|

Türk akademisyenden beyinde önemli keşif

Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sağlam, beynin göz ve baş hareketlerini nasıl yönettiğine yönelik araştırmanın, baş dönmesi ve denge sorunu olan hastaların karşılaştığı sıkıntıların ortadan kalkmasına yardımcı olacağını belirtildi. Bu gelişme Bilim çevrelerinde yankı uyandırdı.

Yeni Şafak
13:22 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:23 - 1/07/2015 Çarşamba
AA

Bilim çevrelerinde yankı uyandıran bu gelişme, baş dönmesi ve denge sorunu yaşayan hastaların iyileşme süreçlerine katkıda bulunacak. Yrd. Doç. Dr. Murat Sağlam, yaptığı açıklamada, kendisinin de yer aldığı 3 kişilik ekibin beynin göz ve baş hareketlerini nasıl kontrol ettiğini, beynin hangi bölgesinin bu hareketlerin en ideal şekilde yapılmasını sağladığını ele aldığını belirtti.



Bu kapsamda Münih Üniversitesi Vertigo ve Denge Merkezi'nde sağlıklı kişilerle denge bozukluğu yaşayan hastalarda çeşitli deneyler ve gözlemler gerçekleştirdiklerini bildiren Sağlam, şunları kaydetti:



"Beynimiz bilinmeyenlerle dolu, değişen koşulları çok hızlı algılayıp yorumluyor ve hareketlerimizi ona göre en ideal şekilde yönetiyor. Süper bilgisayarlarla bile çok zor çözebildiğimiz kontrol problemlerini beynimiz çözebiliyor. Beynimizin bu hesaplamaları nasıl yaptığını öğrenmeye çalışıyoruz."




Sağlam, açıklamasında, göz ve baş hareketleriyle iç kulaktaki dengeyi sağlayan organlar arasındaki ilişkinin bilinmezlerle dolu olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: "Gözümüzü kamera olarak düşünürsek, hareket halindeyken algıladığı görüntülerin de hareket etmesi gerekir. Başımıza kamera takıp yürürsek, kaydettiği görüntülerin hareket ettiğini ve ne kadar rahatsız edici olduğunu gözlemleyebiliriz. Oysa biz böyle görmüyoruz. Bunu beynimizin göz-baş koordinasyonunu sorunsuz yapmasına ve hareket halindeki nesneleri kendi hareketimizden ayıklayabilmesine borçluyuz. Bu zor mühendislik problemini beynimiz rahatlıkla çözüyor.



Ancak denge sisteminde bozukluk ya da göz-baş koordinasyonu problemi bulunan hastalar, tıpkı başımızdaki sabit kameranın kaydettiği gibi rahatsız edici ve sallanan bir görüntüye maruz kalıyor, yaşam kaliteleri düşüyor. Araştırmamızın, beynimizi biraz daha iyi tanımamızı sağlayan sonuçları, denge sorunu olan hastaların karşılaştığı sıkıntıların ortadan kalkmasına yardımcı olacak, rehabilitasyon süreçlerine katkıda bulunacak ve yaşam kalitelerini artıracak."



#denge sorunu
#Gediz Üniversitesi
#Yrd. Doç. Dr. Murat Sağlam
9 yıl önce