|

Amerikalı bir dervişle yolculuk

Shems Friedlander, hayatından anektodları bir yap bozun parçaları gibi okurun önüne seriyor. Gençliğini çiçek çocukların arasında geçiren yazar, ''Kış Hasadı /Bob Daylan''dan Mevlana''ya'' kitabında ruhsal değişiminin kapılarını açıyor.

Arzu Şahin
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 20:05 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Amerikalı bir dervişle yolculuk
Amerikalı bir dervişle yolculuk

Amerikalı derviş Shems Friedlander''ın kaleme aldığı ''Kış Hasadı / Bob Dylan''dan Mevlana''ya'' kitabı Sufi Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı. Hatırat şeklinde yazılan kitap için hayattan anektodların biraraya getirilmiş hali diyebiliriz. Zira herhangi bir kronoloji içermeyen Kış Hasadı, dervişin hayat tecrübeleri ile tasavvufun ufuk açıcı hikayelerini buluşturuyor.

Annesi ve babası Rusya''dan Amerika''ya göç etmiş olan Friedlander, tasavvufa dair ilk dersini 12 yaşında o zamanlar Hafız''a ait olduğunu bilmediği şu sözleri okuyunca almış ''Ayakkabılarım yok diye üzülüyordum. Ayakları olmayan bir adamla karşılaşana dek.'' Onun ruhuna bir tohum olarak ekilen bu sözler yıllar sonra hayatını tasavvufa adamasıyla bir ağaca dönüşmüş adeta.

ÇİÇEK ÇOCUKLARIN ARASINDA BİR DERVİŞ

Gençliğini Çiçek Çocuklarının arasında geçiren Shems, ruhunu teselli etmek için neredeyse bütün uzak doğu inanışları ile içli dışlı olmuş. O zamanın ruhunda doğudan batıya akan bu inanışlar revaçtaymış elbette. Hatta Frieedlander, pek çok ruhsal deneyimi tecrübe de etmiş. Ancak onun bu arayışı Cerrahi Şeyhi Muzaffer Efendi ile tanışmasıyla nihayet bulmuş. Amerika, İstanbul ve Kahire arasında geçen koca bir ömrün içine nice zikirler, tekkeler, dervişler, dost meclisleri sığdırmış Shems Friedlander.

Kitap, dervişin sadece tasavvufa dahil olduktan sonraki hallerini içermiyor elbette. O yola ulaşana kadar yaşadığı tecrübeleri, New York''un gençliğindeki ortamlarını, ünlü sanatçılarla yaşadıklarını da anlatıyor.

Cerrahi halkasına dahil olduktan sonra hayatında her daim önemli yerlere sahip olan isimlerden bazıları ise Kudsi Ergüner, Nezih Uzel, Tosun Baba ve tabiki şeyhi Muzaffer Efendi olmuş. Yaşamın tüm evrelerini sükunetle anlatan ve hayatla ilgili tecrübelerini sadelikle sunan bir derviş Friedlander. Onu etkileyen rüyalardan dine dair küçük hikayeler ve anektotlar da yer alıyor bu hatıratta. Mesela çölde yaşayan arapların taktıkları sarıkların üzerinde kefenlerini taşıdıklarını, Hz. Adem''in arapça isminde namazın tüm şifrelerinin yer aldığını ya da bir şeyhin sandukasının asla değiştirilmemesi gerektiğini öğrenmek mümkün.

Muhammed Ali, Bob Daylan, John Lenon, Jack Nicholson gibi isimlerle teşfiki mesaisi bulunan Amerikalı Derviş Şems''in gençlik, olgunluk ve yaşlılık üzerine söylediği şeyler de oldukça etkili. Dervişlerin manevi atmosferleri anlatmasına alışık olan biz okurlar için ''Bir derviş güncel siyasetle ilgili ne düşünür?'' sorusunun cevabını da buluyoruz bu çalışmada. Friedlander hayatının bir kısmını geçirdiği Kahire üzerinden Arap Baharı ve bu coğrafya üzerine fikirlerini ve deneyimlerini anlatıyor. Aynı şekilde 80 darbesi öncesi ziyaret ettiği İstanbul''da yaşanan atmosferi satır aralarında telaffuz ediyor.

Kış Hasadı, uzun bir yolun üzerindeki levhaları göstererek bir dervişin tüm hallerini sunuyor. Derviş adeta zaman makinasının içinde anların içine giderek kıssalarını hisselere çevirecek okuru koca bir hayatın yap bozlarıyla başbaşa bırakıyor.

Kitabın künyesi:

Kış Hasadı / Bob Daylon''dan Mevlana''ya

Shems Friedlander

Sufi Kitap

251 Sayfa

9 yıl önce