|

Türk müziğinin hafızasını kaybettik

Türk musikisinin duayen ismi, kanun sanatçısı Cüneyd Kosal hayatını kaybetti. 87 yaşındaki Kosal, çocukluk yıllarından ömrünün son günlerine değin yaptığı titiz çalışmalarla Türk müziğinin yaşayan hafızası olarak kabul ediliyordu.

Yeni Şafak
04:00 - 22/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:41 - 22/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Cüneyd Kosal’ın cenazesi yarın Merkezefendi Cami’sinde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlanacak.
Cüneyd Kosal’ın cenazesi yarın Merkezefendi Cami’sinde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlanacak.

Türk musikisinin duayeni kanun sanatçısı ve bestekar Cüneyd Kosal, 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yaklaşık üç ay önce eşini kaybeden Kosal, üç aydır Marmara Üniversite Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Kosal'ın son anına kadar yanında bulunan İsmet Olgaç'tan aldığımız bilgiye göre vücudunda enfeksiyon bulunan Kosal, çoklu organ yetmezliğinden dün gece 01.45'te kaybettik. Kosal'ın cenazesinin üç ay önce kaybettiği eşinin yanına defnedilmesi planlanıyor. Eğer eşinin ailesi onaylarsa yarın, Merkezefendi Camii'sinde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra caminin haziresinde toprağa verilecek.

ARŞİVİNİ BAĞIŞLAMIŞTI

Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nün sahibi olan Cüneyd Kosal, “Sonunda beni hatırladılar” demişti. Sonrasında yaptığımız röportajda geçmişten bugüne müzik serüveni üzerine sohbet etmiştik. Kosal’ın musikiye olan tutkusu çocuk yaşlarda ortaya çıkıyor. 70 liralık ikinci el bir kanunla çalmaya başlıyor. Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde koroda bulunuyor. Klasik Türk Sazları Beşlisi’ni kuruyor. TRT radyolarında yıllarca kanunuyla çalıyor. Kendi deyimiyle Türk müziğinde sazıyla refakat etmediği ses sanatçısı yok. Tamamı musikimize adanmış bir ömür var. Yüzlerce bestesi, sayısız nota kaydı, “Çok renkli bir hayatım oldu” dedirtecek kadar samimi hatıraları var Kosal’ın. Tüm nota arşivini de İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) kütüphanesine bağışalayacak kadar da yüce gönüllüydü.

#Kanun
#sanatçı
#Cüneyd Kosal
#Musiki
#Vefat
5 yıl önce