|

Omicron dünyaya yayılıyor: Birçok ülkede ilk vakalar görüldü

Omicron varyantı dünyayı alarma geçirdi. Hızla yayılan yeni varyant her gün başka bir ülkede ortaya çıkmaya devam ediyor. ABD, Gana, ve Mozambik bunlardan sadece birkaçı. Öte yandan Çin'de ise bugün 91 yeni omicron vakası tespit edildi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni varyantın salgınla mücadeleyi "zamana karşı yarış" haline getirdiğini ve "en kötü senaryoya hazırlıklı olunması" gerektiğini belirterek, AB üye ülkelerinin seyahat kurallarını günlük olarak gözden geçirmeye başlayacağı bildirdi.

22:44 - 1/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 23:26 - 1/12/2021 Çarşamba
AA
Arşiv
Arşiv

ABD'de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantına ilk kez California eyaletinde bir kişide rastlandığı ve hastanın durumunun iyi olduğu açıklandı.

  • Başkan Joe Biden'ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, California ve San Francisco Kamu Sağlığı Birimi ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin California'da bir kişide Omicron varyantına rastlandığını belirttiğini söyledi.

Söz konusu kişinin 22 Kasım'da Güney Afrika'ya seyahat ettiğini ve 29 Kasım'da "pozitif" çıktığını belirten Fauci, "Hasta şu anda karantinada ve yakın temaslı herkesle irtibata geçildi.
Hastanın aşıları tam ve sağlık durumu şu anda iyiye gidiyor." ifadelerini kullandı.

Gana'da Kovid 19'un Omicron varyantı görüldü

Batı Afrika ülkesi Gana'da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının ilk vakaları tespit edildi.
Gana Sağlık Hizmetleri (GHS) Genel Direktörü Dr. Patrick Kuma-Aboagye, "Aralık, Kovid-19 Ayı" programında yaptığı açıklamada, 21 Kasım'da Nijerya ve Güney Afrika'dan başkent Akra'ya gelen kişilerde yeni varyanta rastlandığını belirtti.
  • Ülkede yaşayanlar arasında henüz Omicron vakası tespit edilmediğini aktaran Kuma-Aboagye, varyantın kuluçka döneminde olabileceğini söyledi. Kuma-Aboagye ayrıca Omicron varyantı nedeniyle Sağlık Bakanlığının yeniden zorunlu protokolleri etkinleştirdiğini ifade etti.

Yaklaşık 31 milyon nüfusa sahip Gana'da salgının başından bu yana 130 bin 920 kişide Kovid-19'a rastlandı, bunlardan 129 bin 42'si sağlığına kavuşurken virüs nedeniyle 1209 kişi yaşamını yitirdi.

Mozambik'te Kovid 19'un Omicron varyantı tespit edildi

Hint Okyanusu kıyısındaki Doğu Afrika ülkesi Mozambik'te, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının ilk vakaları tespit edildi. Mozambik Sağlık Bakanı Armindo Tiago, basına yaptığı açıklamada, başkent Maputo'da Kovid-19'un Omicron varyantının tespit edildiği iki vaka kaydedildiğini duyurdu.

  • Tiago,
    "Virüs tespit edilen iki kişinin geçmişte yurt dışı seyahati bulunmamaktadır. Aksi bir kanıt olmadıkça bunlar yerel olarak ortaya çıkmış mutasyon olarak görünüyor."
    açıklamasını yaptı.

Mozambik'te salgının başından bu yana 151 bin 548 kişi virüse yakalandı, bunlardan 149 bin 554'ü sağlığına kavuştu, 1941'i ise yaşamını yitirdi.

Çin'de yurt içi kaynaklı 91 Kovid-19 vakası tespit edildi

Çin'de son 24 saatte yerel kaynaklı 91 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edildiği bildirildi. Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, vakaların tamamı İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde saptandı.

  • Yurt içi kaynaklı vaka sayısı 2 Kasım'dan bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Bölgede pazardan bu yana tespit edilen vaka sayısı 132'ye yükseldi.
    Vakaların yüzde 70'inden fazlası Mancouli şehrinde görüldü. Mancouli'de yaşayanların şehri terk etmesi yasaklandı, kamuya açık bazı yerler geçici süreyle kapatıldı, konteynerde muhafaza edilmeyen ihraç mallarının demir yoluyla nakliyatı durduruldu.

Öte yandan son 24 saatte yurt dışı kaynaklı 22 vakaya rastlanırken virüsle bağlantılı can kaybı görülmedi. Kovid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne dek 98 bin 824 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi hayatını kaybetti, 868 hastanın tedavisi sürüyor.

  • Çin, Kovid-19 vakalarını ortaya çıktıkları yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor.
    Strateji karantina, seyahat kısıtlaması, toplu test gibi katı ve geniş ölçekli tedbirlerin alınmasını zorunlu kılıyor.

