|

Tarihin izlerini unutma İstanbul

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin projesi "Unutma İstanbul" hayata geçti. Proje kapsamında farklı arşivlerdeki 10 bin belge hem dijitale aktarıldı hem de kataloglaştı. Direktör Ayhan Kaygusuz, çalışmada siyaset, sanat ve şehrin mekanlarına dair pek çok tarihi bilgi ve belgenin yer aldığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:24 - 24/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Halife Abdülmecit Efendi
Halife Abdülmecit Efendi

İstanbul Şehir Üniversitesi insanları, eserleri, mekanları ve tarihiyle İstanbul’un görsel belleğini oluşturmak için hazırlanan “Unutma İstanbul” projesini hayata geçirdi. Üç yılda tamamlanan projdede Taha Toros, Mehmed Fuad Köprülü, Cüneyd Orhon, Zeynep Orhon ve Osman Öndeş arşivlerinden seçilen belge, fotoğraf, gazete, negatif film gibi materyaller bulunuyor.


ÜÇ YILDA TAMAMLANDI

“unutmaistanbul.sehir.edu.tr” adresinden ziyaret edilebilecek olan projede siyaset, bürokrasi, kültür, edebiyat ve sanat dünyasından yüzlerce isimle ilgili bilgi yer alıyor. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hazırlanan proje üç aşamadan oluşuyor. Öncelikle 10 bin tarihsel doküman dijitale aktarıldı ardından bu dokümanlar site üzerinden erişime açıldı. Son olarak ise projenin özeti niteliğine sahip "Unutma Beni" adlı katalog hazırlandı.


HARİTAYLA KEŞFEDİLECEK

Sitede, sizi karşılayan harita üzerindeki işaretli noktalara tıkladığınızda mekanlar ve bu mekanlarla ortak geçmişe sahip kişilierin bilgilerine ulaşmak mümkün olacak. Projenin direktörü Ayhan Kaygusuz şu bilgileri paylaştı: "Dijitalleştirilen belgelerin sitedeki İstanbul haritası üzerinden mekanlarlarla ilişkilendirilmesi nedeniyle insanlar ve özellikle genç nesil kişi, mekan ve olay ilişkisi kurabilecek. Maçka'dan geçerken Şair-i Azam Abdülhak Hamit Tarhan'ın uzun yıllar Maçka Palas'ta yaşadığını, İstanbul'da çok önemli eserlere imza atmış Balyan Ailesi’nin üyeleri tarafından yapıldığını öğreneceksiniz."


DÜNYADAN TOPLANDI

Kaygusuz, Taha Toros arşivinden parçaların ağırlıkta olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Taha Toros’un arşivinde Türkiye ve başta Paris olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden getirerek bir araya topladığı 400 bin kadar yazılı, basılı ve görsel malzeme; fotoğraflar, kartpostallar, çizimler, Türkçe ve Osmanlıca kitaplar, broşürler, gazete ve dergi haberleri, mektuplar, el yazmaları bulunuyor.”


Üstadlardan parçalar var

Arşivde özellikle II. Murad döneminden kalma bir Mesnevî nüshası, Son Halife Abdülmecid ile ilgili nadir vesikalar, Milli Mücadele ile ilgili önemli kayıtlar, ayrıca Abdülhak Hamid Tarhan, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Nâzım Hikmet Ran, İbnü'l-Emin Mahmut Kemal İnal, Sabiha Bozcalı, Fikret Mualla, Tevfik Fikret gibi 3 bin civarında sanatçı, yazar ve siyasetçiyle ilgili bilgi ve belgeler de yer alıyor.

#Halife Abdülmecit Efendi
#Tevfik Fikret
#İstanbul
6 yıl önce