|

Tarihi TIR'la taşıyorlar

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) öncülüğünde düzenlenen Gönül Coğrafyası Kültür Buluşmaları’nın bu yılki durağı KKTC oldu. 3 gün boyunca Lefkoşa'da süren etkinliklerde Kıbrıslı gençler geleneksel oyunlarımızla ve Osmanlı kültürüyle tanıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:57 - 14/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

TİKA TIR'ı Müstakil Sahne Sanatları ve Eğitim Derneği (MÜSSED) işbirliği ile Gönül Coğrafyası Kültür Buluşmaları kapsamında dünyayı gezerek geleneksel oyunlarımızı ve kültürümüzü tanıtmaya devam ediyor. Bu zamana dek Kosova ve Makedonya'da orta oyun, Meddah, Aşuk ve Maşuk, Hacivat-Karagöz gibi oyunları sergileyen, kukla gösterileri, halk oyunları, semazen gösterisi ve Türk Sanat Musikisi gibi çeşitli gösterileri aynı sahnede buluşturan ekip bu kez yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti.



ÖZLERİNİ HATIRLATIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve TİKA desteğiyle bu programı başlattıklarını söyleyen MÜSSED Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Karakaya ilk olarak Lübnan'da Yunus Emre'yi anlatan alt yazılı bir oyunla projeye başladıklarını söylüyor. Kimsenin gitmediği yerleri özellikle tercih ettiklerini belirten Karakaya, "TIR'ımızın üstünde bulunan Türk bayrağı ile dünyayı dolaşıyoruz. Yavru vatanımızda kaybolmaya başlamış örf, adet ve gelenekler var. Yeni nesil gençlerin değerlerimizden haberi yok. Biz de gençlere oyunlarımızla bunu anlatmaya geldik. Onlara özlerini hatırlatıyoruz” diyor.



BURAYA SANAT GETİREMİYORUZ!

KKTC'nin en yoksul ilçelerinden biri olan Dipkarpaz da ziyaret edilen yerler arasındaydı. Geleneksel tiyatromuzu anlatan bu programın okullarına gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten okul müdürü Davut Öksüzcan, “Elimden geldiğince çocukların tiyatrosuz kalmamasına önem veriyorum ama gerçekleştiremiyorum. Bu ilçe hayvancılıkla geçiniyor ve çoğu öğrencimizin babası işsiz. Oyun getirmek istediğimde de çok fazla para istiyorlar. Bu işi ticarete dönüştürdüler. Ama bu program tamamen değerlerimize sahip çıkmak adına düzenlenen bir program. Çocuklar çok mutlu oldu" şeklinde konuşuyor.







Öğrenciler değerlerinden uzaklaşıyor

Etkinlik duraklarından bir diğeri ise Yeni Erenköy Lisesi ydi. Türkiye'de kardeş okullarının bulunduğunu söyleyen okul müdürü Betül Yıkıcı, Türkiye ile yavru vatan arasındaki bağları sıkı tutmak için elinden geldiğini yaptığını vurguluyor. Lisedeki gençlerin özlerinden uzaklaşıp farklı alanlara yöneldiğini belirten Yıkıcı, “Özellikle lise öğrencileri değerlerinden uzaklaştı. burada bir çok programla tanıştılar. Hacivat-Karagöz'ü derslerde işliyorduk ama meddah oyununu ilk kez izlediler ve öğrendiler" diyor.


#tika
#kıbrıs
#tiyatro
8 yıl önce