|

Numan Kurtulmuş: İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak

Asgari ücret zammı son dakika haberleri: Asgari ücret zam oranı belli oldu mu? 2023 asgari ücret ne kadar olacak? soruları yıl sonunun yaklaşıyor olması nedeniyle bir hayli araştırılıyor. Ocak ayında yüzde 50 oranında zam yapılarak net 4 bin 253,4 TL olurken, artan enflasyon nedeniyle 2022 asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılarak net asgari ücret 5500 TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den milyonları ilgilendiren zam açıklaması geldi. 2023’te asgari ücret zammı ne kadar olacağı milyonlarca çalışanın en önemli gündemi arasında. AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş da “İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır.” dedi. 2023 asgari ücret zammı ne kadar olacak, belli oldu mu, ne zama belli olacak? İşte Asgari ücret 2023 haberlerinin detayları.

11:10 - 24/10/2022 Pazartesi
Güncelleme: 11:10 - 24/10/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Asgari ücret 2023 zam oranı, net, brüt asgari ücret
Asgari ücret 2023 zam oranı, net, brüt asgari ücret
Türkiye’de milyonlarca kişi, önümüzdeki ocak ayında gerçekleşecek olan
asgari ücret zammı
nı beklerken, açıklanan enflasyon rakamları üzerinden tahminler de gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz temmuz ayında 4 bin 253 Türk Lirası’ndan 5 bin 500 Türk Lirası’na çıkan
asgari ücret
e asıl zammın 2023 Ocak’ta gelmesi bekleniyor. Peki 2023 asgari ücret ne kadar olacak?

2023 asgari ücret artışı ne kadar olacak?

Asgari ücret tespitinin aralıkta yapılacağını, buna yönelik çalışmaların ilgililer tarafından yürütüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

  • Hiç tereddüt etmeden asgari ücreti yükseltirken artışın getirdiği yükün tamamını işverenin üzerine bırakmadık, üzerimize aldık. Böylelikle üretimi korumuş olduk. Devlet olarak çok ciddi bir fedakarlıkta bulunarak asgari ücret yanında tüm ücretlerin asgari ücrete kadarki kısmından vergileri yılbaşında kaldırdık.

Bu düzenleme ile işçi-memur ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlara vergi istisnası kaynaklı ilave bir gelir avantajı sağladık. İşçilerimizin enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında zor durumda kalmasını engellemek bizim birinci önceliğimiz olmaya devam ediyor. Tabii bu bir ara artış idi. Bunu zaten işçilerimiz de hakikaten ayırt ettiler ve bundan dolayı da bizlere hep şükranlarını ifade ettiler."

2023 asgari ücret zammı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücretliye müjdeyi verdi. Asgari ücretli çalışanlar ve EYT'liler gözlerine Bakan Bilgin'den gelecek olan habere çevirdi. Beklenen açıklama geldi. Bakan Bilgin ’Emekçileri sevindirecek haber vereceğiz’’ diyerek milyonlarca kişiyi heyecanlandırdı.

  • Asgari ücrete gelecek olan zamla ilgilide açıklamalarda bulunan Bilgin, vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceğiz diyerek zam sinyali verdi. Asgari ücrete gelecek zamla ilgilide açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, "Bu sene asgari ücrette yüzde 85 artış yaptık. Yine aralık sonunda belirlenecek yeni asgari ücrette de emekçilerimizi enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz. Milyonların merakla beklediği EYT sorunu en geç aralık ayında meclise intikal ettirilecek. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin asgari ücretle ilgili konuştu. Bilgin, "
Aralık geliyor, aralıkta da zam yapacağız. Biz, çalışanlarımızı, emekçilerimizi enflasyonun tahribatından kurtaracağız
" dedi. Bakan Bilgin, prim gün sayılarını eşitleyecek düzenleme yapacaklarını söyledi.

2023 asgari ücret zam oranı ne kadar olur?

  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Asgari ücretteki artış gelecek yılın enflasyon hedeflerine göre belirleniyor. Bu yıl enflasyon, hedeflerimizin üzerinde çıktığı için Temmuz ayında tekrar güncellemeye gittik. Şimdiye kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi ve bu yıl da aynı şekilde bir artış olacak.

Asgari ücrete refah payı eklenecek mi?

  • AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş'un asgari ücret ile ilgili açıklaması şu şekilde; Burada yapılacak şey, fiyat artışlarının karşısında vatandaşımızın alım gücünü arttıracak tedbirlerin ortaya konulmasıdır, klasik bir klişedir, ama onu yapıyoruz. Hükümetin önceliklerinden birisi enflasyonun altında vatandaşımızı ezdirmemektir. Bunun için neredeyse her Bakanlar Kurulundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız alınan tedbirleri açıklıyor. Geçtiğimiz sene biliyorsunuz asgari ücret 1 yıl içerisinde iki kez yükseltildi. Şimdi de, yıl sonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir. İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır.

Yeni Asır Gazetesi Yazarlarından Faruk Erdem, komisyonun alım gücünü ve aynı şekilde enflasyon rakamları ile ilgili olarak geçim endeksine önem verilip yeni asgari ücrete karar vereceğini dile getirdi.

Yeni Asır Gazetesi Faruk Erdem, yeni rakamı duyurulacak olan asgari ücretin bugüne kadar zamlarına bakıldığı zaman bir önceki yılın enflasyon rakamının 3 ve 7 puan üzerinde tespit edildiğinin görüldüğünü ifade etti ve şu şekilde devam etti: "İçinde bulunduğumuz 2022 yılında asgari ücret uzun bir zaman sonra temmuz ayında da artış görüldü. Bu şekilde yıllık artış yüzde 90'ı bulmuş olurken enflasyonun da üzerinde bir rakam ortaya çıkardı.

