|

Türkiye şehitler için namaza durdu

Türkiye, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısındaki şehitler için namaza durdu. Yurdun dört bir yanındaki camilerde, cuma sonrası Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş katliamla ilgili “Vahşice saldırıyı şiddetle lanetliyorum” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:05 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fatih Camii’ndeki gıyabi cenaze namazını İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz kıldırdı.
Fatih Camii’ndeki gıyabi cenaze namazını İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz kıldırdı.

Türkiye’nin dört bir yanındaki camilerde Müslümanlar, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısında şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.


İstanbul’da çok sayıda vatandaş, cuma namazı sonrası Fatih Camisi avlusunda bir araya geldi. Burada, saldırıda hayatını kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazını İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz kıldırdı. İzmir’deki Konak Yalı Camisi’nde cuma namazı sonrası toplanan grup, saldırıda öldürülen Müslümanlar için gıyabi namaza durdu. Denizli ve Aydın’da da STK’lar öncülüğünde toplanan gruplar namaza durdu.


MÜSLÜMAN DAYANIŞMASI

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde de her ilin merkez camilerinde şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Şanlıurfa’da Cuma namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi’ndeki Dergah Camisi önünde düzenlenen törende, saldırıda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Diyarbakır Ulu Camii, Gaziantep Üniversitesi Kampüs Camisi, Malatya’nın Darende ilçesindeki Somuncu Baba Külliyesi’nde kılınan cenaze namazının ardından Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi. Erzincan, Ardahan ve Tunceli’de bir araya gelen gruplar ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye düzenlenen terör saldırısını kınadı. Van, Bitlis ve Muş’ta, bazı sivil toplum kuruluşları, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısını protesto etti. Osmaniye ve Hatay’da, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırıları protesto edildi, ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Düzce’de, Yeni Zelanda’daki camiye yapılan terör saldırılarına ilişkin gıyabi cenaze namazı kılındı, Kocaeli’de de saldırı protesto edildi. Öldürülen Müslümanlar için Mersin’de gıyabi cenaze namazı kılındı.


MESCİD-İ AKSA’DA 40 BİN KİŞİ TOPLANDI

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Mescid-i Aksa’da 40 bin Müslüman, Yeni Zelanda’da katledilen 49 Müslüman için Cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldı.

Yeni Zelanda’da Cuma namazı vakti iki camiye düzenlenen terör saldırısında 49 kişi hayatını kaybetmişti. Mescid-i Aksa’da toplanan 40 bin Müslüman, Yeni Zelanda’da katledilenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Mescid-i Aksa İmamı ve Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin, terör saldırısını kınadı.


ÜSKÜP’TE GIYABİ CENAZE NAMAZI

Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gıyabi cenaze namazı kılındı. Eski Üsküp Çarşısı’ndaki Murat Paşa Camisi hatibi ve vaizi Prof. Dr. Süleyman Baki, cuma hutbesinde, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısını kınadı. Öte yandan, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Hüsrev Emin, “Bunu bir Müslüman olarak, hatta ve hatta bir insan olarak, Makedonya’da yaşayan bir vatandaş olarak lanetliyoruz” dedi.


  • İnsanlık suçu
  • Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde irat ettiği Çanakkale Zaferi konulu hutbesinde, Yeni Zelanda’da yaşanan menfur saldırıyı lanetleyerek, şehit olan Müslümanlara rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Erbaş, "İslamofobi, bir akıl tutulmasıdır ve ardında kirli çıkar ilişkileri ve ırkçılık barındıran ciddi bir insanlık suçudur. Uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşlarını insan hakları ve inanç özgürlükleri konusunda daha çok inisiyatif almaya, siyasi mekanizmaları ve yöneticileri nefretin ve düşmanlığın önlenmesi hususunda gerekli tedbirleri alarak güvenlik ve hukukun gereğini hassasiyetle yerine getirmeye davet ediyorum" dedi.

Lanetliyoruz!


  • Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan terör saldırısı Türkiye'nin dört bir yanında sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı. Şırnak'ta Geylani Camisi önünde, Mardin Şakir Nuhoğlu Camisi önünde, Batman'daki Seyyit Hüsnü Genç Camisi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları saldırıyı lanetledi.
  • TÜGVA’DAN HER İLDE PROTESTO
  • Saldırı, Diyanet-Sen Kütahya Şube binası önünde kınandı. Diyarbakır’da Ulu Cami bahçesinde toplanan yüzlerce vatandaş saldırıyı protesto etti.
  • FATİH CAMİİ ÖNÜNDE EYLEM
  • Fatih Camii avlusunda toplanan aralarında Mazlum-Der, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve HÜDAPAR üyeleri terör saldırılarını protesto etti. Bilecik’te Orhangazi Camisi önünde de TÜGVA üyeleri tepki gösterdi.
  • CEM VAKFI'NDAN KINAMA MESAJI
  • Cem Vakfınca Yeni Zelanda'daki iki camiye düzenlenen terör saldırısı kınandı.
  • TİMAV’DAN KINAMA
  • Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, "İslamofobiyi, faşizmi besleyen AB ve diğer devletlerin insanlığı sürüklediği ruh hali, bu ve benzeri saldırılar ile net bir şekilde ortaya çıkmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
  • AVRUPA’DAKİ STK’LARDAN MESAJ
  • Yeni Zelanda’daki terör saldırıları Avrupa’daki Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşları tarafından kınandı. Almanya’nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) ve Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) tarafından mesaj yayınlandı.
  • PATRİKHADEN KINAMA
  • Fener Rum Patrikhanesi, “Patrik Hazretleri ve Metropolitler bu terör eylemini ve her türlü kindar, köktendinci girişimleri katiyetle kınamakta ve herkesi barış içinde bir arada var olmanın güzelliğini yaşamaya davet etmektedirler” açıklamasını yaptı.

#Yeni Zeland
#Terör
#İslamofibi
#Gıyabi
#Cenaze Namazı
5 yıl önce