|

'Sözleşmeli er'lik gençlerin umudu oldu

Sözleşmeli erlik kapsamında orduya dahil olan ve sivil hayattaki mesleklerine uygun görevlere getirilen sözleşmeli erler, iyi imkanlar içinde vatana hizmet etme şansını yakalıyor. Profesyonel orduya geçişte önemli bir yere sahip olan sözleşmeli erler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tecrübeli ve devamlı eleman ihtiyacının da giderilmesini sağlıyor.

Yeni Şafak
11:58 - 16/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:01 - 16/04/2015 Perşembe
AA

Türkiye'de uygulamaya konulan sözleşmeli erlik sistemi, hem ordu hem de gençler için olumlu sonuçlar veriyor. Sivil hayatta işsizlik ve düşük maaşlar nedeniyle iyi imkanlar bulamayan gençler, TSK bünyesinde geleceğe umutla bakıyor.



Sözleşmeli erlik için uygun bulunan gençler, orduya dahil olduktan sonra sivil hayattaki mesleklerine uygun görevleri icra ediyor. Normal şartlarda aynı işi asgari ücretle yapan gençler, ordu bünyesinde 2 bin ile 3 bin 500 lira arasında maaş alıyor.



Tüm ihtiyaçları TSK tarafından karşılanan sözleşmeli erler, maaşının büyük bölümünü de biriktirme fırsatı yakalıyor. Erler, 7 yıllık süre sonunda 74 bin lira tazminat almaya hak kazanıyor.



Belirlenen görev süresini tamamlayan sözleşmeli erler, bunun ardından kamu kurumlarında da önceliğe sahip olacak ve daha rahat bir şekilde iş bulabilecek.



Sözleşmeli erler, 7 yıl süren azami hizmet süresi boyunca bakmakla yükümlü olduğu aile fertleriyle ücretsiz genel sağlık sigortasından yararlanıyor. Herhangi bir sözleşmeli er 7'inci yılının sonunda ordudan ayrılması durumunda 7 yıl daha bu hizmetten faydalanabiliyor.



Sözleşmeli erlerin yanı sıra askeri yetkililer de bu sistemden oldukça memnun. Profesyonel orduya geçişte önemli bir yere sahip olan sözleşmeli erler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tecrübeli ve devamlı eleman ihtiyacının giderilmesini sağlıyor.



"Asgari ücretle çalışıyordum"


Iğdır'da 5'inci Hudut Alay Komutanlığı'nda görev yapan sözleşmeli er Abdülkadir Dirmilli, silahlı kuvvetlerde görev yaptığı için ailesinin kendisiyle gurur duyduğunu anlattı.



Türkiye şartlarında çok iyi imkanlara sahip olduğunu belirten Dirmilli, "Bunun yanı sıra silahlı kuvvetlerin sağladığı imkanlar gerçekten çok önemli. Sivil hayatta turizm işiyle ilgileniyordum. Sadece belli dönemlerde asgari ücretle çalışabiliyordum" dedi.



Dirmilli, imkanlarının iyi olduğuna işaret ederek, "Türkiye şartlarında çok iyi bir maaşım var. Tüm ihtiyaçlarım da ordu tarafından karşılanıyor. Bu nedenle aldığım maaşın büyük bölümünü biriktiriyorum. Geleceğe daha umutlu bakıyorum. Bu mesleği tüm genç kardeşlerime tavsiye ediyorum. Asgari ücretle çalışan 3 kişinin toplam maaşını burada alabiliyorum" ifadelerini kullandı.



Sözleşmeli er Ali Kemal ise sivil hayatta daha çok çalışmasına rağmen daha az kazandığını anımsattı.



İki yıldır sözleşmeli er olarak görev yaptığını vurgulayan Kemal, şöyle konuştu:



"Sivil hayatta güvenlik görevlisi olarak çalışıyordum. Günde aşağı yukarı 14 saat çalışmama rağmen 850 lira maaş alıyordum. Çalışma koşullarım çok kötüydü. Sözleşmeli er olunca her şey düzeldi. 3 bin 500 lira civarında bir maaş alıyorum. Çok daha iyi ve güzel koşullarda çalışma imkanına sahibim. Maaşımın büyük bölümünü biriktiriyorum. Bu sayede kısa süre içinde ev alacağım."



"Genç yaşımda ev sahibi oldum"


Sınır hattında görev yapan Ahmet Avan ise sözleşmeli erlik sayesinde genç yaşta ev sahibi olduğunu anlattı.



Yaklaşık 2 yıldır sözleşmeli er olarak çalıştığını belirten Avan, "Sivil hayatta da araç bakımı işi yapıyordum. Burada da zırhlı aracın sorumluluğu verildi. Sürekli aracımla ilgileniyorum. Aracımla ilgili tüm konulara artık tamamen hakim oldum" dedi.



Avan, sözleşmeli erliği tüm gençlere tavsiye ettiğini vurgulayarak, "Ailem benimle gurur duyuyor gerçekten. Dışarıdan görüldüğü gibi zor bir meslek değil askerlik. İyi imkanlara sahibiz. Yaklaşık 3 bin 500 lira maaş alıyorum. Bu genç yaşımda da ev sahibi oldum çok şükür" şeklinde konuştu.



İran sınırında görev yapan sözleşmeli er Mikail Üzülmez de askerliğin dışarıdan görüldüğü kadar zor olmadığını dile getirdi.



Üzülmez, her geçen gün tecrübe kazandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:



"Sözleşmeli erler olarak burada uzun yıllar görev yapacağız. Tecrübemiz arttıkça daha da verimli olacağız. TSK'da olduğum için ailem benimle gurur duyuyor. Kesinlikle zor bir meslek değil. İyi imkanlara sahibiz. Yaklaşık 3 bin 500 lira maaş alıyorum. Bunu düşünen genç arkadaşlarıma tavsiye ediyorum."

#sözleşmeli erler
#sözleşmeli erlik sistemi
#Gençler
9 yıl önce