|

İstanbul sahur vakitleri burada! Aylık sahur saatleri 2018

İstanbul sahur vakitleri ve imsak saatleri haberimizde. Mübarek Ramazan ayının ilk gecesi bu akşam başlıyor. Teravih namazı da bu akşam kılınacak ve sabahında vatandaşlar sahura kalkacaklar. Ancak herhangi bir aksilik yaşamak istemeyenler şimdiden İstanbul sahur vakitlerini, imsak saatlerini merak ediyordu. Diyanet ise merakla beklenen imsakiyeyi yayınladı. İşte 2018 İstanbul sahur vakitleri ve imsak saatleri...

Yeni Şafak
07:57 - 15/05/2018 Salı
Güncelleme: 08:40 - 15/05/2018 Salı
Diğer
İstanbul sahur vakitleri aylık olarak haberimizde.
İstanbul sahur vakitleri aylık olarak haberimizde.
İstanbul sahur vakitleri ve imsak saatlerini sizler için hazırladık. Vatandaşlar bu gece 2018 yılının ilk sahuruna kalkacaklar. Hazırlıklarını yaparak sahuru bekleyenler bir yandan da imsak vakitlerini merak ediyor. Bizler de sizler için İstanbul imsak vakitlerini ve sahur saatlerini araştırdık.

2018 İstanbul sahur saatleri


"Ramazanda israftan kaçının"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, "1,3 milyar ton gıda, finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf ediliyor. Bu veriler de özellikle ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koyuyor." dedi.

Songül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bu yıl sıcak bir zamana rastlamasının sağlıklı beslenmeyi, dolayısıyla güvenilir gıda tüketimini önemli hale getirdiğini belirtti.

Ramazanda, beslenme düzeninin değişeceği, öğün sayısının azalacağı, açlık sürelerinin uzayacağı ve fiziksel aktivitenin de düşeceği göz önünde bulundurularak, sağlığı korumak ve güvenli gıda tüketmek için bazı noktalara dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Songül, merdiven altı, kayıt dışı üretilen uygunsuz ürünlere karşı tüketicilerin dikkatli olmasını istedi.

Satın alınan gıdaların etiketlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesini, tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesini tavsiye eden Songül, şöyle konuştu:

"Güvenli gıda tüketimi için her tüketici aynı zamanda bir denetçidir. Meyve ve sebzeler, akan su altında iyice yıkanmalı, özelikle yeşil yapraklı sebzeler gerekirse sirkeli su içinde bekletilmeli, yıkama fırçası kullanılmalıdır. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir. Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. 1-2 gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balık, porsiyonlanarak ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir."

Özellikle iftarda tüketilen yemeklerin, sahura kadar oda ısısında tutulmaması gerektiğine dikkati çeken Songül, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılması, yemeklerin yenilecek miktarlarda ısıtılması ve hemen tüketilmesini önerdi.

Birlemiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu'na göre günümüzde dünyada 1 milyar insan açlıkla mücadele ederken 1 milyarı aşkın insanın da obezite nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını vurgulayan Songül, "Her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretiliyor. Ancak ne yazık ki üretilen bu ürünlerin üçte biri yani 1,3 milyar ton gıda finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf edilmektedir. Bu veriler de özellikleRamazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Aç kalan kadar obezite olanların sayısı önem taşıyor." diye konuştu.

Songül, israftan kaçınılmasını isteyerek, tüketilecek kadar alınması, pişirilmesi ve alınması gerektiğini söyledi.

Özellikle Ramazan ayında artan ekmek ve pide tüketimi sebebiyle, ekmek fırınları, toplu tüketim yerleri ve iftar çadırları ile gıda sektörünün büyük kısmını oluşturan ve kanun gereği gıda mühendisi ve istihdamı zorunlu personel bulundurma zorunluluğu olmayan işletmelerde denetimlerin artırılmasının önemine vurgu yapan Songül, bu konuda tüketicilere de önemli görev düştüğünü aktardı.


Ramazanda uyku sorunu yaşamamak için öneriler

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, ramazanda iftar sonrası hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmenin kişilerin derin uyku ihtiyacını karşılayacağını belirtti.

Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda ortaya çıkacak uyku düzenindeki değişikliklere ilişkin kulaktan dolma bilgilerin kafa karışıklığına sebep olduğunu ifade etti.

Uykunun, insan vücudunu sağlıkla birleştiren altın bir zincir gibi olduğunu belirten Karadağ, nitelikli uyku olmadan sağlıklı yaşamanın yakalanamayacağını söyledi.

Günlük yaşamda yorulan ve yıpranan vücudun, yeni bir güne hazırlanması için uykuya ihtiyacı bulunduğunu anlatan Karadağ, vücutta uyku ile sadece dinlenme değil restorasyon da yapıldığına dikkati çekti.

Ramazan ayında da gece uykusunun diğer zamanlar gibi önemli ve öncelikli olduğunu vurgulayan Karadağ, bu dönemde bazı noktalara dikkat edilmesini önerdi.

Sahura kadarki süreçte birkaç saatlik uykunun kişinin derin uyku ihtiyacını karşılayacağını belirten Karadağ, şöyle konuştu:

"İftarda yemeğin, doyma sınırında bırakılması, tıka basa yemeye devam edilmemesi gerekli. İftar sonrası hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek ve sahura kadar mutlaka 1,5 - 3 saat kadar uyumak kişilerin derin uyku ihtiyacını karşılayacaktır. Sahurda da mide bağırsak sisteminin yavaş çalıştığı dönemde yenen yemeklerden hemen sonra uyumak yerine hafif egzersizlerle rahatlayıp uykuya geçmek tercih edilmeli."

Uyku düzenindeki değişikliklerin, oruç tutan kişilerde gündüz aşırı uyku haline neden olabileceğini söyleyen Karadağ, "Oruç ibadetinde açlığa ve susuzluğa katlanmak kadar uyku eksikliğine de katlanmak gerekebilir. Gündüz aşırı uyku hali hissedilirse, dikkat gerektiren işlerden kaçınmak, iş ve trafik kazalarının önlenmesi için gereklidir. Uyku yoksunluğu hisseden kişilerde gündüz uykusu bu ihtiyacı karşılamak için tercih edilebilir." diye konuştu.

İstanbul sahur vakitleri ve imsak saatleri haberimizde. Mübarek Ramazan ayının ilk gecesi bu akşam başlıyor. Teravih namazı da bu akşam kılınacak ve sabahında vatandaşlar sahura kalkacaklar. Ancak herhangi bir aksilik yaşamak istemeyenler şimdiden İstanbul sahur vakitlerini, imsak saatlerini merak ediyordu. Diyanet ise merakla beklenen imsakiyeyi yayınladı. İşte 2016 İstanbul sahur vakitleri ve imsak saatleri…
#İstanbul
#Sahur vakti
#İmsak saati
6 yıl önce