|

İşsizlik rakamları açıklandı! Türkiye'de işsiz kaç kişi var?

İşsizlik rakamlarının açıklanmasıyla Türkiye'deki işsizlik oranları merak konusu oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Kasım ayı 'İşgücü İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi oldu. İşte tüm ayrıntılar...

Yeni Şafak
10:14 - 15/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:20 - 15/02/2017 Çarşamba
Diğer
İşsizlik rakamları açıklandı! Türkiye'de işsiz kaç kişi var? sorusu merak konusu.
İşsizlik rakamları açıklandı! Türkiye'de işsiz kaç kişi var? sorusu merak konusu.

İşsizlik oranı yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise 1,6 puanlık artış ile yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,9 puanlık artış ile yüzde 14,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3,5 puanlık artış ile yüzde 22,6 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,6 puanlık artış ile yüzde 12,3 olarak gerçekleşti.


İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi artarak 27 milyon 67 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 45,8 oldu.



Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 101 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 491 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,7'si tarım, yüzde 19,6'sı sanayi, yüzde 7,4'ü inşaat, yüzde 54,2'si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,6 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan, inşaat sektörünün payı 0,1 puan azalırken, hizmet sektörünün payı ise 1,1 puan arttı.



İşgücü 2016 yılı Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 980 bin kişi artarak 30 milyon 781 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak yüzde 52,1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 71,9, kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 32,7 olarak gerçekleşti.


Kasım 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,7 puan artarak yüzde 33,3 olarak gerçekleşti.



Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2016 yılı dördüncü döneminde toplam kamu istihdamı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,2 oranında artarak 3 milyon 562 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 70 bin kişi artarak 27 milyon 368 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı değişim göstermeyerek yüzde 46,3 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 55 bin kişi artarak 3 milyon 665 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 11,8 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,1 puanlık artış ile yüzde 52,5 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 5 bin, sanayi sektöründe 34 bin, inşaat sektöründe 9 bin, hizmet sektöründe 21 bin kişi arttı.



İş-Kur'un 2017 hedefi 1,5 milyon kişiye istihdam


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' çağrısı doğrultusunda Muğla'da iş adamlarına yeni teşvik programlarını anlatmak için gelen İş-Kur Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, geçen yıl turizmcilere verilen teşvikin bu yıl da devam edeceğini açıkladı. Özkan, yeni istihdam paketi ile 2017 yılı içinde 1,5 milyon kişiye istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi.



2017'DE HEDEF 1,5 MİLYON İSTİHDAM


Sosyal Güvenlik Kurumu Muğla İl Müdürlüğünde gazetecilere açıklama yapan İş-Kur Genel Müdürü Özkan, Cumhurbaşkanının çağrısı sonrası alanlara indiklerini açıklayarak, “Buradan aldığımız derslerle döndüğümüzde gerek politika belirme açısından, gerekse alandaki uygulamaları gerekli değişiklikleri yapmak açısından önlem almayı planlıyoruz. Cumhurbaşkanımızın üç gün önce yapmış olduğu bir istihdam paketi açıklaması vardı. Bu istihdam paketinde işverenlerimizin daha çok elaman alabilmeleri, istihdama katkı sağlayabilmeleri açısından devlet yine elini taşın altına koydu. 9 Şubat tarihli resmi gazetede yayınlanan istihdam paketi ile birlikte hedeflenen bu yıl için 1,5 milyon istihdam. Bu istihdamı gerçekleştirmek açısından da bizler gerekli çalışmaları yapacağız. Bu teşvik uygulamasından Türkiye'deki bütün özel sektör şirketleri yararlanabilecek. Buradaki temel şartlardan bir tanesi de 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek bir süreci kapsıyor. 1 Şubat'tan itibaren işverenlerimizin çalışanlarına ilave olarak aldıkları işçilerin vergi primleri ve SGK primleri için bütün giderler devlet tarafından karşılanacak. Asgari ücret üzerinden hesaplanan bu ödemelerde işveren asgari ücret için yapmış olduğu Bin 404 lira haricinden herhangi bir ödeme yapmayacak. Devlet bunun karşılığında 773 liraya tekabül eden gerek vergi kesintisi, gerekse SGK primlerini işverenlerimiz adına yatıracaklar, ödeme yapacaklar” dedi.



