|

Türkiye'de Omicron (Nu) varyantı görüldü mü?

Koronavirüs salgınında yeni varyantların ortaya çıkması salgınla ilgili endişelerin devam etmesine yol açıyor. İlk olarak Güney Afrika'da ortaya çıktığı bilinen ve bugüne kadar en fazla mutasyona uğrayan varyant olduğu bilinen Omicron (Nu) varyantı ile ilgili detaylar merak kazandı. Omicron (Nu) varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Omicron (Nu) varyantı tehlikeli mi? Omicron (Nu) varyantı Türkiye'de de görüldü mü? İşte Omicron (Nu) varyantına ilişkin son bilgiler..

20:28 - 30/11/2021 Salı
Güncelleme: 20:29 - 30/11/2021 Salı
Yeni Şafak
omicron varyantı
omicron varyantı
birçok Afrika ülkesinin yanı sıra Avrupa, Asya ve Avustralya'da ortaya çıkmaya devam ediyor. (Nu), DSÖ tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen 5. varyant olan Omicron varyantına ilişkin detaylar merak kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Omicron varyantı ile ilgili açıklamalarda bulundu. NU varyantı nedir, nerelerde görüldü?
ürkiye'de görüldü mü? İşte tüm detaylar...

OMİCRON (NU) VARYANTI NEDİR?

İLK olarak 9 Kasım’da keşfedilen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önceki gün “Omicron” olarak adlandırılan
koronavirüs
ün yeni varyantıdır.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

Bilim insanları, “Bu varyant şu ana kadar karşılaştıklarımız arasında en tehlikelisi olabilir” yorumunu yaparken şu ana kadar sadece 10 vaka tespit edildiği belirtildi. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğradı” dedi.

DSÖ'DEN B.1.1.529 VARYANTI AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, DSÖ'nün kısa süre önce bildirilen B.1.1.529 varyantını yakından izlediği belirtildi. Açıklamada, şimdiye kadar 100'ün altında dizi rapor edildiği vurgulanırken, "Erken analiz, bu varyantın daha fazla çalışma gerektirdiğini ve çok sayıda mutasyona sahip olduğunu göstermektedir" denildi.

TÜRKİYE'DE OMİCRON VARYANTI GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti MYK toplantısı sonrası omicron varyantı ile ilgili, “Türkiye’de şu anda vaka görülmedi. Varyantın olması da zaten önlemlerimizi değiştirmiyor. Dün Uğur Hoca’yla görüştüm. 1-2 hafta içinde MRNA aşısının yeni varyant üzerindeki etkinliğini açıklayacaklar. Yeni bir aşı içeriğine ihtiyaç olup olmadığı belli olacak” dedi. Yeni varyant için henüz ilave tedbire gerek olmadığına işaret eden Koca, “Bir kapatma düşünmüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de görülmediği için belirtilerin tam olarak bilinmediğini söyleyen Koca, “Bulaşıcıcılığı deltadan daha yüksek ama sürveyans daha düşük bile olabilir ama birkaç hafta içinde netleşir” dedi.

YERLİ AŞIYA YIL BİTMEDEN ONAY

Koca, Turkovac’ın acil kullanım onayıyla ilgili, “Yıl bitmeden aralık ortasında bekliyoruz. 250 bin dozun bugün dolumu bitti” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARA MÜJDE

Koca, ayrıca sağlık çalışanlarına yönelik bir iki gün içinde önemli gelişmeler yaşanacağını da kaydetti.

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron (Nu) varyantının belirtileri hakkında Güney Afrika Doktorlar Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee yaptığı açıklamada Omicron varyantının diğer varyantlardan farklı olduğunu söyleyen Coetzee semptomların olağandışı fakat hafif geçtiğini söyledi. Omicron varyantına yakalanan hastaların aşırı yorgunluk ve halsizlikleri olduğunu ifade eden Coetzee hastalarının hiçbiri koku ve tat alma hissini kaybetmedi ifadesinde bulundu. Coetzee, “Omicron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor


OMİCRON VARYANTI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar B.1.1.529 mutasyonu taşıyan 100’den az vakanın rapor edildiği ifade edildi. Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’da tespit edildi.

#omicron
#nu varyantı
#omicron varyantı
#omicron (nu)
#koronavirüs
2 yıl önce