  • Önümüzdeki yılın asgari ücretinin de yine mevcut şekilde enflasyon üzerinde güçlü bir artış ile belirlenmesi hedefler arasında. Orta Vadeli Program hedefi dikkatlere alındığında mevcut asgari ücretin 5. 500 TL’den en az 7. 500 TL’ye yükselmesi beklentiler arasında.

Bunun haricinde de çıkacak formüller de var olmakta. Ama yeni asgari ücret artışına önümüzdeki Aralık ayında da toplanacak olan komisyon karar verecek. Komisyon alım gücünü ve yine aynı şekilde enflasyon rakamları ile de geçim endeksini dikkate alarak karar verecek. Asgari ücretteki yükseliş ise diğer çalışanların da maaşlarını yukarı çekecek şekilde etki yapacak.

Tüm bunlar ile beraber de 2022 yılında kaldırılmış olan vergilerin de yine 2023 senesinde de alınmaması uygulanmasının devam etmesi beklenmekte.

Aynı şekilde asgari ücretlilerden ve diğer çalışanların asgari ücret kadarki gelirlerinden gelir ve damga vergisi alınmıyor.”

Bakan Bilgin'in açıklamalarının ardından asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı merak edilmeye başlandı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun ve ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun açıklamaları ve asgari ücret tahmini yeniden gündem oldu. Uzmanlar asgari ücrette ciddi bir artış olacağını iddia etti. Erdursun, 1 Ocak 2023’de asgari ücret 7.500 TL olacağını, en düşük emekli aylığı 5.000 TL olacağını tahmin ettiğini belirtti. Ankara kulislerinden verdiği haberlerle bilinen Engin Pınarbaşlı yeni asgari ücrete ilişkin dün bir tahminde bulunmuştu. AK Parti'nin çalışmaları başlattığını söyleyen Pınarbaşlı, asgari ücretin yüzde 45 artışla 8 bin TL'ye yükseltileceğini öne sürdü.

Asgari ücret 10 bin TL mi olacak?

Kahramanmaraş Sanayici ve İşinsanları Derneği (KASİAD) Genç KASİAD Kurulu tarafından organize edilen Kahramanmaraş Ekonomi zirvesi, sona erdi. Zirve kapsamında bir araya gelen uzman isimler, gündemi değerlendirerek yıl sonu tahminlerinde bulundu. Asgari ücrete yönelik konuşan
Ekonomist Ali Ağaoğlu, “Asgari ücreti 5 bin 500'den 10 bine çıkaracağız. Neredeyse yüzde 100'e yakın bir artıştan bahsediliyor.
Geliri arttırıyorsunuz da nominal geliri arttırıyorsunuz. Aslında harcanabilir geliri artırmanız gerekiyor, bu asgari ücret için de geçerli” dedi.

Ocak ayı emekli maaş zammı belli oldu mu? Emekli zammı ne kadar oldu?

Tüketici Fiyat Endeksi eylülde yüzde 3,08 artarken, yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi eylülde yüzde 3,08 artarken, yıllık bazda yüzde 83,45 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık bazda yüzde 1,46, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,41 artış göstermişti. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 80,21, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 143,75 olarak kaydedilmişti.

Temmuz ayında yapılan yüzde 42,35'lik zammın ardından 2 ay geçti. Ocak ayında yeniden enflasyon oranında zam alacak emekliler, açıklanan enflasyon verileriyle maaş zamlarının ne akdar olacağını merak ediyor.

Temmuz ayı enflasyon oranının yüzde 2,37 olarak açıklanmasının ardından ağustos ayı enflasyon oranı da yüzde 1,46 olarak açıklandı. Böylece Temmuz-Ağustos dönemi arası zam oranı netleşti.

  • Memurlara 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşmede belirlenen artış oranı doğrultusunda zam yapılıyor. Son zam ise Haziran ayına göre 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranı dikkate alınarak yapıldı. 2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında gerçekleşmesi halinde memurların en az yüzde 15'lik zam alacağı tahmin ediliyor.
  • Yüzde 15 oranındaki enflasyon farkı ile en düşük emekli maaşının 6 bin 078 TL'den 6 bin 990 TL'ye yükselmesi bekleniyor. En düşük memur maaşının ise 9.105 TL'den 10 bin 470 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Enflasyona göre emekli zammı hesaplama

Temmuz ve Ağustos aylarının enflasyon oranının belli olmasıyla iki aylık enflasyon oranında emekli zammı hesaplamaları da netleşti. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zammı hesaplaması şöyle:

  • Güncel Maaş: 3500 TL
  • 2 Aylık Enflasyona Göre Zamlı Maaş: 3664 TL
  • Güncel Maaş: 3600 TL
  • 2 Aylık Enflasyona Göre Zamlı Maaş: 3769 TL
  • Güncel Maaş: 3700 TL
  • 2 Aylık Enflasyona Göre Zamlı Maaş: 3873 TL
  • Güncel Maaş: 3800 TL
  • 2 Aylık Enflasyona Göre Zamlı Maaş: 3978 TL
  • Güncel Maaş: 3900 TL
  • 2 Aylık Enflasyona Göre Zamlı Maaş: 4083 TL
  • Güncel Maaş: 4000 TL
  • 2 Aylık Enflasyona Göre Zamlı Maaş: 4188 TL
#Asgari ücreti
#asgari ücret 2023
#asgari ücret zam oranı
#vedat bilgin
1 yıl önce