|

Sigara içilen mekan Whatsapp'tan şikayet edilecek

Kayseri'de, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü amacıyla, 'Whatsapp ihbar hattı' kuruldu. Sigara içilmesi yasak olan mekanlarda sigara içildiğini gösteren kısa görüntüler, Halk Sağlığı Müdürlüğünün ihbar hattına gönderilecek. Ekipler, en kısa zamanda görüntüde yer alan mekana giderek denetim yapacak.

Yeni Şafak
12:25 - 2/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 10:29 - 2/03/2016 Çarşamba
DHA

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Whatsapp ihbar hattının Türkiye'de ilk defa Kayseri'de uygulamaya konulduğunu, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü ile ilgili denetimlerin sürdüğünü söyledi.



Vali Düzgün, 2015 yılı içerisinde Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin 45 bin 901 denetim yaptığını ve 249 işletme ve 534 kişiye toplam 487 bin 612 TL idari para cezası uygulandığını anlattı. Vali Orhan Düzgün, şöyle dedi:


"Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerimizin her an her yerde olmaları mümkün değil. Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve halk sağlığının daha iyi tesis edilebilmesi açısından, vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmaları gerekir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz, denetimlerin daha etkin yapılabilmesi için vatandaşlarımızın 24 saat başvurabilecekleri Whatsapp İhbar Hattı oluşturuldu. Sigara içme yasağına uymayan mekanlarla ilgili vatandaşlarımızın çektikleri 15-20 saniyelik görüntüleri, bu ihbar hattına göndermelerini istiyoruz. Böylece Halk Sağlığı Müdürlüğümüze gelen ihbarlar değerlendirilecek ve deliller yeterliyse, o mekana cezai işlem uygulanacak. Bu tür imkanlar kullanılması bakımından bu uygulamanın Türkiyede bir ilk olarak, Kayseride bir pilot uygulama olarak değerlendirileceğine inanıyorum."



Trafik kuralları ihbarında başarı sağlandı


Vali Orhan Düzgün, yapılan her ihbara ceza kesilmesi gibi bir durumun sözkonusu olmadığını, geçen yıl uygulamaya koydukları trafik kurallarının ihbarı konusundaki whatsapp uygulamasında, ihbarların yarısına yakın bölümüne ceza yazıldığını hatırlatırken, "Sigaranın zararlarıyla mücadelede uygulamaya koyacağımız ihbar hattında da böyle bir oranın ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz. Sigarayla ilgili olarak da trafik denetimlerinde olduğu gibi bir uygulamayı, Yeşilay Haftasında uygulamaya koymuş olacağız" ifadelerini kullandı.



Türkiye'ye örnek olacak uygulama


Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ da, sigara kullanımı konusunda halkın gereken hassasiyeti gösterdiklerini, kendilerine ihbarlar yapıldığını, cezaların caydırıcı özelliği bulunduğunu söyledi. Karadağ, şöyle devam etti:


"İhbar hattımızın Türkiye'ye örnek olacağını düşünüyoruz. Whatsapp ihbar hattımızın numarası: 0505-157 85 38dir. İhbarlar, bakanlığımız tarafından ekiplerimizin tabletlerine bildiriliyor. İhbarı alan ekiplerimiz de yaklaşık 2 saat içerisinde ihbara muhatap olan mekana gitmek zorunda. Ekiplerimiz mekanda incelemelerini yapıyor ve gerekirse görüntülü tutanak tutup mülki amire iletiyor. Şu an hali hazırda 21 tane tabletli, toplamda 56 ekibimiz var. Ancak biz bütün ekiplerimize tabletli mobil hale getirmek istiyoruz."




#Kayseri Valisi Orhan Düzgün
8 yıl önce