|

65 yaş üstü ile anket: Yasaktan memnunlar, saygısızlık istemiyorlar ve haberlerden kötü etkileniyorlar

Araştırma Şirketi Areda Survey'in 65 yaş üstü kişilerle yaptığı "Koronavirüs'e bakış" araştırması alınan tedbirlerin vatandaşın onayını aldığını ve yasaklara uyulduğunu gösterdi.Ankete katılanların yüzde 90'ı sokağa çıkma yasağını haklı bulurken yine yüzde 94'ü ise sokağa çıkma yasağına uyduğunu söylüyor. Araştırma sonuçlarına göre vatandaşlar en çok ihtiyaçların devlet görevlileri tarafından giderilmesinden memnun. Koronavirüs haberlerini büyük ölçüde televizyon üzerinden takip eden katılımcıların yüzde 59'u haberlerden kötü etkilendiğini söylerken, yüzde 44'ü ise virüse karşı endişe duyduğunu belirtiyor. 65 yaş üzeri katılımcıların yüzde 81'i ise yaşlılara karşı yapılan saygısızlıkların asla tasvip edilemeyeceğini söylüyor.

15:07 - 8/04/2020 Çarşamba
Güncelleme: 15:40 - 8/04/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Areda Survey'in anketine göre vatandaşların yüzde 90'ı sokağa çıkma yasağını destekliyor.
Areda Survey'in anketine göre vatandaşların yüzde 90'ı sokağa çıkma yasağını destekliyor.

Araştırma şirketi Areda Survey'in 65 yaş üstü vatandaşlarla yaptığı "Koronavirüs'e bakış" anketi hükümetin uyguladığı tedbirlerin vatandaşın onayını aldığını ortaya koydu. 1-3 nisan tarihleri arasında 65 yaş üstü bin 304 kişiyle görüşülerek yapılan ankete göre vatandaşların yüzde 90,6'sı 65 yaş ve üzerine getirilen sokağa çıkma yasağını doğru buluyor.Yüzde 34,3 sokağa çıkma yasağının virüsün yayılmasını önleyeceğini düşünürken yüzde 40,4'ü kısmen önleyeceğini, %25,3'lük bir grup ise önleyemeyeceğini düşünüyor.

Vatandaşlar kurala uyuyor

Ankete katılanların yüzde 94,9'u sokağa çıkma yasağına uyduğunu söylerken yüzde 5,1 ise yasağa uymadığını belirtti.

Katılımcılar, 65 yaş üstü vatandaşlara karşı kaba davranışlar içeren videoların gündem olmasını da değerlendirdi. Yüzde %81,6'sı nezaketsiz davranışların asla tasvip edilemez olduğunu belirtirken yüzde 17,4'ü ise "Yanlış bir davranış, ancak maksat virüsün yayılmasını önlemek olduğu için kabul edilebilir" cevabını verdi.

Her iki katılımcıdan biri devlet desteğinden memnun

Katılımcıların yüzde 51,5 'i "Alınan tedbirlerin en çok hangisini destekliyorsunuz" sorusuna "Yaşlıların ihtiyaçlarının devlet görevlileri tarafından yerine getirilmesi" cevabını verdi. Yüzde 29 sokağa çıkanlara para cezası verilmesinden, yüzde 12 emekli maaşlarının evlerde ödenmesinden, yüzde 6 ise toplu taşımada 65 yaş istisnasının kaldırılmasını destekliyor.


Haberler olumsuz etkiliyor

Anket sonuçlarına göre koronavirüse karşı bilgi sahibi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 69,6. Katılımcıların yüzde 67,4'ü virüs haberlerini televizyondan yüzde 15'i sosyal medya, yüzde 8'i se haber sitelerinden takip ediyor. Koronavirüsle ilgil haber ve programlar sizi ne yönde etkiliyor sorusuna ise katılımcıların yüzde 59,2'si olumsuz, yüzde 40,8'i ise olumlu etkiliyor cevabını verdi.

Dünyada koronavirüs kaynaklı ölümlerin çoğunlukla yüksek yaş gruplarında görülmesi vatandaşları tedirgin ediyor. Ankette "Koronavirüs karşısında kendinizi gençlere kıyasla daha savunmasız hissediyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 55,3'ü evet yüzde 44,7'si ise hayır cevabını verdi. Ayrıca katılımcıların yüzde 44,6'sı virüs nedeniyle endişeli olduğunu belirtti.

#virüs
#salgın
#pandemi
#koronavirüs
#areda araştırma
#areda survey
4 yıl önce