|

Sultanahmet Camisi kontrolden geçirildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 399 yıllık Sultanahmet Camisi'ni tabanından minaresine kadar kontrolden geçirdi.

Yeni Şafak
18:18 - 5/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 16:21 - 5/02/2015 Perşembe
AA

Sultanahmet Camisi'ni tabanından minaresine inceleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, kayma nedeniyle can güvenliğini tehdit eden bir minareyi restorasyona aldı.


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 6 minareli tek tarihi camisi olan ve I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya 1616 yılında yaptırılan Sultanahmet Camisi'nin, baştan aşağı incelendiğini söyledi.


Caminin öncelikle zeminin röntgeninin çekildiğini belirten Ertem, caminin yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının belirlendiğini anlattı.


Çalışmalar kapsamında minarelerin statiğinin kontrol edildiğini dile getiren Ertem, ön çalışmalarda caminin 6 minaresinden birinin kaymakta olduğunun görüldüğünü aktardı.


Ertem, "Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğu tespit edildi. Zaman zaman minareden taşlar düştüğü gözlendi ve duruma acil olarak müdahale edildi" diye konuştu.


Vakıflar Genel Müdürü Ertem, ilgili koruma kurulu onayıyla minarenin külah ve peteklerinin söküldüğünü dile getirerek, şu bilgileri verdi:


"İncelemede minarenin çok kötü durumda olduğu görüldü. Şu anda nasıl bir güçlendirme yapılması gerektiği hususunda statik raporu hazırlanması bekleniyor. Raporun sonucunda uygulamaya geçilecek ve 1 sene içinde minare güçlendirilmiş olacak, külah ve petekler yerine takılacak."

#Sultanahmet camii
#Vakıflar Genel Müdürlüğü
#Minare
9 yıl önce