|

TYB'de ödül günü

Kitap, dergi, sinema, basın gibi kategorilerde, 33 yıldır verilen Türkiye Yazarlar Birliği ödülleri sahiplerini buldu. Basın alanındaki iki ödül de gazetemiz Yeni Şafak’a verildi. Fikir ödülünü yazarımız Akif Emre, Kültür Sanat ödülünü gazetemizin Ekler Sorumlusu Ayşe Olgun aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 22:43 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2014 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri dün Bayburt Üniversitesi Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. 1981 yılından bu yana verilen ödülleri; kitap, dergi, sinema, basın, yayıncılık gibi alanlarda kıymetli isimler paylaştı. Yılın şairi Ahmet Murat, romancısı Tayfun Pirselimoğlu olurken, Deneme kategorisinde Hüseyin Akın, Hikaye kategorisinde Mustafa Çiftçi, Fikir kategorisinde Prof. Necmettin Tozlu, İnceleme kategorisinde Doç. İbrahim Tüzer, Araştırma kategorisinde Doç. Mustafa Çevik, Biyografi kategorisinde Doç. Abdülhamit Kırmızı ödülün sahibi oldu. Basın başlığı altındaki iki ödül de gazetemiz Yeni Şafak'a gitti. Basın Fikir ödülünü yazarımız Akif Emre, Basın Kültür Sanat ödülünü ise Ekler Sorumlumuz Ayşe Olgun aldı. Üstün Hizmet Ödülü de Ata Terzibaşı (Kerkük), Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ve Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay olmak üzere 3 ismin oldu.



ÖDÜLLERE UZUN ARAŞTIRMALAR SONUCUNDA KARAR VERİLDİ


Törenin açılışında konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, kendilerini ağırladıkları için Bayburt Üniversitesi'ne teşekkür etti ve “Geçmişimize uygun hareket edebilmek için kültürel ve sanatsal açıdan çalışmak gerekiyor. Biz ödülleri verirken zor olan yolu seçtik. Kendimiz ortaya konulan eserleri bulmaya çalışıyoruz. Böylece epeyce kitap okumuş oluyoruz. Sonuçlar eleştirilebilir ama bu bizim arama-tarama-okuma sonucu ulaşabildiğimiz eserler ve kişilerdir. 33 yıllık bir çalışma elbette isabetsiz değildir” dedi.



TÖREN DEDE KORKUT DİYARINDA


Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan ise, “Heyecan duyulacak bir yerdeyiz. Dede Korkut diyarındayız. Bayburt içimizdeki gurbet. Türkiye'nin en büyük sılası Bayburt. Çünkü en çok göç veren il. Bugün Dede Korkut'ta anlatılan, şölenlerden bir şölen yaşanıyor Bayburt'ta” diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından geçilen ödül töreninde, ödüle layık görülenlere beratları ve çeşitli hediyeler, protokol üyeleri ve TYB yöneticileri tarafından verildi. Törene mazeret bildirerek katılmayanların beratlarının ise daha sonra takdim edileceği vurgulandı. Törenin ardından ödül kazananlar anı fotoğrafı çektirdi.



Seçkin isimler biraraya geldi



Türkiye Yazarlar Birliği'nin 2014 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri'ni alan diğer isimler ise şöyle: Edebi Tenkit: Dr. Alphan Akgül, Anlamın Sesi: Yahya Kemal Beyatlı'nın Şiir Estetiği / Dil: Nurettin Albayrak, Gönül Çalab'ın Tahtı-Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü / Gezi: Mehmet Kurdoğlu, Eski Dünyaya Seyahat / Tercüme: İbrahim Demirci, Kudüs Konçertosu / Çocuk Edebiyatı: Türk Dili Dergisi “Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Özel Sayısı” / Şehir Kitapları: Halil İbrahim Özdemir, Sözlü ve Sosyal Tarihi ile Üzümlü / Dergi Yayıncılığı: Felsefe Dünyası / Dergi Özel Ödülü: Filiz Dergi / Elektronik Yayıncılık: Kültür Gündemi, / TV Belgesel: Ahmet Yeşiltepe, Zaman Yolcusu / Radyo programı: Hatice Alime Çiftçi, Edebi Hafızamız / Sinema: Burak Arlıel, Kırımlı / Kamu Yayıncılığı: Zeytinburnu Belediyesi / Özel Yayıncılık: Konya Çizgi Kitabevi




Prof. Salih Tuğ onurlandırıldı


Dün gerçekleşen bir başka ödül töreni de Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği ESKADER'in, 2014 Kültür Sanat Ödülleri oldu. Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gerçekleşen ve birçok sanatseveri bir araya getiren törende 30 farklı alanda ödül verildi. ESKADER Özel ödülüne Prof. Dr. Salih Tuğ layık görülürken üstün hizmet ödüllerini Prof. Dr. Kemal Eraslan, Neyzen İlyas Çelikoğlu ve Emine Gürsoy Naskali aldı. ESKADER Başkanı Şerif Aydemir, 2008 yılından bu yana açıklanan ödüllerin kültür sanat camiası tarafından büyük ölçüde tasvip ve takdir edilmesinin ödüllerin devamlılığı konusunda kendilerine güç kazandırdığını ifade etti. Ödül alanlar arasında Prof. İhsan Süreyya Sırma, Ahmet Efe, Sabri Koz, İhsan Kabil, Nurettin Durman, Ahmet Yaşar Ocak, Muhittin Serin, Münip Utandı gibi isimler bulunuyor.




#Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri
#Ahmet Yaşar Ocak
#Muhittin Serin
#Münip Utandı
9 yıl önce