|

Yatalak hasta 28 yıl sonra ayağa kalktı

Konya'da romatizmal hastalığı nedeniyle yatağa bağımlı olan Kocaerkek, protezler ve fizik tedavi sayesinde 28 yıl sonra yeniden ayağa kalktı.

Yeni Şafak
08:49 - 1/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:53 - 1/10/2015 Perşembe
AA

Konya'da yaşayan Hatice Kocaerkek'in (42) rahatsızlığı, eklemlerde kızarıklık ve aşırı ağrı şikayetiyle 7 yaşında başladı. Tedavilere rağmen 14 yaşında yürüyemez hale gelen Kocaerkek'in, rahatsızlığına bağlı olarak eklemlerinde ciddi hasar oluştu.



Doktora kucakta götürülen ve yataktan çıkamayan Kocaerkek, son olarak Konya Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Arazi'ye başvurdu.



Gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla kalçasına ve dizlerine protez yerleştirilen ayrıca fizik tedavi gören Kocaerkek, azmiyle 28 yıl sonra yeniden ayağa kalktı.



Yürümeyi yeniden öğrendi



Yaşadığı zorlu süreci AA muhabirine anlatan Kocaerkek, rahatsızlığı artınca önce koltuk değnekleri ve akülü araç kullandığını, sonra tamamen hareket edemez hale geldiğini söyledi.



Bu dönemde anne ve babasının, henüz yürümeyi bilmeyen bir bebek ile nasıl ilgilenilirse kendisiyle öyle ilgilendiğini belirten Kocaerkek, "Yürüyememek çok kötü bir durumdu. Hiçbir ihtiyacımı göremiyordum. Dayanılmaz ağrılarım vardı. Ağlıyordum, feryat ediyordum. Bu durum psikolojimi etkiliyordu" dedi.



En çok üzüldüğü durumun ise lavaboya bile anne ve babasının kucağında gitmek olduğunu vurgulayan Kocaerkek, şöyle devam etti:



"Yürümekten başka çarem olmadığını anladım. Annem, 'ben ölürsem sen ne olacaksın' diyerek sürekli ağlıyordu. Riskli de olsa ameliyat olmaya karar verdim. Ameliyattan sonra adeta yürümeyi yeniden öğrendim. Bazen düştüm ama her defasında kalktım. Hiç pes etmedim. Her gün egzersiz yaptım. İlk adımımı atmaya başladığımda çocuklar gibi sevindim. Kimse inanmasa da hocalarımın da desteğiyle 28 yıl sonra yeniden yürümeye başladım. Ağrılarım geçti. Annem babam bile yürüyeceğime inanmıyordu. 'Sen böyle gidersin, artık bunun çaresi yok, yürüyemezsin' diyorlardı. Bu bir mucize yeniden ayağa kalktım."



#felçli hasta
#romatizmal hastalık
#Konya'da yaşayan Hatice Kocaerkek'
9 yıl önce