TURİZMCİLERE DESTEK SÜRECEK


Geçen yıl itibari ile turizm sektörüne yönelik istihdam teşvik paketi açıklandığını, bu paketin olumlu etkilerini gördüklerini belirten Özkan, “Bu yıl itibari ile baktığımızda mevcut çalışmalarımızı hız kazandırarak devam etmek istiyoruz. Özellikle Muğla özeline, ya da turizm sektörünün yoğun olduğu bölgeler adına çok önemli bir gelişme. Muğla ve Antalya gibi yaz turizminin yoğun olduğu yerlerde kışın istihdam oldukça az. 31.12.2016 tarihli sigortalı rakamları esas alındığından artık bu yıl mevcut çalışanlar haricinde askıya alınmış oldukları vesaire bu yeni istihdam edecekleri herkes için bu ödemeler devlet tarafından gerçekleştirilecek ki, işverenlerimizin yükünün önemli bir kısmı devlet tarafından üstleniliyor anlamına geliyor. Özellikle içinde bulunduğumuz Muğla'daki işverenlerimizin bu teşvik paketinden önemli oranda yararlanacağı ve turizmin de bu anlamda daha çok kalkınacağını değerlendiriyorum. Bir işveren olarak işverenlerimiz zannediyorum buradaki işgücü maliyetlerinin azalmasını fırsat olarak bilip, ücretlerinde gerekli değerlendirmeleri yapıp turizmi daha çok teşvik edebilecek bir ön hazırlığı yapacaklardır diye de değerlendiriyoruz. İnşallah bu yeni teşvik paketi ve çalışma hayatında milli seferberlik Muğla'mıza ve Türkiye'mize hayırlı olur” dedi.



SAĞLIK TURİZMİ


Türkiye'nin en önemli problemlerinden birisinin de nitelikli eleman problemi olduğunun altını çizen Özkan, “Türkiye İş Kurumu olarak geçtiğimiz yıllardan itibaren gerek uyguladığımız aktif iş gücü programları ile mesleki eğitimler ile ve işbaşı eğitim programları ile işverenlerimizin kendi yanında nitelikli eleman yetiştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bunun faydalarını da görüyoruz. Bugün baktığımızda birçok otelimizin kış sezonunda boş durduğunu, kapasitesini kullanmadığını, özellikle Muğla bu konuda Antalya'ya göre daha dezavantajlı. Muğla'nın yaz sezonu Antalya'ya göre daha kısa olduğu için oteller daha kısa sürede kapanıyor. Eğer ülke olarak Sağlık turizmini hayata geçirebilecek politikalar ile bunu ön plana çıkartabilirsek, ya da destekleyebilirsek, kış sezonlarında da otellerimizin kapasitesinin ve doluluk oranlarının daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Sağlık bakanlığı bünyesinde bu konuda bir birim zaten var. Biz kurum olarak bu konuda üzerimize düşeni mutlaka yapacağız. Bunun notlarını aldık” dedi.



“ARAŞTIRMIYORUZ, İŞ BEĞENMİYORUZ”


Türkiye'de sadece işsizlik değil, iş beğenmemeye yönelik konular da gündemde. İnsanlarımızda iş beğenmeme gibi problemler var. Vatandaşlarımız eğer iskur.gov.tr adresine girerse günlük açık işleri oradan direk ana sayfadan görebiliyorlar. Üye olmak kaydıyla oralara müracaatları da mümkün. Günlük 65 bin ila 100 bin arasında değişen günlük açık işlerimiz mevcut. Bizim en büyük önerimiz ben iş bulamıyorum, ben her işte çalışırım diyen insanların kuruma müracaat ederek öncelikle belli mesleklerde profesyonelleşmesi. Aranan o mesleğin bütün niteliklerine sahip olması için alt yapılarını oluşturmaları gerekir. Biz Bakanlık olarak bunu destekliyoruz. Araştırmıyoruz ve iş beğenmiyoruz” dedi.





#İşsizlik
#İşsizlik oranı
#İşsizlik rakamları
#İşsiz sayısı
7 yıl önce