|

'Valizli bekleyiş'te mutlu son

Çanakkale'de nakilden ümidini kesmediği için hazırlayıp kapının yanına koyduğu valizle 8 yıldır bekleyen diyaliz hastası Mehmet Baştimur, uygun böbreğin bulunmasının ardından yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.

Yeni Şafak
14:32 - 23/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:39 - 23/07/2015 Perşembe
AA

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesindeki operasyonda, 68 yaşındaki Baştimur'a, Bursa'da beyin ölümünün ardından organları bağışlanan kadından alınan böbrek nakledildi.



ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Özkul, yaptığı açıklamada, 8 yıldır böbrek nakli bekleyen Baştimur'un, bu süreçte haftada 3 kez diyalize bağlandığını söyledi.



Hastanın daha önce İstanbul ile Bursa'da özel ve üniversite hastanelerine başvurduğunu ancak kendisine sıra gelmediğini öğrendiklerini ifade eden Özkul, Baştimur'un, organ nakli biriminin hizmete girmesiyle ÇOMÜ'ye geldiğini belirtti.



Baştimur ile ilk görüşmesini aktaran Özkul, şunları kaydetti: "Mehmet amca, yaşadıklarını anlatırken bir bavuldan bahsetti. Mehmet amcanın evinin önünde, çıkış kapısına ulaşmadan önce hemen kenarda bekleyen bir bavulu varmış. Bu bavulda böbrek nakli için ameliyata gitmeden önce hazırlıkları, pijaması, iç çamaşırları varmış. Bir telefon gelmesi halinde hemen alıp çıkacakmış. Ancak 8 yıldır o şehirden bu şehre gitmiş, bir telefon gelmemiş. Biz Mehmet amcayı aradık, 'Bursa'da verici var' dedik. Yaşı 50 olan bir kadının ailesi, organlarını bağışladı. Kan grubu da doku grubu da uyuyordu. Mehmet amca, meşhur valizini alarak koşa koşa geldi."



Özkul, yaklaşık 3 saat süren operasyonla böbrek naklini yaparak Baştimur'u diyalizden kurtardıklarını bildirdi.




Böbreğin vücuda uyum sağladığını dile getiren Özkul, "Şu anda Mehmet amca istediğini yiyip içebiliyor. Yaklaşık 3-4 litre su içebiliyor. Tuzlu, tuzsuz diyeti olmadan yaşamına devam ediyor" dedi.



"Başvurduktan sonra bir ay içinde uygun böbrek bulundu"


Mehmet Baştimur ise kendisini yeniden sağlığına kavuşturan sağlık ekibine teşekkür etti.



"Evimde hastaneye yattıktan sonra kullanacağım eşyaları hazırladım, valize koydum. 8 yıldır bu anı bekliyordum" diye konuşan Baştimur, şunları söyledi: "Böyle beklerken ÇOMÜ'ye ait hastanede organ nakli yapılmaya başlandığını öğrendim. Hastaneye başvurduktan sonra bir ay içinde uygun böbrek çıktı. Böbrek uyduğu için bana naklettiler. Şu an dışarıda dolaşabilirim, istediğim kadar su içebilirim, hiçbir rahatsızlığım kalmadı. Hem de çok kısa bir zamanda ameliyat oldum, ayağa kalktım. Kadının böbreğini bağışlayan ailesine çok teşekkür ederim. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Kalanlara başsağlığı dilerim."



#Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
#Mehmet Baştimur
#böbrek nakli
9 yıl önce