|

Yaz aylarında artan su israfına dikkat

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (ASKİ) internet sitesinde, "Pratik su tasarruf yöntemleri" başlığı altında verilen bilgiler ile vatandaşlara su tasarrufu etmenin 'püf' noktaları anlatıldı. Meyve ve sebzeleri akan musluğun altı yerine su dolu bir kapta yıkamak, 4 kişilik bir ailenin yılda 18 ton su tasarruf etmesine imkan sağlıyor. Bulaşıkları makinede yıkamakla da yılda 40 ton su tasarruf edilebiliyor.

Yeni Şafak
12:07 - 3/06/2016 Cuma
Güncelleme: 09:11 - 3/06/2016 Cuma
AA
Diş fırçalarken, tıraş olurken veya  duş alırken dikkat edilen su tüketimi yüzlerce ton suyu kazandırabilir.
Diş fırçalarken, tıraş olurken veya duş alırken dikkat edilen su tüketimi yüzlerce ton suyu kazandırabilir.

Meyve ve sebzeleri su dolu kapta yıkamak, bulaşık makinesi kullanmak, tıraş olurken ve diş fırçalarken musluğu kapatmak, duş süresini kısaltmak gibi basit önlemler su tüketimini azaltıyor, tonlarca su tasarrufu sağlıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (ASKİ) internet sitesinde, "Pratik su tasarruf yöntemleri" başlığı altında verilen bilgiye göre, meyve ve sebzelerin akan musluğun altı yerine su dolu bir kapta yıkanması 4 kişilik bir aileye yılda 18 ton su tasarrufu imkanı tanıyor.



Ayrıca bulaşıkları elde değil de makinede yıkamayı tercih eden 4 kişilik ailenin sadece bu yolla sağlayacağı su tasarrufu, yılda ortalama 40 tona ulaşabiliyor. Elde bulaşık yıkandığında 84-126 litre su kullanılıyor, bulaşık makinesinde harcanan su miktarı ise sadece 12 litrede kalıyor.



Sifonu 1 kere az çek


Tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12, duş süresini 1 dakika azaltarak da 18 ton su tasarrufu yapılabiliyor. Ayrıca, içme suyu dışındaki sular birkaç kez değerlendirilebilir, sebze ve meyvelerin yıkandığı suyla balkonlar da yıkanabilir.



Sifonun bir kez çekilmesi ile ortalama 10 litre su harcanıyor. Dört kişilik bir ailenin fertleri, sifonu günde bir kez amacı dışında çektiğinde, yılda 16 ton su tüketiyor. Ayrıca yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler tercih edilebilir, rezervuarların boyutu küçültülebilir.



Sifon çekildiğinde suyu renklendirmek ve temizlik amacıyla tuvalette kullanılan maddeler ise kanalizasyona karışarak su kirliliğine yol açtığı için tavsiye edilmiyor.



Gizli su kaçaklarına dikkat


Evlerde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tüketildiğinin bilinmesi gerekiyor. Alınacak küçük önlemlerle su tüketimini azaltmak mümkün. Gizli su kaçağının tespiti için bütün muslukların kapatılıp su sayacının okunması gerekiyor. Tüm musluklar kapalıyken sayacın dönmesi, iç tesisatta "su kaçağı var" anlamına gelir ve acilen tamir ettirilmesi gerekir.



#Ankara Büyükşehir Belediyesi
#Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi
#aski
#Pratik Su Tasarruf Yöntemleri
#Su israfı
#su tasarrufu
8 yıl önce