|

Hollanda'da sosyal mesafe karşıtları dernek kurdu

Hollanda'da salgına karşı korunma yöntemi olarak önerilen 1,5 metrelik sosyal mesafe yöntemine karşı çıkanlar bir vakıf kurdu. Sosyal medya üzerinden örgütlenen "1,5 metreye hayır" haraketi, kısa sürede 45 binden fazla kişinin desteğini aldı.

21:34 - 22/05/2020 Cuma
Güncelleme: 21:38 - 22/05/2020 Cuma
Diğer
Hollanda'da sosyal mesafe karşıtları dernek kurdu.
Hollanda'da sosyal mesafe karşıtları dernek kurdu.

Hollanda'da koronavirüs salgınına karşı önerilen 1,5 metre sosyal mesafe kuralına karşı çıkanların sayısı artıyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen "1,5 metreye hayır" haraketi, kısa sürede 45 binden fazla kişinin desteğini alarak vakıf kurdu.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre, "1,5 metreye hayır!" sloganıyla Facebook üzerinde bir araya gelen sosyal mesafe karşıtlarının kurduğu vakıf, koronavirüs konusunu araştırarak, "insanları doğru bilgilendirmek" istiyor.

BBC'nin haberine göre sosyal mesafe karşıtları, Bonn Üniversitesi Viroloji Enstitüsü Müdürü Hendrik Streeck'in görüşlerini temel alıyor.

Alman virolog, "virüsün esas olarak havadan geçtiğini ve açık havada pek bulaşıcı olmadığını, bu nedenle de 1,5 metre kuralının gereksiz olduğunu" savunuyor. Streeck, "Ölen insanların büyük çoğunluğu 75 yaşın üzerinde. Bu grubu en iyi şekilde koruduğunuzdan emin olun, bırakın geri kalan insanlar hayatını mümkün olduğunca yaşasın. Bu ekonomi için de iyi olur" diyor.

Hollanda'daki Radboud Üniversitesi Güvenlik Yönetimi uzmanı Prof. Dr. Ira Helsloot da, bu görüşe destek verenlerden. Helsloot, 16 Mart'ta okulların ve yiyecek içecek sektörünün kapatılarak, 1,5 metre mesafe zorunluluğu getirildiğinde virüsün bulaşma kat sayısının 1 civarında olduğunu ancak önlemlere rağmen bu katsayının düşmediğini söylüyor.

Hollandalı profesör, tokalaşmama, elleri yıkama, hapşırırken ağzı kapatma gibi temel önlemleri anlıyor ancak 1,5 metre mesafe zorunluluğunun gereksiz olduğunu savunuyor. Helsloot, "Olumlu bir etkiyi bilmeden önlemler alıyoruz. Bu durum, artan işsizlik ve ertelenen bakım hizmetleri gibi olumsuz etkiler doğuruyor" diyor.

Ira Helsloot, özellikle düşük eğitimli kesimlerin koronavirüs nedeniyle eşi görülmemiş bir ekonomik daralmanın kurbanı olduğuna işaret ediyor.

#hollanda
#sosyal mesafe
#koronavirüs
#dernek
4 yıl önce