|

Kurban namazı var mı? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı?

Kurban namazı var mı? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı? soruları senede bir defa idrak edilen kurban bayramı ile ilgili fıkhi sorular merak konusu oluyor. İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:03 - 20/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:10 - 20/08/2018 Pazartesi
Diğer
Kurban namazı var mı? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı? sorularının yanıtı haberimizde.​
Kurban namazı var mı? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı? sorularının yanıtı haberimizde.​

Kurban bayramının yaklaşmasıyla kurban kesme ibadetine dair ayrıntılar merak konusu oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığından edindiğimiz bilgilere göre konuyla ilgili detayları haberimizde sizlerle paylaştık. Kurban namazı var mı? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı?

Kurban namazı var mı?

Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.

Kurban bayramının önemi nedir?

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452).

Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197).

Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429).

Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.


#Kurban bayramı
#Kurban namazı
#Namaz
6 yıl önce