|

Tek kullanımlık maskelerle ilgili şaşırtan iddia: Yıkanarak defalarca kullanılabilir, ütü yapılabilir

Fransa merkezli Batı Avrupa'nın en eski tüketici hakları koruma derneği "UFC-Que Choisir", koronavirüs için kullanılan cerrahi maskelerin 60 derece sıcaklıkla yıkanması durumunda 10 kere kullanabileceğini iddia etti. Derneğe göre tek kullanımlık maskelere ütü de yapılabiliyor.

09:24 - 11/11/2020 Çarşamba
Güncelleme: 09:34 - 11/11/2020 Çarşamba
Diğer
Arşiv
Arşiv
1951 yılında kurulan
Fransa
Merkezli Batı
Avrupa
'nın en eski tüketici hakları koruma derneği UFC Que Choisir", hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline gelen cerrahi maskeleri inceledi.
Fransa medyasında yer alan ve "Cüzdanlarımız ve gezegenimiz için müjde!" başlığıyla verilen
haber
de, dört saatlik kullanım sonrası atılması gerektiği söylenen maskelerin 60 derece sıcaklıkla 10 yıkamaya dayanabildiği ve filtrelemele kapasitelerini korudukları belirtildi.

ARAŞTIRMADA BASİT MASKELER KULLANILDI

Süpermarketler ve eczanelerden alınan EN14683 tip 3 maske ile yapılan araştırmada, Afnor/ DGA filtreleme garantisi olan maskelerin 10 yıkama sonrasında da rahatlıkla kullanılabildiği görüldü.

ÜTÜ
DE YAPILABİLİR

Deutsche Welle'n haberine göre, yıkandıktan sonra kurutma makinesinde kurutulabileceği ya da en düşük ütü ayarıyla hafifçe ütülendiğinde filtreleme kalitesinin bozulmadığı belirtilen araştırmada, maskelerin filtreleme özelliğinden bir şey kaybetmedikleri kaydedildi. Ayrıntılı testte, üç maskeden ikisinde EN 14683 standardında ve yüzde 95 bakteriyel filtrasyon verimliliği sağlayan cerrahi maskeler kullanıldı. Üçüncü maske ise eczaneden satın alınan "rahat" diye ifade edilen maskelerdendi.

Üç maskede de yapılan test sonrasında partiküllerin yüzde 98'den fazla durdurulduğu görülürken 10 yıkama sonrasında bu oranların cerrahi maskelerde sırasıyla yüzde 100, yüzde 90 olduğu tespit edildi. Eczaneden alınan özelliksiz olarak nitelenen maskede de koruma oranı yüzde 98 olarak tespit edildi.

#maske
#koronavirüs
#fransa
#abd
3 yıl önce
default-profile-img