Fransa’da son 24 saatte 49 bin 610 yeni korona virüs vakası

Fransa'da yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında vaka ve can kayıpları artmaya devam ediyor.
Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada son 24 saatte ülke genelinde 49 bin 610 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısının 7 milyon 725 bin 114'e ulaştığı bildirildi.
Son 24 saatte 96 kişinin Kovid-19'a yenik düştüğü ülkede, virüs kaynaklı toplam can kaybının 119 bin 227'e yükseldiği aktarıldı. Ülke genelinde bin 886'sı yoğun bakımda olmak üzere toplam 10 bin 558 kişi hastanelerde tedavi görüyor.

Yeni tedbirler alınıyor

  • Fransa, Avrupa Birliği (AB) dışından gelen, aşılı olsun veya olmasın tüm yolculardan son 48 saat içinde negatif PCR test sonucu, AB ülkelerinden gelen aşılanmamış kişilerden ise son 24 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonucu talep edecek.
    Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, şu anda ülkede 13 şüpheli Omicron mutasyonu vakası olduğunu duyururken, ülkedeki sağlık durumunun hızla kötüleştiğini kaydetti.

Fransa’nın Avrupa Birliği İşleri Bakanı Clement Beaune ise Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Eswatini ülkelerinden uçuşların askıya alınma kararının cumartesi gününe kadar uzatıldığını açıkladı.

  • Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Janssen aşılarının uygulandığı ülkede, toplam 106 milyon 334 bin 340 kişi Covid-19’a karşı aşılanırken, bunlardan 51 milyon 995 bin 422'sine tek doz, 8 milyon 165 bin 8’ine hatırlatma dozu olarak bilinen 3.doz aşı uygulandı. Aşı kampanyasının başlamasından bu yana nüfusun yüzde 77.1'i en az bir doz aşı aldı.

AB ülkeleri omicron nedeniyle seyahat kurallarını günlük olarak gözden geçirecek

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) omicron varyantının salgınla mücadeleyi "zamana karşı yarış" haline getirdiğini ve "en kötü senaryoya hazırlıklı olunması" gerektiğini belirterek, AB üye ülkelerinin seyahat kurallarını günlük olarak gözden geçirmeye başlayacağı bildirdi.

  • Von der Leyen ve Komisyon'un sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, düzenledikleri ortak basın toplantısında Kovid-19 salgınıyla ilgili gelişmeleri aktardı.
    Üye ülkelerin özellikle omicron varyantı bağlamında adımlarını koordineli atması gerektiğine işaret eden von der Leyen, gerekli denetimleri uygulamaya hazırlıklı olmaları çağrısında bulundu.

Von der Leyen, AB üye ülkelere 3. dozları bir an önce açma ve Komisyon'un geçen hafta getirdiği, "aşı sertifikalarında 9 aylık geçerlilik" uygulamasına geçme daveti de yaptı.

Omicron varyantının Kovid-19'la mücadeleyi "zamana karşı yarış" haline getirdiğini ve "en kötü senaryoya hazırlıklı olunması" gerektiğini belirten von der Leyen, şunları kaydetti:
"Hızla artan vaka sayıları, hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız üzerinde giderek daha ağır bir yük oluşturuyor.
Omicron varyantının gelişi azami dikkatimizi gerektiriyor. Bugün, aşı çabalarımızı ve tedavilere yatırımımızı hızlandırmaktan, izleme ve önlemeyi iyileştirmeye ve küresel dayanışmamızı güçlendirmeye kadar uzanan geniş bir eylem dizisi sunuyoruz.
Bu arada hepinize acil çağrımı yineliyorum; aşı olun, aşı olun ve kendinizi korumak için kurallara uyun."

Çocuklara aşı 13 Aralık'ta başlayacak

Von der Leyen, AB'de çocuklara 13 Aralık itibarıyla aşı yapılmaya başlanacağını duyurdu. Kyriakides de "Sosyal mesafe ve maskeler dahil etkili halk sağlığı önlemleri alınmalı. Virüsün yayılmasını sınırlamak ve etkisini azaltmak için hızlı ve kararlı davranmalıyız." dedi.

  • AB Komisyonunun yeni stratejisine göre, AB ve üye ülkeler, omicron varyantının AB'ye girişini sınırlamak için temel seyahat kısıtlamalarına ilişkin düzenli, günlük incelemelerle ortak bir strateji uygulayacak ve gerekli tüm kontrolleri uygulamaya hazır durumda olacak.

En savunmasız gruplardan başlanarak takviye dozlar hızla uygulanmaya başlanacak ve ilaç tedavilerini üretme, yetkilendirme ve ortak tedarik etme çabaları hızlandırılacak.

AB ülkelerinde omicron vakaları

Omicron varyantı Avrupa'da ilk kez 26 Kasım'da Belçika'da görülmüştü. Dün itibarıyla 11 AB üyesi ülke en az 44 omicron varyantı vakası görüldüğünü bildirmişti.

  • AB'nin ilaç düzenleyicisi EMA, dün aşıların yeni varyanta uyumlandırılması ihtiyacını değerlendirmenin 3-4 ay alacağını, bu sürede mevcut aşıların korumaya devam edeceğini duyurmuştu.
#EMA
#AB
#Omicron
#Fransa
#Gana
#ABD
#Mozambik
2 yıl önce