemiyoruz.

KENDİNDEN KAÇAMAZSIN

Çok uzun boylu olduğu için dışlandığını düşünen Tombiş’e destek olan Memo, önce onun baloya katılmasını sağlıyor. Çünkü bazen başkalarından ayrışsak bile sadece bize özgü olan birçok yönümüz var. Bu yönlerimizin hepsi bizi bizi yapan şeyler. Bunlar kiminde fiziksel kiminde ruhsal özellikler olabiliyor. Memo, arkadaşı Tombiş’in maskeli baloya katılmasını sağlıyor. Arkadaşının farklı yönleriyle toplumda kabul edilmesini sağlıyor ve onu yalnızlık hissinden kurtarıyor. Herkesin kendine özgü bir özelliğinin olduğunu, maske taksalar bile tanınmaktan geri duramayacaklarını öğütlüyor.

Behiç Ak imzalı kitap, çocukları soru sormaya ve kendi hikayelerini oluşturmaya davet ediyor. Birlikte yaşama kültürünü öğrenmelerini kazanma aşamasında; en hayati dönemeçteyken...

#Maske
#Balo
#Tombiş
6 yıl önce